Czy kwasy Omega 3 obniżają trójglicerydy? I jak właściwie wpływają one na zdrowie całego układu sercowo-naczyniowego? Kwestie te są badane od wielu lat, dzięki czemu udało się niejednokrotnie potwierdzić korzystne działanie omawianych związków na kondycję mięśnia sercowego oraz naczyń krwionośnych. Oto najważniejsze informacje na ten temat.
Czym są kwasy tłuszczowe Omega 3?
Kluczowymi przedstawicielami rodziny kwasów tłuszczowych Omega 3 są:
- kwas alfa-liponowy – ALA. Zawarty m.in. w oleju lnianym, oleju sojowym, oleju z orzechów włoskich;
- kwas eikozapentaenowy – EPA. Zawarty m.in. w olejach rybnych, tłustych rybach morskich oraz algach;
- kwas dokozaheksaenowy – DHA. Zawarty m.in. w wyżej wymienionych olejach roślinnych oraz w tłustych rybach morskich.
Kwasy tłuszczowe Omega 3 wykazują wszechstronne i wielokierunkowe działanie w organizmie człowieka. Udowodniono, że każdy układ ustroju odnosi korzyści, gdy w organizmie mamy odpowiedni poziom kwasów Omega 3. Przykładowe korzyści można przedstawić następująco:
- regulacja stężenia cytokin, których nadmierna ilość w organizmie inicjuje i nasila stany zapalne;
- obniżanie ryzyka chorób cywilizacyjnych, takich jak depresja, otyłość, zespół Alzheimera czy nowotwory;
- regulacja ciśnienia tętniczego krwi oraz prewencja przed chorobami sercowo-naczyniowymi (dieta śródziemnomorska bogata w NNKT jest wręcz uznawana za najzdrowszą dla naszego serca);
- poprawa samopoczucia, obniża ryzyko epizodów wahań nastroju i depresji;
- poprawa pamięci i koncentracji, wspieranie prawidłowego przewodnictwa nerwowego;
- regulacja poziomu cholesterolu w organizmie;
- zwiększanie i utrzymywanie odpowiedniej elastyczności i jędrności skóry, poprawa kondycji włosów i paznokci;
- poprawa libido, zwiększanie płodności;
- wspieranie prawidłowego widzenia;
- poprawa ogólnej odporności organizmu.
Ponadto kwasy Omega 3 są składnikiem do produkcji wielu kluczowych związków w ustroju, takich jak leukotrieny (lipidy mające związek z układem odpornościowym), prostaglandyny, hormony czy tromboksany. To substancje tłuszczowe, które naturalnie występują w organizmie człowieka, m.in. budując błony komórkowe większości komórek (zwłaszcza neuronów). Organizm nie ma jednak zdolności do ich samodzielnej produkcji, dlatego należy je dostarczać wraz z dietą. Jeśli ta podaż jest zbyt mała (co obserwuje się u większości populacji), warto rozważyć dodatkową suplementację.
Czy kwasy Omega 3 obniżają trójglicerydy?
Najbardziej zaznaczonym rezultatem działania kwasów tłuszczowych Omega 3 jest zmniejszenie stężenia trójglicerydów, co zostało niejednokrotnie potwierdzone klinicznie i co może każda osoba sprawdzić, badając krew po kilku miesiącach od zmiany swojej diety i wdrożenia suplementacji Omega 3. Dla przykładu, w metaanalizie 21 badań, w których u około 8 tysięcy pacjentów (co jest już całkiem dużą grupą badawczą) stosowano kwasy tłuszczowe Omega 3 w dawce 0,8–5,4 g, stwierdzono: zmniejszenie stężenia trójglicerydów aż o 27 mg/dl, a także zwiększenie stężenia korzystnego cholesterolu HDL o 1,6 mg/dl. Udowodniono, że przyjmowanie już 3–4 g EPA i DHA dziennie prowadzi do spadku stężenia trójglicerydów o 25–35%.
Tym samym suplementując kwasy Omega 3 oraz dbając o ich właściwą podaż wraz z dietą obniżamy ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, których głównym czynnikiem inicjującym jest właśnie podwyższony poziom cholesterolu LDL i trójglicerydów, a obniżony poziom cholesterolu HDL. W badaniach kohortowych spożycie ryb było odwrotnie skorelowane z występowaniem choroby wieńcowej. Spożycie już jednego posiłku zawierającego rybę wiązało się z redukcją ryzyka o 15%, natomiast spożycie 5 posiłków o 40%. Przy właściwym poziomie Omega 3 w organizmie spada też ryzyko zawału serca i udaru mózgu. Nie wspominając już o innych korzyściach z takiej praktyki.
Polecane produkty:
![]() |
Omega 3 – olej roślinny 100% naturalny
Omega 3 od bioalgi to naturalny suplement diety, który uzupełnia codzienną dietę m.in. w mikroelementy zawarte oleju z nasion pachnotki zwyczajnej (Perilla frutescens). Stanowi przede wszystkim źródło niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT). Zobacz więcej... |
Bibliografia
- Kopeć G., Podolec P., Wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 w prewencji chorób sercowo-naczyniowych – u kogo stosować?, Kardiol Pol 2009; 67: 1299-1303.
- Materac E., Murczyński Z., Bodek K., Rola kwasów tłuszczowych Omega 3 i Omega 6 w organizmie człowieka, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 2/2013.
- Trojan K., Rola kwasów omega w diecie oraz wpływ na zdrowie człowieka.
- Saran-Jagodzińska A., Kiedy należy rozważyć stosowanie kwasów omega-3, Lekarz POZ, 5/2020.