Zeaksantyna

Zeaksantyna jest organicznym związkiem chemicznym zaliczanym do grona ksantofili. Te z kolei są podgrupą karotenoidów, żółto-pomarańczowych barwników znajdujących się w roślinach, o silnym działaniu antyoksydacyjnym. Ze względu na liczne właściwości zdrowotne zeaksantyna jest izolowana z surowców roślinnych i przekształcana do suplementów diety, polecanych szczególnie przy problemach ze wzrokiem.

Zeaksantyna

Zeaksantyna – charakterystyka

Zeaksantyna jest związkiem chemicznym występującym powszechnie w świecie roślin (ale nie tylko). Posiada wzór sumaryczny C40H56O2 i masę molową około 568,88 g/mol. Wspólnie z luteiną w największych ilościach w ludzkim organizmie znajduje się w siatkówce oka, wpływając tym samym na prawidłowy proces widzenia. To nienasycony węglowodór polienowy składający się z 8 reszt izoprenowych oraz 40 atomów węgla. Stanowi izomer luteiny, której działanie i zastosowanie są podobne.

Źródła zeaksantyny

Zeaksantyna znajduje się w największych ilościach w produktach takich jak:

  • pomidory;
  • kukurydza;
  • warzywa liściaste (sałata, jarmuż, kapusta, szpinak);
  • brukselka;
  • brokuły;
  • szafran;
  • groszek zielony;
  • dynia;
  • melony;
  • arbuz;
  • cukinia (zwłaszcza odmiana z żółtą skórką);
  • papaja;
  • żółtka jaj;
  • papryka.

Takich owoców i warzyw jest jednak znacznie więcej. Wcale nie muszą być czerwone lub pomarańczowe, aby zawierać w swoim składzie zeaksantynę. Należy pamiętać, że omawiany związek nie jest produkowany w organizmie człowieka. Co się z tym wiąże, musimy dostarczać go każdego dnia wraz z dietą lub suplementami diety.

Zeaksantyna – działanie

Przede wszystkim zeaksantyna wpływa na prawidłowe widzenie, znajdując się w dużych ilościach w siatkówce oka, szczególnie w plamce żółtej. Udowodniono, że chroni oczy przed promieniowaniem UV (nawet na poziomie 40-90%), niweluje zbyt wysoki stres oksydacyjny oraz wykazuje silne działanie przeciwutleniające i przeciwzapalne. Może nawet chronić przed ślepotą związaną z wiekiem. Regularne przyjmowanie zeaksantyny poprawia ostrość widzenia, łagodzi objawy kurzej ślepoty (ślepoty po zmierzchu), a także jest pomocniczo stosowana w leczeniu zwyrodnienia plamki żółtej.

Mimo iż zeaksantyna w największym stopniu wpływa na narząd wzroku, może działać antyoksydacyjnie również w odniesieniu do innych układów i tkanek organizmu. Aby odnieść jeszcze większe korzyści ze spożywania lub suplementowania zeaksantyny, najlepiej łączyć ją z luteiną oraz z tłuszczami. Biodostępność obu związków wzrasta podczas obróbki gotowania.

Zeaksantyna – dla kogo?

Suplementy diety z zeaksantyną są wskazane zwłaszcza w przypadku osób:

  • z czynnikami ryzyka zwyrodnienia plamki żółtej – palących papierosy, z nadciśnieniem tętniczym, niebieskookich, cierpiących na dalekowzroczność, ze zwyrodnieniem plamki żółtej w wywiadzie rodzinnym;
  • starszych po 50. roku życia;
  • regularnie oglądających telewizję, pracujących przed komputerem lub przemęczających wzrok w dowolny inny sposób;
  • kierowców długodystansowych;
  • z dowolnymi schorzeniami narządu wzroku, np. jaskrą, krótkowzrocznością, astygmatyzmem, nadmierną suchością oczu czy łzawieniem.

Takie osoby powinny dodatkowo każdego dnia wzbogacać swoją dietę w produkty spożywcze będące dobrymi źródłami zeaksantyny.

Czy zeaksantyna jest bezpieczna?

Zeaksantyna uznawana jest za substancję bezpieczną nawet w dużych dawkach, choć ze względów bezpieczeństwa nie należy przekraczać tych zaleconych przez lekarza i producenta suplementu diety. Nie powinny jej przyjmować również kobiety ciężarne i karmiące piersią z tego względu, że nie istnieją żadne badania wykazujące wpływ związku na organizm dziecka. Zeaksantyna może wchodzić w interakcję z lekami przeciwzakrzepowymi (zwiększa ryzyko krwawień), przeciwcukrzycowymi (dodatkowo obniża poziom cukru i zaburza działanie leków) oraz przeciwnowotworowymi (zmniejsza skuteczność leków). Jeśli stosujemy farmakoterapię, przed rozpoczęciem przyjmowania zeaksantyny należy skonsultować się z lekarzem.

Zeaksantyna – skutki uboczne

Skutki uboczne w przebiegu suplementacji zeaksantyny występują niezwykle rzadko i szybko ustępują tuż po odstawieniu preparatu. Można zaobserwować zmianę pigmentacji skóry (delikatne zażółcenie niewpływające na zdrowie), obniżenie ciśnienia tętniczego krwi, obniżenie libido oraz nadmierny porost włosów na ciele.



Polecane produkty:

Bibliografia

  1. Myszkowska-Ryciak J., Harton A., Gajewska D., Bawa S. Spożycie likopenu, luteiny i zeaksantyny w wybranej grupie młodych kobiet, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 3/2014.
  2. Adamiec-Mroczek J., Zając-Pytrus H., Misiuk-Hojło M., Starcze zwyrodnienie plamki – czy możemy zapobiec progresji choroby?, Geriatria, 8/2014.
  3. Szajdek A., Borowska J., Właściwości przeciwutleniające żywności pochodzenia roślinnego, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 4/2004.
  4. Igielska-Kalwat J., Gościańska J., Nowak I., Karotenoidy jako naturalne antyoksydanty, Postępy Higieny i Medycyny Doświadczalnej, 69/2015.

Może Cię zainteresować

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

0

Twój koszyk jest pusty

Brak produktów w koszyku.