Kwas linolowy to organiczny związek chemiczny o wzorze sumarycznym C18H32O2 i masie molowej 280,45 g/mol. Należy do grona niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny Omega 6. Jego odpowiednie spożycie jest ważne dla zachowania zdrowia i dobrego samopoczucia. Kwas ten znaleźć można w wielu produktach spożywczych.
Kwas linolowy – charakterystyka
Linolowy kwas (LA należący do n-6) jest macierzystym kwasem rodziny Omega 6, którego bogatym źródłem są przede wszystkim oleje roślinne:
- olej słonecznikowy;
- olej rzepakowy;
- olej sojowy;
- olej wiesiołkowy.
Warto zaznaczyć, że olej z rzepaku dwuzerowego (canola oil) ma niezwykle korzystny stosunek (wynoszący 2:1) kwasu linolowego do kwasu alfa-linolenowego, które stanowią około 75% wszystkich kwasów tłuszczowych w tym oleju. To związek organiczny zaliczany do egzogennych kwasów tłuszczowych, gdyż organizm człowieka nie wykazuje zdolności do jego syntezy, nawet w bardzo małych ilościach. Należy dostarczać go wraz z dietą.
Kwas linolowy pod względem chemicznym stanowi bezbarwną, oleistą ciecz. Uważa się, że dzienne zapotrzebowanie dorosłego człowieka na niego wynosi około 3 gram. Coraz częściej bada się jednak specyfikę tzw. sprzężonego kwasu linolowego (CLA), będącego pochodną formy pierwotnej. Uważa się, że może mieć duże znaczenie medyczne, zwłaszcza w prewencji nowotworów.
Kwas linolowy – źródła
We współczesnych dietach zazwyczaj obserwuje się nadmiar kwasu linolowego i jednoczesny niedobór kwasu alfa-linolenowego oraz jego pochodnych EPA (kwas eikozapentaenowy) i DHA (kwas dokozaheksaenowy). Wszystko z tego względu, że kwas linolowy znajduje się w często spożywanych produktach, zwłaszcza w olejach roślinnych. Za najbogatsze jego źródła uznaje się oleje słonecznikowe, oleje rzepakowe, oleje sojowe i oleje z wiesiołka, zaś źródłem sprzężonego kwasu linolowego są zwłaszcza mięso i tłuszcz mleczny.
Kwas linolowy – właściwości zdrowotne
Kwas linolowy, podobnie jak inne kwasy tłuszczowe z rodziny Omega 6, spożywane w odpowiednich ilościach i we właściwym stosunku do Omega 3:
- wpływa na poprawę pamięci i koncentracji, reguluje czynność całego układu nerwowego człowieka;
- zmniejsza ryzyko rozwoju chorób cywilizacyjnych, takich jak np. choroba Alzheimera, cukrzyca typu 2, miażdżyca, depresja, alergia i wiele innych;
- wykazuje działanie antyoksydacyjne;
- wzmacnia odporność;
- reguluje pracę serca, wpływając tym samym na normalizację ciśnienia tętniczego i poprawiając krążenie.
Aby jednak te korzyści były realne, należy pamiętać, że spożycie kwasów tłuszczowych Omega 3 powinno być nawet 5-krotnie wyższe niż spożycie kwasów tłuszczowych Omega 6. Nadmiar tych drugich w diecie może wywoływać odwrotne reakcje, np. nasilać stany zapalne.
Kwas linolowy w kosmetyce
Kwas linolowy powszechnie wykorzystywany jest jako składnik kosmetyków, ponieważ chroni organizm przed nadmierną utratą wody. Jest wbudowywany w ceramidy będące swoistym uszczelniaczem skóry (właściwości tych nie posiada np. kwas alfa-linolenowy). Kwas linolowy bywa także częstym składnikiem kosmetyków zmniejszających cellulit, choć do tej pory nie wiadomo, w jaki sposób rozbija cząsteczki tłuszczu. Odpowiada za jędrność i elastyczność skóry oraz opóźnia procesy starzenia się jej ze względu na działanie przeciwutleniające. Jest pomocny w odchudzaniu i przyspiesza metabolizm.
Kwas linolowy – niedobór
Jak wspomniano, niedobór kwasu linolowego jest bardzo rzadko spotykany. Zjawisko to diagnozuje się głównie w przypadku osób niedożywionych, o bardzo ubogiej w tłuszcze diecie czy wegan. Może też wystąpić u pacjentów przebywających na długotrwałej diecie beztłuszczowej ze względu na swój stan zdrowia. Ewentualne niedobory objawiają się:
- spowolnieniem procesów regeneracyjnych skóry, w tym opóźnieniem gojenia się ran;
- zaburzeniem czynności gruczołów łojowych;
- suchością i szorstkością skóry, która traci swoją elastyczność i blask;
- spadkiem odporności;
- wystąpieniem schorzeń dermatologicznych, np. łuszczycy, rumienia, egzemy, rybiej łuski;
- drżeniami mięśni, tikami i zaburzeniem przewodnictwa nerwowego.
Decydując się na suplementację kwasu linolowego, jednocześnie warto rozważyć przyjmowanie kwasów tłuszczowych Omega 3.
Polecane produkty:
Omega 3 – olej roślinny 100% naturalny
Omega 3 od bioalgi to naturalny suplement diety, który uzupełnia codzienną dietę m.in. w mikroelementy zawarte oleju z nasion pachnotki zwyczajnej (Perilla frutescens). Stanowi przede wszystkim źródło niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT). Zobacz więcej... |
Bibliografia
- Bałasińska B., Jank M., Kulasek G., Właściwości i rola wielonienasyconych kwasów tłuszczowych w utrzymaniu zdrowia ludzi i zwierząt, Życie Weterynaryjne, 85/2010.
- Bojarowicz H., Woźniak B., Wielonienasycone kwasy tłuszczowe oraz ich wpływ na skórę, Problemy Higieny i Epidemiologii, 4/2008.
- Walkiewicz K., Janion K., Gętek-Paszek M., Nowakowska-Zajdel E., Rola kwasów linolowego i alfa-linolenowego oraz ich metabolitów w utrzymywaniu przewlekłego stanu zapalnego i rozwoju raka jelita grubego, Postępy Higieny i Medycyny Doświadczalnej, 74/2020.
- Materac E., Marczyński Z., Bodek K., Rola kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6 w organizmie człowieka, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 2/2013.