Kwas linolowy

Kwas linolowy to organiczny związek chemiczny o wzorze sumarycznym C18H32O2 i masie molowej 280,45 g/mol. Należy do grona niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny Omega 6. Jego odpowiednie spożycie jest ważne dla zachowania zdrowia i dobrego samopoczucia. Kwas ten znaleźć można w wielu produktach spożywczych.

Kwas linolowy

Kwas linolowy – charakterystyka

Linolowy kwas (LA należący do n-6) jest macierzystym kwasem rodziny Omega 6, którego bogatym źródłem są przede wszystkim oleje roślinne:

  • olej słonecznikowy;
  • olej rzepakowy;
  • olej sojowy;
  • olej wiesiołkowy.

Warto zaznaczyć, że olej z rzepaku dwuzerowego (canola oil) ma niezwykle korzystny stosunek (wynoszący 2:1) kwasu linolowego do kwasu alfa-linolenowego, które stanowią około 75% wszystkich kwasów tłuszczowych w tym oleju. To związek organiczny zaliczany do egzogennych kwasów tłuszczowych, gdyż organizm człowieka nie wykazuje zdolności do jego syntezy, nawet w bardzo małych ilościach. Należy dostarczać go wraz z dietą.

Kwas linolowy pod względem chemicznym stanowi bezbarwną, oleistą ciecz. Uważa się, że dzienne zapotrzebowanie dorosłego człowieka na niego wynosi około 3 gram. Coraz częściej bada się jednak specyfikę tzw. sprzężonego kwasu linolowego (CLA), będącego pochodną formy pierwotnej. Uważa się, że może mieć duże znaczenie medyczne, zwłaszcza w prewencji nowotworów.

Kwas linolowy – źródła

We współczesnych dietach zazwyczaj obserwuje się nadmiar kwasu linolowego i jednoczesny niedobór kwasu alfa-linolenowego oraz jego pochodnych EPA (kwas eikozapentaenowy) i DHA (kwas dokozaheksaenowy). Wszystko z tego względu, że kwas linolowy znajduje się w często spożywanych produktach, zwłaszcza w olejach roślinnych. Za najbogatsze jego źródła uznaje się oleje słonecznikowe, oleje rzepakowe, oleje sojowe i oleje z wiesiołka, zaś źródłem sprzężonego kwasu linolowego są zwłaszcza mięso i tłuszcz mleczny.

Kwas linolowy – właściwości zdrowotne

Kwas linolowy, podobnie jak inne kwasy tłuszczowe z rodziny Omega 6, spożywane w odpowiednich ilościach i we właściwym stosunku do Omega 3:

  • wpływa na poprawę pamięci i koncentracji, reguluje czynność całego układu nerwowego człowieka;
  • zmniejsza ryzyko rozwoju chorób cywilizacyjnych, takich jak np. choroba Alzheimera, cukrzyca typu 2, miażdżyca, depresja, alergia i wiele innych;
  • wykazuje działanie antyoksydacyjne;
  • wzmacnia odporność;
  • reguluje pracę serca, wpływając tym samym na normalizację ciśnienia tętniczego i poprawiając krążenie.

Aby jednak te korzyści były realne, należy pamiętać, że spożycie kwasów tłuszczowych Omega 3 powinno być nawet 5-krotnie wyższe niż spożycie kwasów tłuszczowych Omega 6. Nadmiar tych drugich w diecie może wywoływać odwrotne reakcje, np. nasilać stany zapalne.

Kwas linolowy w kosmetyce

Kwas linolowy powszechnie wykorzystywany jest jako składnik kosmetyków, ponieważ chroni organizm przed nadmierną utratą wody. Jest wbudowywany w ceramidy będące swoistym uszczelniaczem skóry (właściwości tych nie posiada np. kwas alfa-linolenowy). Kwas linolowy bywa także częstym składnikiem kosmetyków zmniejszających cellulit, choć do tej pory nie wiadomo, w jaki sposób rozbija cząsteczki tłuszczu. Odpowiada za jędrność i elastyczność skóry oraz opóźnia procesy starzenia się jej ze względu na działanie przeciwutleniające. Jest pomocny w odchudzaniu i przyspiesza metabolizm.

Kwas linolowy – niedobór

Jak wspomniano, niedobór kwasu linolowego jest bardzo rzadko spotykany. Zjawisko to diagnozuje się głównie w przypadku osób niedożywionych, o bardzo ubogiej w tłuszcze diecie czy wegan. Może też wystąpić u pacjentów przebywających na długotrwałej diecie beztłuszczowej ze względu na swój stan zdrowia. Ewentualne niedobory objawiają się:

  • spowolnieniem procesów regeneracyjnych skóry, w tym opóźnieniem gojenia się ran;
  • zaburzeniem czynności gruczołów łojowych;
  • suchością i szorstkością skóry, która traci swoją elastyczność i blask;
  • spadkiem odporności;
  • wystąpieniem schorzeń dermatologicznych, np. łuszczycy, rumienia, egzemy, rybiej łuski;
  • drżeniami mięśni, tikami i zaburzeniem przewodnictwa nerwowego.

Decydując się na suplementację kwasu linolowego, jednocześnie warto rozważyć przyjmowanie kwasów tłuszczowych Omega 3.



Polecane produkty:

Bibliografia

  1. Bałasińska B., Jank M., Kulasek G., Właściwości i rola wielonienasyconych kwasów tłuszczowych w utrzymaniu zdrowia ludzi i zwierząt, Życie Weterynaryjne, 85/2010.
  2. Bojarowicz H., Woźniak B., Wielonienasycone kwasy tłuszczowe oraz ich wpływ na skórę, Problemy Higieny i Epidemiologii, 4/2008.
  3. Walkiewicz K., Janion K., Gętek-Paszek M., Nowakowska-Zajdel E., Rola kwasów linolowego i alfa-linolenowego oraz ich metabolitów w utrzymywaniu przewlekłego stanu zapalnego i rozwoju raka jelita grubego, Postępy Higieny i Medycyny Doświadczalnej, 74/2020.
  4. Materac E., Marczyński Z., Bodek K., Rola kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6 w organizmie człowieka, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 2/2013.

Może Cię zainteresować

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

0

Twój koszyk jest pusty

Brak produktów w koszyku.