Zielone koktajle

Zielone koktajle są idealne jako przekąska w ciągu dnia, deser po obiedzie lub uzupełnienie śniadania czy podwieczorku. Stanowią bombę energetyczną oraz bardzo dobre źródło witamin i minerałów. Są także smaczne i można w nich przemycić mniej lubiane warzywa czy owoce, które jednak ze względu na bogaty skład powinny znaleźć się w codziennej diecie.

Zielone koktajle

Zielone koktajle – działanie

Dokładne właściwości zielonego koktajlu zależą głównie od tego, jakich produktów użyjemy do ich przyrządzenia. Dodatek młodego jęczmienia i Chlorelli sprawi, że taki napój stanie się silnym antyoksydantem oraz będzie wpływał na detoksykację organizmu. Rośliny te mają bowiem zdolność wiązania się z metalami ciężkimi i zanieczyszczeniami krążącymi po organizmie, a następnie wydalania ich na zewnątrz. Dość powszechnym objawem od rozpoczęcia kuracji takimi zielonymi koktajlami są zmiany skórne i biegunki przez pierwsze kilka dni, co wskazuje na trwające oczyszczanie organizmu. To normalne zjawisko i nie jest powodem do niepokoju. Chyba że dolegliwości te utrzymują się przez dłuższy czas, a zmiany skórne mają charakter pokrzywki lub wysypki.

Z kolei dodanie do zielonego koktajlu szpinaku i natki pietruszki sprawi, że będzie on bardzo dobrym źródłem żelaza oraz chlorofilu mającego zdolność usuwania wolnych rodników tlenowych, a tym samym zmniejszenia ryzyka chorób cywilizacyjnych. Podaż żelaza jest ważna także w przypadku anemii i niedożywienia. Banan w takim koktajlu uzupełni niedobory potasu, natomiast łyżeczka roślinnego oleju tłoczonego na zimno wzbogaci napój o niezbędny nienasycony kwasy tłuszczowe (NNKT) omega 3, których zwykle mamy zbyt mało w diecie. Ogromną korzyścią zielonych koktajlów jest więc możliwość świadomego doboru składników.

Zielone koktajle – przeciwwskazania zdrowotne

Nie ma bezwzględnych przeciwwskazań zdrowotnych do picia zielonych koktajlów. Wręcz przeciwnie, zaleca się spożywanie ich systematycznie, nawet codziennie. Warto jednak zmieniać składniki, aby dieta była urozmaicona i dostarczała różnorodnych grup składników odżywczych i biologicznie aktywnych. Jedynym przeciwwskazaniem jest alergia na którykolwiek składnik. Jednak wówczas wystarczy po prostu go nie dodawać. Jeśli więc zmagamy się z uczuleniem na seler naciowy, w przepisie nie powinien się on znajdować.

Przepisy na zielone koktajle

Klasyczny, podstawowy zielony koktajl można przyrządzić z następujących składników:

  • dwie garście świeżych liści szpinaku;
  • 2 łyżeczki natki pietruszki;
  • pół jabłka;
  • banan;
  • garść ulubionych owoców jagodowych.

Wszystkie składniki należy umieścić w blenderze i zmiksować na gładkiej konsystencji napój. Dla lepszych, bardziej wielokierunkowych efektów do tego składu warto dodać Chlorellę i młody zielony jęczmień w dawce zaleconej przez producenta suplementów diety. Innymi dodatkiem może być łyżeczka oleju roślinnego tłoczonego na zimno. Chcąc uzyskać koktajl o bardziej płynnej konsystencji, wystarczy dodać do niego przed zblendowaniem odrobinę wody lub mleka roślinnego.

Inny polecany zestaw składników może prezentować się następująco:

  • 2 garście szpinaku;
  • kiwi;
  • 1 łodyga selera naciowego;
  • pół szklanki soku z pomarańczy;
  • pół jabłka.

Jeszcze inny obejmuje:

  • ogórek zielony, świeży;
  • szklankę wody;
  • sok wyciśnięty z dwóch limonek;
  • pęczek bazylii,
  • Spirulina.

Podsumowując, wszystkie składniki dobieramy indywidualnie w zależności od własnych preferencji. O zielonych koktajlach mówimy wówczas, gdy chociaż część składników jest bogata w chlorofil, w związku z czym ma zielone zabarwienie.

Jak pić zielone koktajle?

Zielone koktajle można pić o dowolnej porze dnia bez względu na to, czy jesteśmy po posiłku czy przed nim. Jednak jako że jest to niesamowita bomba energetyczna, dobrym rozwiązaniem będzie spożywanie ich z samego rana, na przykład w ramach drugiego śniadania lub jako dodatek do pierwszego śniadania. Równie dobrze napój sprawdzi się jako deser po obiedzie, aby uniknąć poposiłkowej senności oraz aby zmniejszyć apetyt na słodki, niezdrowy deser. Chcąc uzyskać pożądane rezultaty picia zielonych koktajli, należy bezwzględnie pamiętać o systematyczności swoich działań. Warto też sięgać wyłącznie po sprawdzone produkty, z dobrych źródeł.



Polecane produkty:

Bibliografia

  1. Zielone koktajle, Wydawnictwo Publicat, Poznań 2016.
  2. Frenkiel D., Vindahl L., Zdrowe i kolorowe smoothie na każdy dzień, Wydawnictwo Buchmann, Warszawa 2015.

Może Cię zainteresować

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *