Algi Chlorella

Algi Chlorella, tuż obok Spiruliny, są jednym z najcenniejszych produktów pochodzenia roślinnego (choć w rzeczywistości Spirulina jest cyjanobakterią, o algach ogólnie mówi się jako o surowcach roślinnych). Chlorella znana jest głównie z wysokiej zawartości karotenoidów i chlorofilu, a także ze swojego działania detoksykującego.

Algi Chlorella

Algi Chlorella – charakterystyka

Wyszczególnia się ponad 30 różnych gatunków Chlorelli, jednak najpopularniejsze są dwa rodzaje:

  • Chlorella vulgaris;
  • Chlorella pyrenoidosa.

To właśnie one dostępne są w formie suplementów diety i na ich przykładzie wykonuje się liczne badania naukowe. Chlorella dostępna jest w formie tabletek, jednak wybierając suplement, warto zwracać uwagę, aby komórki miały rozerwaną ścianę komórkową. W innym razie jest ona zbyt twarda i sztywna, aby układ pokarmowy człowieka mógł ją strawić. Chlorella jest jednokomórkową zielenicą, która tuż po Arthrospira (Spirulina) jest najpopularniejszą algą wykorzystywaną w suplementach diety oraz produktach kosmetycznych (jej roczna produkcja wynosi około 2000 ton suchej masy).

Chlorella zawdzięcza swoją nazwę zielonemu barwnikowi, chlorofilowi. Zawiera komplet niezbędnych aminokwasów, witamin i wielu czynnych związków, w tym karotenoidów (m.in. luteina, zeaksantyna, astaksantyna), kwasów tłuszczowych GLA. Uważa się ją za jeden z najlepszych pokarmów na świecie zdolnych do wyżywienia ludzi, gdyby zabrakło żywności. Zawartość białka w Chlorelli sięga aż 60%. Tak bogaty skład sprawia, że Chlorella (suplementowana systematycznie) może efektywnie uzupełniać niedobory pokarmowe w organizmie człowieka.

Alga Chlorella na oczyszczanie organizmu z toksyn

Jedną z najistotniejszych, potwierdzonych funkcji Chlorelli jest detoksykacja, czyli oczyszczanie organizmu z toksyn, metali ciężkich i innych szkodliwych związków. Wartościowe składniki odżywcze obecne w aldze wchodzą w interakcje z nimi już w przewodzie pokarmowym. To tzw. chelatacja, czyli wiązanie szkodliwych substancji. Po połączeniu się cząsteczek Chlorelli ze szkodliwymi związkami są one szybko usuwane na zewnątrz. Ponadto detoksykacja odbywa się na drodze pochłaniania już strawionych cząstek, a raczej ich części, co organizm wykorzystuje do wzmocnienia naturalnych mechanizmów immunologicznych.

Zobacz również: Oczyszczanie organizmu z toksyn – czy warto to robić?

Algi Chlorella – właściwości zdrowotne

Detoksykujące działanie algi sprawia, że już po kilku dniach od rozpoczęcia suplementacji konsument czuje się pełen energii, witalności, siły i motywacji. Poprawia się kondycja jego skóry (choć początkowo mogą wystąpić zmiany skórne, będące etapem oczyszczania ustroju, co jest zjawiskiem naturalnym i samoistnie przemijającym). W związku z detoksem wzrasta odporność na sen, poprawia się płodność i ogólna odporność organizmu.

Chlorella wpływa korzystnie również na trawienie ze względu na wysoką zawartość błonnika. Przeciwdziała zaparciom i wzmacnia mikroflorę jelitową. Znana jest ze swoich właściwości immunostymulujących i antyoksydacyjnych, jako że eliminuje nadmiar reaktywnych form tlenu, które są czynnikiem ryzyka chorób cywilizacyjnych. Na podstawie licznych badań klinicznych udowodniono, że regularna suplementacja tej algi wspomaga prewencję schorzeń takich jak depresja, miażdżyca, otyłość i zespół metaboliczny, nowotwory, choroba Alzheimera, nadciśnienie tętnicze. Stymuluje syntezę leukocytów, obniża poziom szkodliwego cholesterolu oraz dostarcza odpowiedniej ilości żelaza do prawidłowej pracy układu krwionośnego.

CGF – czynnik wzrostu Chlorelli

CGF (ang. Chlorella Growth Factor) to unikalny kompleks nukleotydów, aminokwasów, witamin i minerałów, tak charakterystyczny dla składu omawianej algi. Chlorella wykazuje ponadprzeciętne zdolności do namnażania się (mnoży się aż 4-krotnie w ciągu 20 godzin), co po spożyciu jej przekłada się na namnażanie się dobrych kultur bakterii w jelitach (Lactobacillus). Dodatkowo CGF przyspiesza regenerację nabłonka jelitowego, układu nerwowego i mózgu. Intensyfikuje produkcję DNA i RNA, przez co spowalnia procesy starzenia się i chroni kod genetyczny. Ostatnimi laty to właśnie ten czynnik znajduje się pod wnikliwą obserwacją.



Polecane produkty:

Bibliografia

  1. Jękot B., Rzewińska A., Hałaszuk P., Rojowski J., Muszyńska B., Preparaty zawierające algi źródłem substancji prozdrowotnych, MIR, 1/2016.
  2. Lazur J., Szewczyk A., Jękot B., Muszyńska B. Suplementy diety zawierające Chlorella Vulgaris źródłem związków fenolowych i luteiny, XXIII Naukowy Zjazd Polskiego Towarzystwa Farmaceutycznego. Kraków 2017.
  3. Safi C., Zebib B., Merah O., Pontalier P., Vaca-Garcia C. Morphology, composition, production, processing and applications of Chlorella vulgaris: A review, Renewable and Sustainable Energy Reviews, 35/2014.
  4. Wierzbicka I., Chlorella – panaceum na wszystkie choroby?, Food Forum, 1/2016.

Może Cię zainteresować

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

0

Twój koszyk jest pusty

Brak produktów w koszyku.