Olej z pachnotki zwyczajnej

Olej z pachnotki zwyczajnej jest niezwykle cennym, wartościowym produktem spożywczym i wykorzystywanym jako suplement diety. Słynie z bardzo dużej zawartości kwasów tłuszczowych Omega 3, uznawanych za najważniejsze związki tłuszczowe w diecie człowieka. Można go kupić w formie płynnej lub jako kapsułki do codziennego stosowania.

Olej z pachnotki zwyczajnej

Olej z pachnotki zwyczajnej – skład

W składzie oleju z pachnotki zwyczajnej znaleźć można przede wszystkim bogactwo składników takich jak tłuszcze nienasycone, czyli kwas ALA (kwas alfa-linolenowy), kwas LA (kwas linolowy), kwas EPA (kwas eikozapentaenowy), kwas DHA (kwas dokozaheksaenowy), kwas oleinowy. Zawiera też sporą ilość witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, w tym witaminę E i witaminę K. Zawarte polifenole oraz flawonoidy są wartościowymi antyoksydantami, które działają wielokierunkowo. Pachnotka zwyczajna jest ponadto źródłem cytokin. To białka o właściwościach immunomodulujących, którym zawdzięcza sporą część swoich właściwości prozdrowotnych.

Co to jest olej z pachnotki zwyczajnej?

Pachnotka zwyczajna jest jednoroczną rośliną oleistą o szerokim, krzaczkowatym pokroju, dorastającą nawet do 60 cm wysokości. Pochodzi ze strefy tropikalnej Azji Południowo-Wschodniej. Stosowana jako przyprawa oraz dodatek do potraw cieszy się dużą popularnością na całym świecie. Pachnotka zwyczajna kwitnie między czerwcem a październikiem. Wyróżnia się również silnym, miętowym zapachem. Szacuje się, że jej nasiona (owoce) zawierają nawet do 53% oleju.

Zarówno olej, jak i olejek eteryczny pozyskiwane z pachnotki zwyczajnej wykorzystuje się w lecznictwie, szczególnie w medycynie chińskiej. Ciekawostką jest natomiast, że w Japonii antyseptycznie działający olejek dodaje się do proszków do mycia zębów.

Olej z pachnotki zwyczajnej – działanie

Olej z pachnotki zwyczajnej ma wielokierunkowe, pozytywne działanie na organizm konsumenta, zwłaszcza jeśli jest przyjmowany systematycznie. Udowodniono, że dzięki zawartości antyoksydantów i niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT):

  • wspomaga procesy trawienia;
  • zapobiega chorobom skóry i układu krążenia;
  • usprawnia regulację poziomu cukru (glukozy) we krwi;
  • poprawia krążenie krwi;
  • łagodzi stres, działa adaptogennie (pomagają organizmowi reagować w odpowiedni sposób na stresory, prowadząc do minimalizacji ich negatywnego wpływu na zdrowie);
  • pomaga uregulować poziom złego cholesterolu, jednocześnie zwiększając poziom tego dobrego;
  • wspiera czynność układu nerwowego i mózgu, ponieważ wzmaga koncentrację i pamięć oraz poprawia przekaźnictwo nerwowe;
  • poprawia kondycję skóry, włosów i paznokci.

Olej z pachnotki zwyczajnej coraz powszechniej uznaje się za silny produkt antyalergiczny, za co odpowiada głównie jego składnik jakim jest kwas rozmarynowy. Badania kliniczne udowodniły, że podawanie go zwierzętom znacząco obniża poziom przeciwciał IgE, wzrastający właśnie w przebiegu alergii. Spada też poziom histaminy, która nasila stany zapalne w organizmie. Inne badanie wykazało, że składniki pachnotki mają silną aktywność przeciwko atopowemu zapaleniu skóry, powodując znaczne zmniejszenie (nawet 35%) odpowiedzi immunologicznej.

Jak stosować olej z pachnotki zwyczajnej?

W piśmiennictwie naukowym niewiele jest danych dotyczących ewentualnej toksyczności oleju z pachnotki zwyczajnej. Z uwagi na fakt, że roślina ta stosowana jest od wielu lat w azjatyckiej medycynie ludowej, wydaje się być surowcem bezpiecznym. Skutki uboczne spożywania oleju praktycznie nie występują, a jedynym potwierdzonym przeciwwskazaniem jest alergia na tę roślinę.

Decydując się na suplementację, zawsze warto stosować się do zaleceń producenta. Jeśli więc rekomenduje on przyjmowanie dwóch kapsułek dziennie, właśnie tyle (nie mniej i nie więcej) należy przyjmować. Najlepiej jednak z rana po śniadaniu, aby witaminy zawarte w tłuszczach mogły lepiej się wchłonąć w układzie pokarmowym. Bardzo ważna jest systematyczność suplementacji. Jedynie codzienne przyjmowanie oleju z pachnotki zwyczajnej w odpowiedniej dawce i przez dłuższy czas (co najmniej 4 tygodni) przyniesie oczekiwane rezultaty. Olej w formie płynnej można stosować natomiast na wiele sposobów, np. dodając go do koktajlów owocowo-warzywnych, owsianek, a także przyjmując bezpośrednio z łyżeczki.



Polecane produkty:

Bibliografia

  1. https://sklep.fizjoterapeuty.pl/suplementy-naturalne/omega-3-perilla-kwasy-omega-3.html.
  2. Hasik J., Lutomski J., Ziołolecznictwo w chorobach wewnętrznych. Racjonalny poradnik dla lekarzy i farmaceutów, Wydawnictwo Borgis, Warszawa 2000.
  3. Szeleszczuk Ł., Zielińska-Pisklak M., Młodzianka A., Perilla frutenscens – niezwykłe właściwości pachnotki zwyczajnej, Lek w Polsce, 4/2013.

Może Cię zainteresować

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *