Drink kolagenowy

Drink kolagenowy to inaczej kolagen w proszku rozpuszczany w zalecanej przez producenta ilości wody. Charakteryzuje się wysoką biodostępnością w układzie pokarmowym, przez co może być efektywnie wykorzystany przez organizm. Suplementację kolagenu rekomenduje się przede wszystkim osobom z problemami takimi jak bóle stawów, zmarszczki, sucha skóra, a także każdemu po ukończeniu 30. roku życia. To właśnie na tym etapie życia naturalna jego produkcja maleje.

Drink kolagenowy

Drink kolagenowy – co to jest?

Drink kolagenowy posiada sproszkowaną formę. Wystarczy bardzo dokładnie rozpuścić proszek w wodzie, a następnie wypić zanim kolagen zacznie się wytrącać i gromadzić na dnie szklanki. Ze względu na taką formę mogą z powodzeniem spożywać go osoby, które mają problem z połykaniem tabletek czy kapsułek. Należy wiedzieć, że kolagen to naturalnie występujące białko organizmu człowieka, stanowiące aż do 30% całkowitej masy białka ludzkiego. Znajdziemy go w kościach, stawach, naczyniach krwionośnych, gałkach ocznych, skórze, narządach wewnętrznych i wielu innych strukturach. W okolicy 30. roku życia naturalna synteza związku maleje, co objawia się pierwszymi bólami stawów, zmarszczkami mimicznymi i suchością skóry.

Drinki kolagenowe wyróżniają się większą biodostępnością w porównaniu do innych suplementów diety, np. kolagen w kapsułkach. Proszek po rozpuszczeniu może od razu być wchłaniany w układzie pokarmowym. Lepsze efekty zaobserwujemy także w przypadku picia kolagenu niż stosowania go w formie zewnętrznej np. krem z kolagenem. Posiada bowiem zbyt dużą masę cząsteczkową, aby mógł penetrować przez naskórek i docierać do skóry właściwej – może on stanowić ochronę przed czynnikami zewnętrznymi takimi jak np. promieniowanie UV.

Jaki kolagen w proszku sprawdzi się najlepiej? W przypadku dobrych jakościowo suplementów diety zawartość kolagenu powinna wynosić przynajmniej 8000 mg w 10 g proszku. W składzie mogą znajdować się dodatkowe, naturalne składniki, takie jak witaminy (np. witamina C czy witamina E). Dodatkowo liczy się pochodzenie kolagenu. Najlepiej wchłania się kolagen wołowy oraz kolagen rybi.

Zobacz również: Kolagen i witamina C.

Jak pić drink kolagenowy?

Kolagen w proszku do picia jest bardzo prosty w suplementacji. Wystarczy rozpuścić miarkę proszku w szklance wody i energicznie wymieszać, aż do całkowitego rozpuszczenia się kolagenu. Następnie należy wypić całą szklankę płynu, najlepiej około 30 minut przed planowaną aktywnością fizyczną. Aby poprawić smak kolagenu producenci często dodają naturalne aromaty, np. sproszkowany ekstrakt z porzeczki. W składzie może znajdować się witamina C, która zwiększa przyswajanie kolagenu. Kolagen pijemy raz dziennie, ale nigdy na czczo. Istnieje zasada, że większość suplementów diety nie powinno się przyjmować na pusty żołądek. Przykładowo, można wypić go około 30 minut po śniadaniu. W razie większego zapotrzebowania można pić kolagen 2 razy dziennie (rano i wieczorem), jednak zawsze po konsultacji z lekarzem.

Drink kolagenowy – dla kogo?

Naturalny kolagen do picia mogą suplementować wszystkie osoby bez przeciwwskazań zdrowotnych (np. zaawansowane choroby nerek). Spadek naturalnej syntezy tego związku zwykle następuje w okolicach 25.-30. roku życia. To właśnie wtedy powinna rozpoczynać się suplementacja. W szczególności rekomenduje się ją następującym osobom:

  • ze skórą dojrzałą, wiotką, suchą, a także przy zaobserwowaniu pierwszych zmarszczek i braku elastyczności skóry;
  • aktywnym fizycznie i sportowcom, celem profilaktyki kontuzji ortopedycznych oraz zwiększania wytrzymałości mięśni, stawów, więzadeł czy ścięgien;
  • starszym, z dolegliwościami bólowymi stawów, sztywnością stawów, osteopenią;
  • z przewlekłymi chorobami dermatologicznymi oraz stawowymi, np. chorobą zwyrodnieniową stawów, atopowym zapaleniem skóry, łojotokiem;
  • po urazach i kontuzjach, a także po przebytych operacjach i porodzie, aby przyspieszyć regenerację tkanek.

Kolagen do picia uznawany jest za produkt bezpieczny i naturalny. Praktycznie nie ma przeciwwskazań do jego stosowania. Jedynie pacjenci z chorobami nerek (np. kamicą nerkową, niewydolnością nerek) powinny skonsultować się z lekarzem przed rozpoczęciem suplementacji.



Polecane produkty:

Bibliografia

  1. Gauza M., Kubisz L., Przybylski J., Właściwości preparatów kolagenowych ze skór ryb pozyskiwanych metodą kwaśnej hydratacji, Nowiny Lekarskie, 3/2010.
    Shanahan C., DNA żywienia, Wydawnictwo Galaktyka, Łódź 2019.
  2. Romanowski W., Zdanowska A., Romanowski M., Choroba zwyrodnieniowa stawów – aktualne standardy leczenia, Forum Reumatologiczne, 2/2016.
  3. Lin P., Hua N., Hsu Y., Kan K., Chen J., Lin Y., Lin Y., Kuan C., Oral Collagen Drink for Antiaging: Antioxidation, Facilitation of the Increase of Collagen Synthesis, and Improvement of Protein Folding and DNA Repair in Human Skin Fibroblasts, Oxid Med Cell Longev, 2020.
  4. Nowicka-Zuchowska A., Zuchowski A., Kolagen – rola w organizmie i skutki niedoboru, Lek w Polsce, 11/2019.

Może Cię zainteresować

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

0

Twój koszyk jest pusty

Brak produktów w koszyku.