Seryna

Seryna to organiczny związek chemiczny zaliczany do grona aminokwasów endogennych. Oznacza to, że w ilościach pokrywających dzienny zapotrzebowanie może być produkowany przez organizm. Aby tak się stało, należy zadbać o dietę dostarczającą substratów do tej reakcji. Aminokwas ten jest niezbędny zwłaszcza do syntezy nowych białek, ale także węglowodanów czy tłuszczy.

Seryna

Seryna – charakterystyka

Serena jest aminokwasem endogennym, obojętnym chemicznie, wchodzącym w skład między innymi kazeiny mleka czy fibroiny jedwabiu. Posiada wzór sumaryczny C3H7NO3 oraz masę molową 105,09 g/mol. Bo wyizolowaniu przypomina swoim wyglądem białe płatki. W trakcie biosyntezy białek seryna jest kodowana przez kodony UCU, UCC, UCA, UCG, AGU oraz AGC.

Choć seryna jest produkowana w organizmie człowieka i są to ilości pokrywające dzienne zapotrzebowanie, można dostarczać ją także wraz z produktami spożywczymi. W największych ilościach znajdziemy ją w mleku, zwłaszcza kozim. Inne źródła tego aminokwasu to pestki dyni, sezam, nasiona lnu, zarodki pszenicy, młody jęczmień, rośliny strączkowe, orzechy, żelatyna, a także mięso ryb.

Seryna – funkcje

Seryna jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, ponieważ reguluje czynność neuronów – podstawowych komórek czynnościowych tego układu. Wchodzi w skład osłonek mielinowych, które z jednej strony chronią włókna nerwowe przed uszkodzeniami, a z drugiej strony przyspieszają przewodnictwo impulsów nerwowych. To aminokwas kluczowy już na etapie ciąży, ponieważ warunkuje rozwój mózgu u płodu. Kobieta ciężarna powinna zadbać więc o dodatkową podaż seryny wraz z dietą. Udowodniono, że wysoki poziom seryny w organizmie przeciwdziała wahaniom nastroju, depresji oraz przewlekłemu zmęczeniu. To związek dodający energii, który warto suplementować przy spadkach nastroju. Także z tego względu, że jest ona prekursorem tryptofanu. Ten zaś uczestniczy w produkcji hormonów szczęścia i obniża poziom kortyzolu (hormon stresu) we krwi.

Tak naprawdę seryna wpływa kompleksowo na cały organizm. Dodatkowo podnosi odporność organizmu, uczestniczy w produkcji nukleotydów, białek, węglowodanów i tłuszczów wewnątrzustrojowych, a także ma swój udział w syntezie lecytyny. Lecytyna wspomaga procesy myślowe, poprawia pamięć i koncentrację, wzmacnia wątrobę i mięsień sercowy.

Niedobór seryny

Niewielki niedobór seryny może skutkować jedynie nieznacznymi wahaniami nastroju i pogorszeniem samopoczucia. Człowiek czuje się bardziej zmęczony, senny i ospały może mieć trudności w skupieniu uwagi na wykonywanej czynności lub z podzielnością uwagi. Znaczne niedobory są już poważniejsze. Obserwuje się je w przebiegu różnego rodzaju zaburzeń psychicznych, w tym zwłaszcza depresji. Mogą nasilać objawy występujących już schorzeń przewlekłych, w szczególności dotyczących układu nerwowego. Przy tak dużych niedoborach seryny wzrasta ryzyko upośledzenia czynności mięśnia sercowego, wątroby i innych narządów wewnętrznych. Ze względu na to, że seryna jest aminokwasem endogennym, w związku z czym może być produkowana w organizmie w odpowiednich ilościach, niedobory pojawiają się raczej rzadko. Dotyczą głównie osób stosujących dietę bogatą w żywność wysokoprzetworzoną, a także głodówki na przykład w przebiegu odchudzania się. To także problem alkoholików oraz pacjentów z przewlekłymi chorobami jelit, zwłaszcza związanymi z zaburzeniami wchłaniania.

Seryna – zastosowanie w medycynie

Omawiany aminokwas jest coraz częściej badany pod kątem wykorzystania go w nowoczesnej medycynie. Niezwykle obiecujące badania dotyczą pacjentów ze stwardnieniem zanikowym bocznym. Na ich podstawie udowodniono, że suplementacja L-seryny może zapobiec włączaniu toksycznego związku wywołującego omawiana chorobę (beta-metyloamino-L-alanina) do struktury białek. Potencjalnie suplementacja seryny może więc ograniczać tworzenie się błędnie uformowanych protein, spowalniając postęp stwardnienia zanikowego bocznego.



Polecane produkty:

Bibliografia

  1. Silverthorn D., Fizjologia człowieka, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2018.
  2. Ferrier D., Biochemia, Wydawnictwo Urban & Partner, Wrocław 2020.

Może Cię zainteresować

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

0

Twój koszyk jest pusty

Brak produktów w koszyku.