Kwas oleinowy

Kwas oleinowy to ważny organiczny związek chemiczny o wzorze sumarycznym C18H34O2 i masie molowej 282,46 g/mol. W warunkach naturalnych znaleźć go można zarówno w tłuszczach roślinnych, jak i tłuszczach zwierzęcych. Zalicza się go do grona kwasów tłuszczowych z rodziny Omega 9, czyli takich, które mają podwójne wiązanie przy dziewiątym atomie węgla od końca cząsteczki.

kwas oleinowy

Kwas oleinowy – charakterystyka

Kwas oleinowy to organiczny związek chemiczny zaliczany do grona jednonienasyconych kwasów tłuszczowych typu Omega 9. To jeden z najczęściej występujących kwasów tłuszczowych w naturze (znaleźć go można zarówno w roślinach, jak i w tłuszczach zwierzęcych). Jego struktura chemiczna sprawia, że wyróżnia się wysoką odpornością na utlenianie i znaczne temperatury. Kwas oleinowy po wyizolowaniu przyjmuje postać oleistą, będąc przy tym bezbarwnym i bezwonnym składnikiem.

Poprzez katalityczne uwodornienie (przyłączenie dwóch atomów wodoru do wiązania podwójnego) kwas oleinowy przechodzi w kwas stearynowy. Reakcję tą nazywa się „utwardzaniem tłuszczu”. Pod względem parametrów chemicznych kwas oleinowy bardzo dobrze reaguje z wodorotlenkami. Znajduje szerokie zastosowanie zarówno w kosmetologii, jak i przemyśle spożywczym czy innych branżach.

Kwas oleinowy – działanie w organizmie

Kwas oleinowy jest zaliczany do grona pozytywnie działających, korzystnych związków chemicznych znajdujących się w diecie człowieka. Warto systematycznie go dostarczać, aby dbać o kondycję i czynność wszystkich układów ustroju. Udowodniono, że jego odpowiedni poziom w organizmie:

  • zwiększa wydolność mięśnia sercowego, wzmacnia je, chroni naczynia krwionośne przed patologiami;
  • działa przeciwzapalnie, także w przebiegu wielu chorób przewlekłych;
  • zwiększa wrażliwość na insulinę;
  • wspiera funkcje poznawcze, wpływając na zdrowie mózgu i całego ośrodkowego układu nerwowego;
  • pomaga w obniżaniu poziomu cholesterolu LDL i trójglicerydów, jednocześnie wspomagając podwyższanie korzystnego cholesterolu HDL.

Zobacz również: Czy kwasy Omega 3 obniżają trójglicerydy?

Kwas oleinowy jest uznawany za zdrowy, dobry tłuszcz, który powinien występować w diecie każdego człowieka (np. w przeciwieństwie do tłuszczów trans, niszczących zdrowie, co zostało niejednokrotnie potwierdzone klinicznie).

Kwas oleinowy – źródła

Kwas oleinowy znaleźć można zarówno w produktach pochodzenia zwierzęcego (smalec, którego jednak nie powinniśmy jeść w nadmiarze ze względu na wysoką zawartość także tłuszczów nasyconych, tłuste ryby morskie, tran), jak i w produktach pochodzenia roślinnego (np. oliwa z oliwek, roślinne oleje na zimno tłoczone, awokado, niektóre orzechy, zwłaszcza migdały, nerkowce oraz orzechy laskowe). Można też rozpocząć suplementację kwasu oleinowego. Jednak zazwyczaj jest ona łączona z przyjmowaniem kwasów tłuszczowych Omega 3, które powinny stanowić podstawę dostarczanych organizmowi tłuszczów.

Kwas oleinowy – zastosowanie

Kwas oleinowy jest stosowany w suplementach diety. Jest składnikiem kompleksów cennych, wartościowych związków tłuszczowych i witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Bywa także wykorzystywany w produkcji smarów i środków piorących. Ostatnimi czasy coraz częściej mówi się również o właściwościach kosmetycznych tego związku. Udowodniono, że ma on silne działanie nawilżające, antyoksydacyjne i regenerujące. Dlatego nadaje się do wzbogacania kosmetyków (kremów, maseczek, peelingów, serum) przeznaczonych do pielęgnacji cery dojrzałej, suchej, zniszczonej, problematycznej. Kwas oleinowy ma działanie łagodzące i przeciwzapalne. Te właściwości szczególnie docenią osoby z problemami skórnymi, takimi jak na przykład trądzik lub egzema. Efektywnie odbudowuje barierę hydrolipidową naskórka i kondycjonuje włosy, wygładzając je i zmniejszając ich porowatość.



Polecane produkty:

Bibliografia

  1. Podręczny słownik chemiczny, Romuald Hassa (red.), Janusz Mrzigod (red.), Janusz Nowakowski (red.), Katowice: Videograf II, 2004, s. 213, ISBN 83-7183-240-0.
  2. Dudek K., Kasza T., Ruszel M., Sikora E., Suryło P., Tomaszkiewicz-Potępa A., Vogt O., Chemia, Wydawnictwo Zielona Sowa, Kraków 2008.
  3. Kwiatkowska E., Właściwości zdrowotne oliwy z oliwek, Postępy Fitoterapii, 3/2007.
  4. Jarosz M., Praktyczny podręcznik dietetyki, Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa 2010.

Może Cię zainteresować

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *