Kwasy tłuszczowe Omega

Kwasy tłuszczowe Omega to grupa niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), które pełnią niezwykle istotną rolę w funkcjonowaniu organizmu człowieka na każdym etapie jego życia. Niestety w większości nie są przez niego syntezowane, dlatego musimy je dostarczać wraz z dietą. Dzielimy je na kwasy Omega 3, Omega 6 i Omega 9, w zależności od budowy chemicznej. W największym stopniu powinniśmy dostarczać do ustroju kwasy Omega 3.

Kwasy tłuszczowe Omega

Kwasy tłuszczowe Omega – charakterystyka

Wśród kwasów tłuszczowych obecnych w organizmie człowieka i dostarczanych do niego wraz z dietą wyróżniamy tłuszcze nasycone i tłuszcze nienasycone, w tym jednonienasycone i wielonienasycone. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe składają się z łańcucha węglowodorowego o różnej długości z kilkoma wiązaniami podwójnymi. Wiązania oddzielone są pojedynczymi grupami metylowymi, a wyznaczenie konkretnej rodziny kwasów tłuszczowych (Omega 3, Omega 6 czy Omega 9) zależy od położenia pierwszego podwójnego wiązania, począwszy od grupy metylowej. Kwasy tłuszczowe dzielimy na kwasy Omega 3, 6, 9.

Omega 3 to:

Omega 6 to:

Omega 9 to:

Organizm człowieka nie jest w stanie syntezować większości kwasów tłuszczowych Omega. Wyjątkiem są kwasy Omega 9, które mogą powstawać w tkankach w niewielkich ilościach. Mimo tego nie są to ilości niezbędne do pokrycia dziennego zapotrzebowania.

Kwasy tłuszczowe Omega – źródła

Źródłami kwasów tłuszczowych Omega 3 są:

  • tłuste ryby morskie (najlepiej sardynki, tuńczyk, łosoś, makrela);
  • owoce morza;
  • nasiona lnu;
  • chia i konopi;
  • orzechy włoskie;
  • oleje roślinne.

Najbogatsze w Omega 3 oleje roślinne to olej lniany, olej  rzepakowy, olej z lnianki siewnej.

Źródłami kwasów tłuszczowych Omega 6 są:

  • olej słonecznikowy;
  • olej z czarnuszki siewnej;
  • pestki dyni;
  • nasiona sezamu;
  • orzechy nerkowca;
  • migdały;
  • produkty zbożowe.

Z kolei kwasy Omega 9 w największych ilościach znajdziemy w:

  • awokado;
  • oliwie z oliwek;
  • orzechach makadamia;
  • migdałach;
  • oleju z orzechów laskowych.

Działanie kwasów tłuszczowych Omega

Udowodniono, że kwasy tłuszczowe Omega:

  • wspierają serce i cały układ krwionośny, ponieważ obniżają poziom trójglicerydów, regulują ciśnienie krwi i zmniejszają ryzyko miażdżycy;
  • wspierają mózg i układ nerwowy – zwłaszcza kwas DHA to kluczowy składnik mózgu i siatkówki oka, wspomaga pamięć i koncentrację, zmniejsza ryzyko demencji, choroby Parkinsona, choroby Alzheimera. Szczególnie Omega 3 są niezbędne dla rozwijającego się płodu;
  • zmniejszają stany zapalne w organizmie – łagodzą stany zapalne stawów, skóry i jelit;
  • poprawiają odporność organizmu – zwiększają odporność na infekcje, a jeśli już wystąpią, są przechodzone łagodniej;
  • wspomagają zdrowie psychiczne – mogą łagodzić objawy depresji i lęku;
  • utrzymują wysoką kondycję skóry, włosów i paznokci;
  • pośrednio wpływają korzystnie na florę bakteryjną jelit i regulują trawienie;
  • poprawiają płodność.

Dlatego ważne jest, aby były stałym elementem diety każdego człowieka, wypierając z niej źródła kwasów tłuszczowych nasyconych.

Suplementacja kwasów tłuszczowych Omega

Sama suplementacja kwasów tłuszczowych Omega powinna trwać przez dłuższy okres czasu (co najmniej 4 tygodnie, jednak tak naprawdę może – i powinna – trwać długofalowo, przez miesiące). Kapsułki lub olej spożywamy codziennie, zgodnie z zaleceniami producenta. Jeśli jednocześnie suplementujemy witaminę A, witaminę D, witaminę E, witaminę K najlepiej przyjmować je wspólnie z Omega 3, ponieważ są to witaminy rozpuszczalne w tłuszczach – lepiej wchłaniają się przy obecności olejów. Bardzo ważne jest, aby suplementy diety z Omega miały bardzo wysoką jakość. Jeśli wybieramy oleje roślinne, muszą to być oleje nierafinowane, tłoczone na zimno.

Kolejnym istotnym czynnikiem jest wybór właściwych kwasów tłuszczowych Omega. Z reguły rekomenduje się kwasy Omega 3, a w mniejszej ilości Omega 6 i Omega 9, ponieważ ważna jest proporcja między nimi. Stosunek Omega 3 do Omega 6 powinien wynosić co najmniej 5:1 (z przewagą dla Omega 3). Niestety współczesna dieta większości ludzi opiera się na większej podaży Omega 6 i niedoborze Omega 3, co predysponuje do nasilania się stanów zapalnych w organizmie. Właśnie dlatego, chcąc wyrównać docelowe proporcje, większość specjalistów zaleca przyjmowanie kwasów Omega 3.



Polecane produkty:

Bibliografia

  1. Bałasińska B., Jank M., Kulasek G., Właściwości i rola wielonienasyconych kwasów tłuszczowych w utrzymaniu zdrowia ludzi i zwierząt, Życie Weterynaryjne, 9/2010.
  2. Szczepańska D., Bryndal I., Olej rzepakowy źródłem cennych kwasów omega 3-6-9, Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 494/2017.
  3. Zielińska A., Nowak I., Kwasy tłuszczowe w olejach roślinnych i ich znaczenie w kosmetyce, Chemik, 2/2014.

Może Cię zainteresować

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *