Celiakia

Celiakia (inaczej: glutenozależna choroba trzewna) jest enteropatią zapalną jelita cienkiego i ma podłoże autoimmunologiczne. Objawy choroby wywołuje spożycie glutenu. Przyczyny celiakii wciąż nie zostały w pełni poznane, a leczenie polega na całkowitej eliminacji glutenu z diety.

 Celiakia

Celiakia – przyczyny

Celiakia jest chorobą przewlekłą, trwającą przez całe życie pacjenta manifestującą się zaburzeniami trawienia i wchłaniania jelitowego. Choć dokładne przyczyny nie są znane, najważniejszy udział w rozwoju tej choroby ma nieprawidłowa, nadmierna reakcja immunologiczna organizmu na gluten zawarty głównie w zbożach:

  • pszenicy;
  • życie;
  • pszenżycie;
  • jęczmieniu;
  • owsie.

Współcześnie celiakię diagnozuje się u osób miedzy 30.-50. rokiem życia, dwukrotnie częściej u kobiet niż u mężczyzn.
Gluten to mieszanina białek roślinnych, na które składają się: prolaminy, gluteiny, albuminy oraz globuliny.

Celiakia – objawy

Objawy u chorych na celiakię pojawiają się po spożyciu produktów zawierających gluten. Są nimi:

Objawy celiakii dotyczą jednak nie tylko układu pokarmowego. Przy braku stosowania odpowiedniej diety mają charakter ogólnoustrojowy i stopniowo przechodzą na kolejne układy organizmu. Takimi objawami mogą być:

Wraz z celiakią bardzo często współistnieją inne choroby autoimmunologiczne, takie jak cukrzyca typu I, autoimmunologiczne zapalenie tarczycy.
Nie ma klasycznego zestawu objawów sugerujących celiakię. Powyższe objawy mogą jedynie pomagać w diagnostyce, lecz nigdy jednoznacznie nie wskazują na celiakię. Wymagana jest bardziej szczegółowa diagnostyka.

Celiakia – diagnostyka

Podstawą diagnostyki jest szczegółowy wywiad zdrowotny z pacjentem i analiza zgłaszanych objawów. Na tej podstawie lekarz może zlecić gastroskopię wraz z pobraniem z dwunastnicy czterech wycinków do oceny histopatologicznej. Ważna jest pełna biopsja jelita cienkiego. Uzupełnieniem są badania laboratoryjne, zwłaszcza oznaczenie markerów celiakii:

  • przeciwciał przeciwgliadynowych (AGA);
  • przeciwciał przeciwko endomysium (EMA);
  • przeciwciał przeciwko transglutaminazietkankowej (TTG).

Jako że u pacjentów z celiakią często obserwuje się obniżenie stężenia hemoglobiny, leukocytów, żelaza, sodu, potasu, magnezu, miedzi, cynku, witaminy B12 i kwasu foliowego, podczas badań krwi warto też oznaczyć te parametry. Będzie to pomocne w planowaniu suplementacji.

Celiakia – leczenie

Podstawą leczenia celiakii, pozwalającą na uzyskanie długotrwałej remisji choroby jest dietoterapia. Polega ona na całkowitym wyeliminowaniu glutenu z diety chorego. Udowodniono, że pod wpływem właściwej diety aż u około 85% pacjentów obserwuje się ustępowanie zmian w obrębie błony śluzowej. Należy więc unikać:

  • owsa;
  • jęczmienia;
  • żyta;
  • pszenicy;
  • pszenżyta;
  • orkiszu;
  • wszystkich produktów na bazie tych surowców (mąki, kasze, płatki).

Dieta bezglutenowa powinna być ustalona przez dietetyka, aby nie doszło do niedoborów pokarmowych. Szczególnie wartościowe są:

  • amarantus;
  • kasza jaglana;
  • kasza gryczana;
  • owoce i warzywa;
  • orzechy;
  • ziarna;
  • pestki.

Źródłem białka chorych jest mleko i jego przetwory. Zalecane są tłuszcze roślinne takie jak oliwa z oliwek czy olej sezamowy. Spośród suplementów diety szczególnie rekomenduje się witaminy z grupy B, których naturalnym źródłem są zboża. W związku z tym na diecie bezglutenowej bardzo częste są ich niedobory. Należy dostarczać je z suplementami diety.

Nieleczona celiakia skutkuje przewlekłym utrzymywaniem się stanu zapalnego w obrębie jelita cienkiego. Do grona najczęstszych powikłań nieprzestrzegania diety bezglutenowej zalicza się zaburzenia wchłaniania wapnia i następczą osteoporozę. Wzrasta też ryzyko rozwoju chłoniaka jelita cienkiego (aż 40-krotnie) oraz zaburzeń psychicznych. Wśród nieleczonych kobiet charakterystyczna jest niewyjaśniona niepłodność i skłonność do poronień. Przy nieleczonej celiakii dochodzi do znacznych niedoborów witaminy K, a więc zaburzeń krzepnięcia krwi.



Polecane produkty:

Bibliografia

  1. Grzymisławski M., Stankowiak-Kulpa H., Włochal M., Celiakia – standardy diagnostyczne i terapeutyczne 2010 roku, Forum Zaburzeń Metabolicznych, 1/2010.
  2. Jarocka-Cyrta E., Choroba trzewna. Patogeneza, diagnostyka serologiczna, nowe metody leczenia, Gastroenterologia Praktyczna, 5/2011.
  3. Konińska G., Marczewska A., Źródlak M., Celiakia i dieta bezglutenowa, Warszawa 2012.
  4. Roliński J., Celiakia – problem interdyscyplinarny, Alergia, 2/2016.
  5. Bierła J., Trojanowska I., Konopka E., Czarnowska E., Sowińska A., Cukrowska B., Diagnostyka celiakii i badania przesiewowe w grupach ryzyka, Journal of Laboratory Diagnostics, 3/2016.
  6. Giezowska H., Giezowski D., Choroba trzewna – patogeneza, diagnostyka, leczenie i możliwości działań profilaktycznych, Problemy Higieny i Epidemiologii, 4/2014.

Może Cię zainteresować

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

0

Twój koszyk jest pusty

Brak produktów w koszyku.