Młody jęczmień

Młody jęczmień to naturalny produkt, który może być dostępny w wielu formach, takich jak sok, proszek, susz do parzenia, tabletki. Znany jest głównie z wysokiej zawartości antyoksydantów i chlorofilu. Jego skład jest jednak tak szeroki, że szybko zaliczono młody jęczmień do grona superfoods. Może być przyjmowany jako odrębny suplement diety lub jako uzupełnienie suplementacji Chlorellą (która wykazuje podobne działanie).

Młody jęczmień

Młody jęczmień – skład

Młody jęczmień znany jest przede wszystkim ze swojego niezwykle bogatego, unikalnego składu. Znajdziemy w nim między innymi:

Choć wykorzystuje się głównie liście młodego jęczmienia i pozyskiwany z nich sok, dobrej jakości składem cieszą się też ziarna rośliny.

Właściwości młodego jęczmienia

Młody jęczmień jest produktem zaliczanym do silnych antyoksydantów. Regularnie spożywany skutecznie likwiduje nadmiar wolnych rodników tlenowych, usuwając tym samym stres oksydacyjny. Stres oksydacyjny jest głównym czynnikiem ryzyka chorób takich jak: nowotwory, miażdżyca, otyłość, depresja, trądzik, alergie czy choroby neurodegeneracyjne. Usuwanie wolnych rodników tlenowych przywraca homeostazę, czyli wewnętrzną równowagę organizmu, co korzystnie wpływa na wszystkie procesy życiowe. Warto również wspomnieć, że dzięki działaniu przeciwutleniającemu, młody jęczmień opóźnia procesy starzenia się skóry i poprawia ogólne samopoczucie.

Młody jęczmień znany jest także ze swego działania oczyszczającego. Wspólnie z Chlorellą (zieloną algą) jest w stanie oczyścić organizm ze śladowych ilości metali ciężkich i toksyn, których nagromadzenie negatywnie rzutuje na zdrowie psychiczne i fizyczne oraz urodę. Koktajle lub suplementy z młodego jęczmienia są bardzo dobrym sposobem na naturalną, bezpieczną detoksykację. Pozostałe zalety regularnego przyjmowania młodego jęczmienia:

  • poprawa trawienia, przeciwdziałanie zaparciom i wpływ na jakość mikroflory jelitowej;
  • poprawa metabolizmu, walka z nadwagą;
  • kontrola poziomu glukozy we krwi dzięki działaniu hipoglikemicznemu;
  • działanie przeciwwrzodowe;
  • zwiększanie aktywności neuroendokrynnej;
  • obniżanie poziomu cholesterolu LDL, a więc poprawa czynności układu sercowo-naczyniowego;
  • zmniejszanie stanów zapalnych, zarówno w przebiegu infekcji, jak i przewlekłych chorób reumatycznych;
  • zmniejszanie ryzyka niektórych nowotworów, np. raka jelita grubego;
  • dodawanie energii, przeciwdziałanie stanom depresyjnym.

Aby doświadczyć korzyści, należy jednak przestrzegać regularności suplementacji. Niekiedy pierwsze efekty widoczne są dopiero po kilku tygodniach przyjmowania młodego jęczmienia. Aby były jeszcze trwalsze i intensywniejsze, należy przestrzegać zasad zdrowego trybu życia (unikanie stresu, wysypianie się, zdrowa dieta i aktywność fizyczna).

Młody jęczmień – przeciwwskazania

Młody jęczmień jest produktem bezpiecznym i całkowicie naturalnym. Mimo tego nie zawsze można go przyjmować. Najważniejszym przeciwwskazaniem jest alergia lub nadwrażliwość na tę roślinę. Poza tym po młody jęczmień może sięgać każda osoba, także kobiety ciężarne czy seniorzy. Nadmierne spożywanie młodego jęczmienia (niezgodne z zaleceniami producenta) może powodować działania niepożądane ze strony układu pokarmowego, które jednak szybko mijają. W przypadku przewlekłych chorób ogólnoustrojowych suplementację warto skonsultować ze swoim lekarzem prowadzącym.



Polecane produkty:

Bibliografia

  1. Kawka K., Lemieszek M., Prozdrowotne właściwości młodego jęczmienia, Medycyna Ogólna i Nauki o Zdrowiu, 1/2017.
  2. Pelc J., Zielony jęczmień, Specjalistyczny Portal dla Dietetyków, luty 2017.
  3. Kobus-Cisowska J., Ocena możliwości wykorzystania trawy jęczmiennej odmian jarych i ozimych jako składnika zbożowych produktów funkcjonalnych, Technika Rolnicza Ogrodnicza Leśna, 2/2020.

Może Cię zainteresować

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

0

Twój koszyk jest pusty

Brak produktów w koszyku.