Kolagen i witamina C

Kolagen i witamina C to dwie różne substancje, które jednak są ze sobą ściśle związane. Kolagen bowiem może być syntezowany w organizmie tylko w obecności witaminy C. Obie substancje są niezwykle ważne dla prawidłowego współdziałania poszczególnych układów organizmu.

Kolagen i witamina C

Kolagen

Kolagen jest kluczowym białkiem fibrylarnym organizmu, ponieważ znajduje się w macierzy zewnątrzkomórkowej organizmów zwierzęcych. Można powiedzieć, że z kolagen występuje niemal w każdej strukturze ludzkiego organizmu, gdyż można go spotkać m.in. w skórze, włosach, paznokciach, śluzówce, chrząstkach, komórkach układu nerwowego, naczyniach krwionośnych, a także narządach wewnętrznych. Kolagen stanowi około 25% wszystkich białek w ciele człowieka. Charakteryzuje się znaczną wytrzymałością na rozerwanie i urazy mechaniczne. Uznaje się, że jego wytrzymałość mechaniczna jest wielokrotnie wyższa niż w przypadku np. elastyny.

Do ważniejszych funkcji kolagenu można zaliczyć m.in.:

  • zapewnianie całkowitej integralności tkanek;
  • zabezpieczanie skóry przed urazami mechanicznymi;
  • zdolność wiązania wody, dzięki czemu odpowiednio nawodnione struktury utrzymują swoją elastyczność i sprężystość;
  • zdolność wiązania cytokin, a w efekcie odgrywanie ważnej roli w proliferacji komórek;
  • pośrednie uczestnictwo w procesach obronnych organizmu.

Witamina C

Witamina C (inaczej: kwas askorbinowy, oznaczenie: E 300) należy do grupy witamin rozpuszczalnych w wodzie oraz do popularnych antyoksydantów. Stanowi pochodną sacharydów. Wyizolowana lub syntezowana chemicznie jest substancją o białym kolorze i kwaskowatym smaku. Jednym z najbogatszych naturalnych jej źródeł jest acerola.

Człowiek nie posiada szlaków metabolicznych prowadzących do syntezy tej witaminy, w związku z czym musi zostać ona dostarczona wraz z pożywieniem. Dzięki aktywnemu transportowi jest ona wchłaniana przez dwunastnicę i proksymalny odcinek jelita cienkiego aż w 70-80%.

Do ważniejszych funkcji witaminy C można zaliczyć:

  • zwiększanie przyswajania żelaza;
  • udział w syntezie hormonów i transmiterów (np. noradrenaliny);
  • regulację ciśnienia tętniczego krwi;
  • wspomaganie utrzymywania zdrowych zębów i dziąseł;
  • obniżanie stężenia glukozy we krwi w stanach hiperglikemii;
  • przyspieszanie procesu gojenia się ran;
  • działanie antyoksydacyjne i ochrona przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.

Dzienne zapotrzebowanie na witaminę C zależy od stanu zdrowia, wieku oraz płci. Przykładowo, dorosła kobieta powinna spożywać około 75 mg tej witaminy, przy czym w okresie ciąży zapotrzebowanie wzrasta do 85 mg. Dorośli mężczyźni powinni spożywać około 90 mg na dobę.

Kolagen i witamina C

Kolagen i witamina C są ściśle ze sobą powiązane i pełnią ważną rolę w organizmie człowieka. Biosynteza kolagenu jest jedną z najważniejszych funkcji witaminy C. Rola kwasu askorbinowego w tym procesie polega na jego uczestniczeniu w hydroksylacji reszt proliny, a także lizyny do hydroksyproliny i hydroksylizyny. W efekcie dostarcza to elektrony enzymom uczestniczącym w hydroksylacji, co skutkuje przekształceniem prokolagenu w kolagen właściwy.

Kwas askorbinowy służy jako kofaktor hydroksylazy prolilu i lizylu – enzymów odpowiadających za stabilizację i krzyżowanie się włókien kolagenu. Może także bezpośrednio pobudzać syntezę kolagenu poprzez aktywację jego transkrypcji i stabilizowanie mRNA prokolagenu.

Można zatem podsumować, że synteza kolagenu może mieć miejsce wyłącznie przy obecności witaminy C. Jednym z lepszych przykładów powiązania witaminy C z kolagenem jest zaburzenie przemian fizjologicznych zachodzących w organizmie, gdy brakuje w nim witaminy C. Dochodzi wówczas do upośledzenia syntezy kolagenu, w efekcie czego rozwija się popularna w dawnych czasach choroba o nazwie szkorbut.



Polecane produkty:

Bibliografia

  1. Morąg M., Burza A., Budowa, właściwości i funkcje kolagenu oraz elastyny w skórze, Journal of Health Study and Medicine, 2/2017.
  2. Janda K., Kasprzak M., Wolska J., Witamina C – budowa, właściwości, funkcje i występowanie, Pomeranian Journal of Life Science, 4/2015.
  3. Dobosz A., Witamina C, fakty i mity, Świat Przemysłu Farmaceutycznego, 1/2016.
  4. Pawlaczyk M., Korzeniowska K., Rokowska-Waluch A., Witamina C i skóra, Farmacja Współczesna, 5/2012.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

0

Twój koszyk jest pusty

Brak produktów w koszyku.