Kolagen wołowy

Kolagen wołowy to kolagen pozyskiwany najczęściej ze skór wołowych. Jest on z nich izolowany, oczyszczany i przygotowywany jako suplement diety. Można przyjmować go nawet codziennie, a jego suplementacja jest wręcz rekomendowana każdemu, kto ukończył 30. rok życia. Co warto o nim wiedzieć?

Kolagen wołowy

Kolagen – charakterystyka i znaczenie dla organizmu

Kolagen jest podstawowym białkiem i jednocześnie jednym z głównych elementów budulcowych organizmu człowieka. Znajduje się w kościach, ścięgnach, więzadłach, narządach wewnętrznych, naczyniach krwionośnych oraz wyściółce jelit. Działanie kolagenu jest wszechstronne, pełni szereg istotnych funkcji:

  • utrzymuje spójność tkanek i narządów;
  • wpływa na nawilżenie, odporność i elastyczność skóry;
  • obniża ryzyko rozwoju chorób zwyrodnieniowych stawów.

Jego produkcja maleje wraz z wiekiem, co ma swój początek już w okolicach 25.-30. roku życia. W związku z tym coraz więcej osób decyduje się na suplementację kolagenu. Takie suplementy przeważnie mają postać proszku do rozpuszczania w wodzie. Mogą mieć przy tym pochodzenie rybie lub wołowe – oba rodzaje kolagenu różnią się biodostępnością i budową. Udowodniono, że regularna suplementacja niesie wiele korzyści organizmowi. Wyróżnia się przede wszystkim:

  • poprawę jakości skóry;
  • zwiększenie nawilżenia i opóźnienie procesów starzenia się skóry;
  • łagodzenie dolegliwości bólowych stawów i sztywności stawów;
  • zmniejszanie widoczności zmarszczek mimicznych.

Peptydy kolagenowe są ponadto potencjalnymi środkami terapeutycznymi w leczeniu choroby zwyrodnieniowej stawów i schorzeń dermatologicznych. Suplementacja może stanowić istotny element medycyny prewencyjnej w zakresie chorób układu krążenia, ponieważ kolagen zmniejsza masę tłuszczową i zwiększa masę beztłuszczową, doprowadzając do obniżenia stężenia cholesterolu LDL. Korzystny wpływ kolagenu odnotowano również na włosy, paznokcie i czynność mózgu.

Zobacz również: Drink kolagenowy.

Kolagen wołowy – charakterystyka

Kolagen wołowy pozyskuje się drogą hydrolizy żelatyny pochodzącej ze skór bydlęcych, choć nieco rzadziej pobiera się go także z innych tkanek. Zawartość kolagenu zależy głównie od rodzaju i wieku skóry, a nawet od gatunku, rasy i płci zwierzęcia. To czysty, naturalny związek zbudowany z ponad 94% białka w przeliczeniu na suchą masę. W jego składzie odnotowuje się 18 aminokwasów, w tym 7 aminokwasów egzogennych. W porównaniu do kolagenów morskich, kolagen wołowy charakteryzuje się wysokim progiem temperaturowym denaturacji.

Zobacz również: Jak odbudować kolagen?

Kolagen wołowy – właściwości

Kolagen wołowy posiada szereg dobroczynnych właściwości, m.in.:

  • posiada budowę zbliżoną do kolagenu ludzkiego, przez co po wchłonięciu może być znacznie lepiej wykorzystany przez organizm;
  • ma neutralny zapach i smak, w przeciwieństwie do kolagenu rybiego, uznawanego przez wielu za nieprzyjemny;
  • dobrze rozpuszcza się w wodzie;
  • jest łatwy w pozyskaniu nawet na skalę masową.

Kupując naturalny kolagen wołowy do picia, warto zwracać uwagę na zawartość czystego, wyizolowanego związku. Nie powinna ona spadać poniżej 8 000 mg w 10 g produktu. Dodatkowo dobrym rozwiązaniem jest suplementacja kolagenu i witaminy C wspólnie lub wybieranie takich preparatów, które łączą oba związki. Witamina C jest niezbędna dla wewnątrzustrojowej produkcji naturalnego kolagenu oraz dla lepszego wchłaniania tego pochodzącego z suplementów.

Zobacz również: Picie kolagenu – jakie daje efekty?

Kolagen rybi czy wołowy?

Kolagen wołowy ma nieco większą budowę cząsteczkową niż kolagen rybi, przez co wchłania się wolniej i w mniejszej ilości. Aby uzyskać oczekiwane efekty, należy przyjąć jego większe dawki (stąd rekomendacja przynajmniej 8000 mg związku w 10 g suplementu). Choć kolagen rybi wchłania się jednak szybciej i lepiej, ma budowę cząsteczkową odmienną od budowy kolagenu ludzkiego. Nawet po całkowitym wchłonięciu nie będzie więc tak efektywnie wchłonięty. Przemawia to na korzyść kolagenu wołowego. Kolagen wołowy do picia nie sprawdzi się również w przypadku wegan i wegetarian, którzy eliminują z codziennej diety produkty pochodzenia zwierzęcego.



Polecane produkty:

Bibliografia

  1. Kaziród K., Hunek A., Zapała M., Wiśniewska-Skomra J., Chmielarz K., Tylutka K., Hapon A., Suplementacja kolagenem – czy przynosi realne korzyści, Quality in Sport, 13/2023.
  2. Górska M., Śródmięśniowy kolagen a kruchość mięsa, Wszechświat, 10-12/2015.
  3. Dąbrowska E., Jankowska B., Kwiatkowska A., Cierach M., Zawartość kolagenu w mięśniach tylnej ćwierćtuszy wołowej, Inż. Ap. Chem. 2011, 50, 3, 18-19.
  4. Morąg M., Burza A., Budowa, właściwości i funkcje kolagenu oraz elastyny w skórze, Journal of Health Study, 2/2017.
  5. Żelaszczyk D., Waszkielewicz A., Kolagen – struktura oraz zastosowanie w kosmetologii i medycynie estetycznej, Estetologia Medyczna i Kosmetologia, 2/2012.

Może Cię zainteresować

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

0

Twój koszyk jest pusty

Brak produktów w koszyku.