Algi zielone

Algi zielone to organizmy eukariotyczne bytujące zarówno w wodach słodkich, jak i słonych. W zależności od środowiska, w którym wzrastają, mogą różnić się między sobą dokładnym składem, zwłaszcza w kontekście minerałów. Spośród nich w szczególności Chlorella cieszy się ogromną popularnością na całym świecie. Bywa wykorzystywana jako składnik potraw, choć częściej jest wartościowym suplementem diety o działaniu detoksykujacym, czyli wspomagającym oczyszczanie organizmu z toksyn.

Algi zielone

Algi zielone – co to jest?

Algi zawierają białka, lipidy (w tym niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe Omega 3-6-9), węglowodany, błonnik pokarmowy, witaminy oraz makroelementy i mikroelementy. Są ponadto zdolne do podwajania swojej masy, dzięki czemu mogą w przyszłości stać się pożywieniem całego globu. Posiadają również wielokierunkowe działanie lecznicze. Udowodniono, że izolowane z nich związki biologicznie czynne wykazują aktywność przeciwbakteryjną, przeciwgrzybiczą, przeciwwirusową, przeciwnowotworową oraz hipocholesterolemiczną (obniżające poziom cholesterolu) i antykoagulacyjną (chroniące przed powstawaniem zakrzepów). Choć znane są na całym świecie, największą popularnością algi cieszą się w krajach azjatyckich.

Mianem alg zielonych nazywamy te algi, które zawierają w sobie znaczne pokłady chlorofilu. To właśnie on odpowiada za zielone zabarwienie ich struktur i uczestniczy w procesach fotosyntezy. Jest jednocześnie silnym antyoksydantem, który odpowiada za dużą część właściwości alg zielonych. Przykładami takich alg są: Chlorella, sałata morska, Chlamydomonas (Zawłotnia), Volvox, Ulothrix, Spirogyra (Skrętnica) i Chara. Dość nietypową, ale bardzo wartościową dla człowieka algą (ponieważ jednocześnie zaliczaną do cyjanobakterii) jest Spirulina, która zawiera w sobie zarówno barwnik zielony (chlorofil), jak i niebieski (fikocyjaninę). Jest więc algą niebiesko-zieloną. Wszystkie algi zielone nazywa się również zielenicami.

Zobacz również: Algi Chlorella.

Algi zielone – działanie

Algi zielone charakteryzują się przede wszystkim wysokim potencjałem przeciwutleniającym. Zwłaszcza Chlorella ma zdolność wiązania toksyn w procesie zwanym chelatacją, po czym sprawnie usuwa je na zewnątrz np. drogą pokarmową lub przez skórę. Dzięki temu pozbyć się można zalegających w organizmie człowieka śladowych ilości metali ciężkich, zanieczyszczeń, resztek pestycydów. Sprawia to, że czujemy się rozbudzeni, mamy więcej energii, poprawia się kondycja skóry, włosów i paznokci, wzrasta libido, poprawia się ogólny stan odżywienia organizmu. Jako że w dzisiejszych czasach każdy człowiek narażony jest na zanieczyszczenia, warto rozważyć suplementację zielonych alg.

Dodatkowo zielone algi silnie wzmacniają odporność organizmu, zaś przez wzgląd na zawartość NNKT i witamin z grupy B wspierają układ nerwowy. Poprawiają pamięć, koordynację ruchów, koncentrację, wspomagają regenerację nerwów po zabiegach neurochirurgicznych, a także wspierają kondycję skóry. Staje się ona oczyszczona, lepiej odżywiona i ukrwiona, a przy tym wygląda na promienną. Poprawia się jej nawilżenie i wzmacnia się bariera hydrolipidowa naskórka.

Dzięki błonnikowi pokarmowemu systematycznie przyjmowane algi zielone poprawiają trawienie. Przeciwdziałają zaparciom i biegunkom, odżywiają mikroflorę jelitową, która lepiej się rozrasta, a to właśnie od niej zależy zdrowie całego organizmu, co ostatnimi czasy podkreśla się coraz częściej. Algi zielone obniżają ciśnienie tętnicze krwi, regulują poziom glukozy i całą gospodarkę hormonalną. Ich działanie zostało niejednokrotnie potwierdzone klinicznie oraz obserwacjami własnymi konsumentów. Z pewnością można je zaliczyć do grona współczesnych superfoods.

Jak jeść algi zielone?

Spożycie alg zielonych zależy głównie od tego, z jakim ich rodzajem mamy do czynienia. W przypadku Chlorelli podstawowy sposób użycia obejmuje suplementację. Algi te kupuje się w formie tabletek, które należy połykać codziennie w określonej dawce, popijając je wodą. Ważne jest, aby ta suplementacja odbywała się codziennie i przez dłuższy okres czasu, ponieważ systematyczność jest warunkiem uzyskania pożądanych efektów. Należy jednak zaznaczyć, że w pierwszych dniach przyjmowania mogą pojawić się nieprzyjemne dolegliwości w postaci biegunek, delikatnych zmian skórnych czy zmienionego zapachu potu. Świadczy to o oczyszczaniu się organizmu. Algi zielone można też spożywać jako składnik potraw, zwłaszcza kuchni azjatyckiej.



Polecane produkty:

Bibliografia

  1. Gumiński S., Fizjologia glonów i sinic, Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, Wrocław 1990.
  2. Safi C., Zebib B., Merah O., Pontalier P., Vaca-Garcia C., Morphology, composition, production, processing and applications of Chlorella vulgaris: A review, Renewable and Sustainable Energy Reviews, 35/2014.
  3. Wierzbicka I., Chlorella – panaceum na wszystkie choroby?, Food Forum, 1/2016.

Może Cię zainteresować

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *