Chlorella i jęczmień to dwa niezwykle cenne produkty spożywcze, przeważnie stosowane w formie suplementów diety. Oba charakteryzują się ponadprzeciętną zawartością chlorofilu, a także zdolnościami do detoksykacji organizmu. Dlatego ich suplementację warto przeprowadzać jednocześnie. Określa się je mianem superfoods.
Chlorella – właściwości
Chlorella to jednokomórkowa, słodkowodna alga stanowiąca najbogatsze źródło chlorofilu spośród wszystkich znanych obecnie roślin możliwych do spożycia. Zawiera w składzie również niemal 60% białka (w tym wszystkie niezbędne aminokwasy), nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), a także biotynę, kwas foliowy oraz RNA. Wyróżnia się zawartością ponad 20 witamin i minerałów, spośród których największe znaczenie mają:
- żelazo;
- wapń;
- potas;
- magnez;
- fosfor;
- beta-karoten;
- witaminy z grupy B;
- witamina A;
- witamina C;
- witamina E;
- witamina K.
Tuż obok chlorofilu najważniejszym składnikiem omawianej algi jest CGF, czyli czynnik wzrostu Chlorelli. Chroni on materiał genetyczny ludzkich komórek. Przyspiesza procesy naprawcze, a tym samym zwiększa zdolność komórek do samooczyszczenia i autonaprawy.
Chlorella wykazuje silne właściwości oczyszczające. Wiąże w swoich cząsteczkach metale ciężkie i inne zanieczyszczenia, a następnie usuwa je z ustroju na zasadzie chelatacji. Dodatkowo skutecznie usuwa nadmiar reaktywnych form tlenu, dzięki czemu zapobiega powstawaniu stresu oksydacyjnego. Jest więc produktem przeciwutleniającym. Udowodniono, że jej regularna suplementacja zmniejsza ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, reguluje trawienie, poprawia kondycję skóry oraz dodaje energii.
Młody jęczmień – właściwości
Młodym jęczmieniem nazywa się sadzonki jęczmienia do 200 godzin od momentu wykiełkowania. Dzięki temu zawierają mnóstwo chlorofilu, a poza nim również:
- dysmutazę ponadtlenkową;
- katalazę;
- peroksydazę;
- witaminy – w największych ilościach witaminę E, jednak znaleźć w nim można wszystkie inne witaminy w dużych ilościach (poza witaminą D);
- karotenoidy;
- flawonoidy;
- błonnik pokarmowy;
- niemal wszystkie składniki mineralne niezbędne człowiekowi do przeżycia i zachowania zdrowia;
- kwasy tłuszczowe – głównie kwas linolowy oraz kwas linolenowy;
- aminokwasy – tryptofan, kwas glutaminowy, lizyna, glicyna, histydyna, izoleucyna, fenyloalanina, prolina, seryna, treonina, tyrozyna, walina.
Młody jęczmień wykazuje działanie podobne do Chlorelli – działa antyoksydacyjnie, detoksykująco, dodaje energii i zwiększa libido. Dodatkowo wspiera czynność układu nerwowego i układu sercowo-naczyniowego. Udowodniono jego działanie przeciwdepresyjne oraz przeciwwrzodowe. Ostatnie badania sugerują natomiast, że może być żywnością chroniącą przed rozwojem raka jelita grubego.
Chlorella i jęczmień – sposób na zdrowie
Zarówno Chlorella, jak i jęczmień dostarczają do organizmu mnóstwo związków odżywczych i biologicznie aktywnych. Uzupełniają niedobory pokarmowe, kompleksowo wspierając zdrowie, urodę i samopoczucie. Poza alergią na któryś z tych produktów praktycznie nie ma przeciwwskazań do ich stosowania. Czyni to je cenioną żywnością funkcjonalną i wartościowymi suplementami diety. Chlorella najczęściej dostępna jest w tabletkach, zaś młody jęczmień w formie sproszkowanej. Można je suplementować tradycyjnie (oba każdego dnia przez dłuższy okres czasu, przynajmniej 4 tygodnie), popijając wodą lub mieszając w wodzie, jednak można z ich dodatkiem przyrządzać zdrowe koktajle.
Chlorella i jęczmień w koktajlach
Aby przygotować zielony koktajl dodający energii, zmniejszający dolegliwości kaca, poprawiający samopoczucie oraz oczyszczający organizm z toksyn, należy mieć następujące składniki:
- 1,5 szklanki młodego, świeżego szpinaku;
- garść natki pietruszki;
- dojrzałe mango;
- pół dojrzałego awokado;
- pół ananasa;
- 2 szklanki wody;
- 4 tabletki Chlorelli;
- płaska łyżeczka sproszkowanego jęczmienia;
- listki mięty.
Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze i miksujemy na gładki koktajl, po czym od razu wypijamy. To bardzo dobry zastrzyk energii z samego rana lub wartościowy zamiennik drugiego śniadania.
Polecane produkty:
Chlorella – tabletki na oczyszczenie organizmu
Chlorella w tabletkach to naturalna alga z rozerwaną ścianą komórkową (chroniona patentem) w postaci suplementu diety. Została wytworzona wyłącznie z suszonych, jednokomórkowych mikroskopijnych alg. Chlorella pomaga wyeliminować metale ciężkie z organizmu Zobacz więcej... |
Bibliografia
- Lazur J., Szewczyk A., Jękot B., Muszyńska B., Suplementy diety zawierające Chlorella Vulgaris źródłem związków fenolowych i luteiny, XXIII Naukowy Zjazd Polskiego Towarzystwa Farmaceutycznego, Kraków 2017.
- Safi C., Zebib B., Merah O., Pontalier P., Vaca-Garcia C., Morphology, composition, production, processing and applications of Chlorella vulgaris: A review, Renewable and Sustainable Energy Reviews, 35/2014.
- Kawka K., Lemieszek M., Prozdrowotne właściwości młodego jęczmienia, Medycyna Ogólna i Nauki o Zdrowiu, 1/2017.
- Pelc J., Zielony jęczmień, Specjalistyczny Portal dla Dietetyków, luty 2017.