Zimowe napary

Zimowe napary potrafią w zdrowy sposób rozgrzać organizm od środka, gdy za oknem panują minusowe temperatury. Odpowiednio przygotowane wspierają odporność, siły witalne, a nawet mogą poprawiać kondycję włosów i skóry. Są przy tym pyszne i proste w wykonaniu. Jak je przyrządzić?

Zimowe napary

Zimowe napary z dodatkiem owoców

Jeszcze w okresie jesiennym można ususzyć ulubione owoce, które następnie wykorzystuje się w późniejszych miesiącach np. do przyrządzania naparów. Łatwiejszym sposobem jest kupno ulubionej herbaty owocowej (nie w torebkach, lecz na wagę). Po zaparzeniu herbatki i delikatnym jej ostudzeniu dodajemy do niej świeże, lekko zmiażdżone maliny, odrobinę miodu, kawałki jabłek. Zamiast miodu, wykorzystać można gęsty syrop owocowy lub nawet konfiturę.

Napar z rumianku z imbirem

Kwiaty rumianku należy zaparzać przez około 10 minut pod przykryciem wspólnie z 2-3 plasterkami świeżego imbiru. Po upływie tego czasu napar przecedzamy i dodajemy do niego kurkumę oraz plasterek cytryny. Pamiętaj, aby nie dodawać cytryny czy miodu do bardzo gorącego naparu – utracą one wiele swoich cennych właściwości zdrowotnych. Rumianek bardzo dobrze sprawdzi się w okresie zimowym. Działa przeciwzapalnie, łagodząco i rozluźniająco. Wypity po ciężkostrawnym posiłku poprawia trawienie, stymulując produkcję gazów.

Herbata Chai Masala

Najpopularniejsza indyjska herbata o aromatycznym, ostrym smaku. Idealnie rozgrzewa, ale wykazuje przy tym wiele wartościowych właściwości zdrowotnych. Wystarczy zaparzyć w 300 ml wody czarną, sypaną herbatę (około 10 g) i jednocześnie zagotować w drugim rondelku 100 ml wody z cynamonem, kardamonem, imbirem, czarnym pieprzem i 3-4 goździkami. Do gotującej się wody z przyprawami dodajemy zaparzoną herbatę oraz 100 ml mleka i ponownie doprowadzamy do wrzenia. Po zdjęciu naparu z kuchenki odstawiamy go na kilka minut i pijemy.

Zimowe napary z czarnego bzu

Bez czarny znajduje zastosowanie przede wszystkim jako środek przeciwgorączkowy i napotny, mimo tego wykazuje szereg innych właściwości. Uszczelnia naczynia krwionośne, zapobiega namnażaniu się wirusów i poprawia funkcjonowanie układu odpornościowego. Zawiera duże ilości flawonoidów, antocyjanów i kwasów organicznych. W sklepach zielarskich można kupić susz do zaparzania. Po zaparzeniu go do naparu dodaje się imbir, pomarańczę i goździki. Alternatywą jest naturalny syrop z czarnego bzu – wystarczy dodać 2 łyżki syropu do dowolnego zaparzonego już naparu.

Herbata z pieprzem

Pieprzem można wzbogacić zarówno klasyczną herbatę czarną, jak i herbatę zieloną. Takie połączenie skutecznie wzmacnia odporność, dodaje sił witalnych, pobudza i rozgrzewa. Obserwuje się tez przyspieszenie metabolizmu, co pozwala efektywniej spalać tkankę tłuszczową. Pieprz jest naturalnym antybiotykiem i silnym antyoksydantem, a także może łagodzić biegunki. Na kubek herbaty dodaje się łyżeczkę miodu oraz ¼ łyżeczki pieprzu czarnego. Herbatę parzy się razem z pieprzem, zaś miód dodaje się już po ostudzeniu naparu.

Rooibos z żurawiną

Taki napój jest bardzo dobrym przeciwutleniaczem, korzystnie wpływającym na gospodarkę hormonalną kobiet. Ma łagodny i słodki smak. Wystarczy do dzbanka wsypać 2 łyżeczki herbaty Rooibos i dodać 2 łyżeczki duszonej żurawiny (alternatywnie może być suszona), 2 gwiazdki anyżu, pół jabłka i laskę cynamonu. Następnie wszystko zalewa się gorącą wodą i pozostawia na 5-6 minut do zaparzenia. Taki napar bardzo dobrze rozgrzewa zimową porą, jest przy tym wyjątkowo smaczny i lubiany nawet przez dzieci.

Zimowy napar z mięty pieprzowej i gałki muszkatołowej

Aby przygotować rozgrzewający napar miętowy, można posłużyć się miętą w torebkach lub w odpowiednim czasie ususzyć listki uprawiane w domu. Na etapie parzenia do naparu dodajemy 2-3 plasterki świeżego imbiru i 1 g startej gałki muszkatołowej. Aby napar był nie tylko rozgrzewający, ale i odświeżający, można po delikatnym ostudzeniu dodać do niego plasterek cytryny. Zazwyczaj do klasycznych naparów ziołowych nie dodaje się soków czy konfitur. Te sprawdzą się lepiej w herbatach różnego rodzaju.



Polecane produkty:

Bibliografia

  1. Gajewska-Okonek M., Napary z kwiatów i ziół, Wydawnictwo SBM, Warszawa 2023.
  2. Kuchnia rozgrzewająca. Praca zbiorowa. Wydawnictwo Olesiejuk, Ozarów Mazowiecki 2016.

Może Cię zainteresować

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

0

Twój koszyk jest pusty

Brak produktów w koszyku.