Napary na przeziębienie

Napary na przeziębienie mogą być zdrową alternatywą dla aptecznych leków, jak również uzupełnieniem leczenia podstawowego. W przypadku przeziębienia działania objawowe (odpoczynek, sen, zdrowa dieta, suplementacja czy właśnie ziołolecznictwo) okazują się być wystarczające i szybko sprawiają, że chory wraca do zdrowia. Jakie zioła można parzyć w momencie przeziębienia?

Napary na przeziębienie

Jak zrobić napar?

Przygotowanie naparu jest bardzo proste. Wystarczy określoną ilość surowca roślinnego (przeważnie 1 łyżkę) umieścić w kubku lub innym naczyniu, a następnie zalać wrzącą wodą (w przypadku niektórych ziół jest to woda gorąca). Kubek lub naczynie przykrywa się przykrywką (ewentualnie talerzykiem) i pozostawia do zaparzenia na 5-10 minut, w zależności od surowca. Po tym czasie napar się odcedza. Od razu nadaje się do spożycia.

Napar, odwar, wywar

Pojęcia te często są mylnie stosowane zamiennie, odnoszą się jednak do zupełnie innych produktów roślinnych:

  • napar – surowiec roślinny zalewa się wrzątkiem i odstawia na krótki czas pod przykryciem do zaparzenia;
  • wywar – surowiec roślinny zalewa się wodą zimą, po czym gotuje przez wskazany w przepisie czas. Przeważnie około 15 minut;
  • odwar – surowiec roślinny zalewa się wodą ciepłą lub wrzącą, po czym krótko gotuje.

Dzięki różnicy w obróbce można zaobserwować różne parametry tych produktów. Nie z każdego surowca roślinnego można również zrobić wszystkie powyższe metody. Należy dobrze znać zasady ziołolecznictwa, aby odpowiednio przyrządzić napój leczniczy.

Domowe napary na przeziębienie

Istnieje wiele różnych przepisów na napar leczący przeziębienie. Warto wypróbować kilku, aby znaleźć ten, który najlepiej nam smakuje i najskuteczniej działa. Jeden z częściej polecanych naparów na przeziębienie to napar z imbiru. Działa rozgrzewająco, przeciwbólowo, immunomodulacyjnie. Nie należy jednak pić go w czasie bardzo silnej gorączki, głównie ze względu na wspomniane działanie rozgrzewające. Aby go przyrządzić, wystarczy 1 łyżeczkę startego na świeżo korzenia imbiru zalać wrzątkiem i pozostawić na 10-15 minut do zaparzenia. Znacznie skuteczniejszym rozwiązaniem będzie jednak wykonanie odwaru z korzenia imbiru.

Napary na przeziębienie śmiało można wykonać z następujących ziół:

  • rumianek – uspokaja, działa silnie przeciwzapalnie, łagodzi gorączkę. Działa również bakteriobójczo i uznaje się go za naturalny antybiotyk;
  • szałwia – wspiera leczenie zwłaszcza infekcji górnych dróg oddechowych, ponieważ udrażnia je i łagodzi katar. Wspomaga odkrztuszanie zalegającej wydzieliny i zwalcza gorączkę;
  • mięta – działa przeciwgorączkowo i napotnie. Takie działanie wykazują również liście i kwiaty lipy, a także krwawnik pospolity.

W ziołolecznictwie znaleźć można jednak szereg innych surowców roślinnych o korzystnym działaniu, nie tylko liście czy kłącza. Równie dobrze można przygotowywać napary z owoców, np. dzikiej róży. Wzmacnia on naczynia krwionośne, działa moczopędnie i oczyszczająco oraz łagodzi dolegliwości ze strony układu pokarmowego. W odniesieniu do przeziębienia napar z owoców dzikiej róży wzmacnia odporność ze względu na znaczną zawartość witaminy C oraz wzmacnia organizm, co daje siły do walki z infekcją.

Zobacz również: Zimowe napary.

Napary na przeziębienie – dodatki

Napar na przeziębienie można pić bez żadnych dodatków, jak również można wzbogacić do rozmaitymi surowcami roślinnymi. Mogą być to naturalne antybiotyki, produkty bogate w antyoksydanty i witaminy, jak również te o działaniu napotnym czy przeciwgorączkowym. Wybór jest bardzo szeroki. Polecanymi dodatkami do naparów na przeziębienie są przede wszystkim:

  • sok z cytryny;
  • naturalny miód;
  • skórka pomarańczy;
  • goździki;
  • imbir;
  • cynamon;
  • gałka muszkatołowa;
  • anyż.

Można także do naparu dolać łyżkę domowego soku z malin, żurawiny, dzikiej róży lub czarnego bzu. Ważne, aby domowe soki, cytrusy czy miód dodawać dopiero po delikatnym ostudzeniu się naparu, ponieważ wysokie temperatury niszczą wiele cennych składników w nich zawartych. Przyprawy można dodać natomiast jeszcze na etapie parzenia.



Polecane produkty:

Bibliografia

  1. Senderski M., Prawie wszystko o ziołach i ziołolecznictwie, Wydawnictwo Mateusz E. Senderski, 2020.
  2. Kowal-Gierczak B., Lamer-Zarawska E., Niedworok J., Fitoterapia i leki roślinne, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2023.

Może Cię zainteresować

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

0

Twój koszyk jest pusty

Brak produktów w koszyku.