Kwas stearynowy

Kwas stearynowy to organiczny związek chemiczny z grupy nasyconych kwasów tłuszczowych. W dużych ilościach znaleźć go można w żywności znajdującej się na sklepowych półkach i lodówce niemal każdego człowieka. Co ciekawe, w przeciwieństwie do innych kwasów nasyconych, jego spożycie nie podnosi ciśnienia tętniczego krwi, nie przyczynia się do rozwoju schorzeń i nie prowadzi do otyłości czy miażdżycy.

Kwas stearynowy

Kwas stearynowy – charakterystyka

Kwas stearynowy to związek chemiczny o wzorze sumarycznym C18H36O2 i masie molowej 284,48 g/mol. Przyjmuje postać białej substancji, tłustej w dotyku. Nie ma żadnego zapachu czy smaku, jest pod tym względem uniwersalny. Dość słabo rozpuszcza się w wodzie, zaś bardzo dobrze w etanolu i organicznych rozpuszczalnikach. W budowie chemicznej jego cząsteczki nie znajdziemy podwójnych wiązań, co kwalifikuje go jako kwas nasycony.

Kwas stearynowy jest nie tylko składnikiem produktów spożywczych. W pewnych ilościach występuje naturalnie w organizmie każdego człowieka, buduje m.in. erytrocyty i limfocyty, błony komórkowe. Odpowiada pośrednio za kondycję, integralność i wytrzymałość tych błon komórkowych. W ostatnich latach trwają badania, których celem jest powiązanie kwasu stearynowego z czynnością układu immunologicznego. W przemyśle chemicznym otrzymuje się go drogą hydrolizy tłuszczów zwierzęcych w obecności wysokiej temperatury i zwiększonego ciśnienia.

Kwas stearynowy – właściwości zdrowotne

Kwas stearynowy w wątrobie bardzo szybko ulega przekształceniu do jednonienasyconego kwasu tłuszczowego z rodziny omega 9, a dokładniej – kwasu oleinowego. Ten zaś jest wręcz korzystny dla zdrowia. Należy jedynie zwracać uwagę, aby na etykiecie produktu nie znajdował się jednocześnie kwas palmitynowy, co jest dość częstą praktyką. Jego nadmiar przyczynia się do licznych problemów zdrowotnych i podniesienia poziomu cholesterolu LDL we krwi.

W największych ilościach kwas stearynowy znaleźć można w smalcu i łoju zwierząt (nawet 30%), tłustym mięsie, oleju kokosowym, oleju palmowym i czekoladzie (a dokładniej w maśle kakaowym stosowanym do produkcji czekolady).

Zastosowanie kwasu stearynowego w kosmetologii

Kwas stearynowy (stearic acid) jest częstym składnikiem różnego rodzaju kosmetyków. Chroni przed przenikaniem do skóry i naskórka szkodliwych czynników, tworząc na jej powierzchni barierę ochronną. Także dzięki temu zapobiega ucieczce istotnych składników nawilżających ze skóry na zewnątrz, zwłaszcza wody. Dziki temu skóra pozostaje nawilżona i pełna blasku. Jego dodatek w kosmetykach może stymulować regenerację naskórka. Aby kwas stearynowy mógł jednak zostać wykorzystany w kosmetykach, należy poddać go procesom emulgacji.

Kwas stearynowy – zastosowanie

Kwas stearynowy znajduje szerokie zastosowanie w różnych gałęziach przemysłu. Stosuje się go powszechnie do produkcji mydeł, a także innych środków myjących, balsamów i produktów do pielęgnacji skóry czy włosów. Jest dodatkiem do kosmetyków do makijażu, pianek po goleniu czy lakierów do włosów. Stosuje się go jednak nie tylko w kosmetyce. Można użyć go do produkcji detergentów, środków do czyszczenia domu i płynów zmiękczających tekstylia, świec, gumy do żucia, a nawet suplementów diety i tabletek.



Polecane produkty:

Bibliografia

  1. Valenzuela A., Delplanque B., Tavella M., Stearic acid: a possible substitute for trans fatty acids from industrial origin, Grasas y Aceites 62(2), 2011.
  2. Solomons G., Fryhle C., Snyder S., Chemia organiczna, Wydawnictwo PWN, Warszawa 2022.
  3. Sarbak Z., Jachymska-Sarbak B., Sarbak A., Chemia w kosmetyce i kosmetologii, Wydawnictwo MedPharm, Wrocław 2013.

Może Cię zainteresować

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *