Dietetyk

Dietetyk to specjalista zajmujący się leczeniem za pomocą odpowiednio ustalonej diety, a także wspieraniem zdrowia, urody i samopoczucia w ten sposób. Nie jest lekarzem, leczy absolwentem 3-letnich studiów dietetycznych. Dietoterapia cieszy się rosnącą popularnością, stanowi elementy uzupełniający leczenie coraz więcej rozmaitych problemów zdrowotnych z bardzo dobrym rezultatem.

Dietetyk

Kto to jest dietetyk?

Dietetyk jest wykwalifikowanym specjalistą ochrony zdrowia, zajmujący się wspieraniem człowieka drogą umiejętnego i przemyślanego doboru produktów spożywczych. Innymi słowy, ustala codzienny jadłospis w taki sposób, aby był on jak najbardziej optymalny dla danego pacjenta, biorąc pod uwagę jego wiek, masę ciała, preferencje kulinarne, stan zdrowia. Zajmuje się badaniem wpływu żywności na samopoczucie i zdrowie człowieka, co następnie wykorzystuje w praktyce.

Jak zostać dietetykiem?

Aby zostać dietetykiem, należy ukończyć studia na kierunku dietetyki. Studia I stopnia trwają 3 lata i po ich ukończeniu uzyskuje się tytuł licencjata. Dalsza ścieżka kształcenia może obejmować studia II stopnia, kończące się uzyskaniem tytułu magistra. Jednocześnie należy pamiętać, że ukończenie kursu czy szkolenia z zakresu dietetyki nie może stanowić podstawy do uzyskania uprawnień do wykonywania tego zawodu. Jeśli na swojej drodze pacjent spotkał dietetyka wyłącznie po weekendowym lub nawet rocznym szkoleniu online, powinien jak najszybciej opuścić jego gabinet i znaleźć wykwalifikowanego specjalistę. Wspomniane kursy i szkolenia są świetnym uzupełnieniem wiedzy dietetycznej w przypadku osób już po ukończeniu studiów.

Co robi dietetyk?

Podstawowe zajęcia i obowiązki dietetyka można przedstawić w następujący sposób:

  • edukacja pacjentów w zakresie zdrowego żywienia się;
  • ustalanie planów dietetycznych mających na celu redukcję masy ciała i pozbycie się nadmiaru tkanki tłuszczowej, a więc przeciwdziałanie i leczenie nadwagi oraz otyłości;
  • ustalanie planów dietetycznych mających na celu poprawę stanu zdrowia i parametrów fizycznych w przebiegu ostrych i przewlekłych chorób różnego rodzaju;
  • ustalanie planów dietetycznych poprawiających urodę, samopoczucie i poziom energii danej osoby;
  • zachęcanie do zmiany nawyków żywieniowych oraz podkreślanie znaczenia prawidłowej diety w życiu każdego człowieka bez względu na jego wiek.

Współpraca z dietetykiem powinna być długofalowa, ponieważ nowe nawyki żywieniowe powinny być utrzymywane najlepiej przez całe życie. Jeśli dana osoba nauczy się już komponować swoje jadłospis, zrozumie czym jest zapotrzebowanie kaloryczne, dowie się, i jak dobierać produkty spożywcze i suplementy diety, aby jak najlepiej wspierać swój organizm, z powodzeniem może zrezygnować ze współpracy z dietetykiem i samodzielnie układać swój dzienny plan żywienia.

Kiedy do dietetyka?

Wizyta u dietetyka będzie wskazana zawsze wtedy, gdy chcemy zmienić swoje nawyki żywieniowe, na przykład celem schudnięcia i wyrzeźbienia swojej sylwetki. Do chorób i problemów zdrowotnych, które bardzo dobrze reagują na dietoterapię, należą:

  • nieswoiste zapalenia jelit, w tym choroba Leśniowskiego-Crohna i wrzodziejące zapalenie jelita grubego;
  • zespół jelita drażliwego;
  • alergie i nietolerancje pokarmowe;
  • cukrzyca;
  • miażdżyca i choroby układu sercowo-naczyniowego;
  • hiperlipidemia;
  • zespół metaboliczny;
  • choroby dermatologiczne, w tym grzybica skóry, atopowe zapalenie skóry, łojotokowe zapalenie skóry, egzema;
  • niepłodność i endometrioza u kobiet;
  • choroby reumatyczne, zwłaszcza dna moczanowa;
  • otyłość;
  • insulinooporność;
  • depresja, przewlekłe zmęczenie, brak energii.

I wiele innych. To także dobre rozwiązanie dla osób zupełnie zdrowych, które chcą o siebie zadbać w kompleksowy sposób.

Wizyta u dietetyka zawsze powinna rozpocząć się szczegółowym wywiadem, podczas którego pacjenta informuje specjalistę o wszelkich problemach zdrowotnych, przyjmowanych lekach i suplementach diety, w stylu życia, dziennym poziomie aktywności fizycznej, dotychczas stosowanej w diecie i nawykach żywieniowych. Ustalane są również preferencje żywieniowe, ponieważ ustalona dieta powinna pacjentowi smakować. Dzięki temu łatwiejsze będzie jej przestrzeganie. Jednocześnie ustala się wspólnie cele dietoterapii i możliwości finansowe pacjenta, aby wszystkie produkty spożywcze były możliwe do kupienia.



Polecane produkty:

Bibliografia

  1. Ostrowska L., Dietetyka kompendium, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2020.
  2. Krystyniak K., Klonowska J., Nowe trendy w dietetyce, Wydawnictwo Medyk, Warszawa 2020.

Może Cię zainteresować

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

0

Twój koszyk jest pusty

Brak produktów w koszyku.