Chlorella i jęczmień

Chlorella i jęczmień to dwa niezwykle cenne produkty spożywcze, przeważnie stosowane w formie suplementów diety. Oba charakteryzują się ponadprzeciętną zawartością chlorofilu, a także zdolnościami do detoksykacji organizmu. Dlatego ich suplementację warto przeprowadzać jednocześnie. Określa się je mianem superfoods.

Chlorella i jęczmień

Chlorella – właściwości

Chlorella to jednokomórkowa, słodkowodna alga stanowiąca najbogatsze źródło chlorofilu spośród wszystkich znanych obecnie roślin możliwych do spożycia. Zawiera w składzie również niemal 60% białka (w tym wszystkie niezbędne aminokwasy), nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), a także biotynę, kwas foliowy oraz RNA. Wyróżnia się zawartością ponad 20 witamin i minerałów, spośród których największe znaczenie mają:

Tuż obok chlorofilu najważniejszym składnikiem omawianej algi jest CGF, czyli czynnik wzrostu Chlorelli. Chroni on materiał genetyczny ludzkich komórek. Przyspiesza procesy naprawcze, a tym samym zwiększa zdolność komórek do samooczyszczenia i autonaprawy.

Chlorella wykazuje silne właściwości oczyszczające. Wiąże w swoich cząsteczkach metale ciężkie i inne zanieczyszczenia, a następnie usuwa je z ustroju na zasadzie chelatacji. Dodatkowo skutecznie usuwa nadmiar reaktywnych form tlenu, dzięki czemu zapobiega powstawaniu stresu oksydacyjnego. Jest więc produktem przeciwutleniającym. Udowodniono, że jej regularna suplementacja zmniejsza ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, reguluje trawienie, poprawia kondycję skóry oraz dodaje energii.

Młody jęczmień – właściwości

Młodym jęczmieniem nazywa się sadzonki jęczmienia do 200 godzin od momentu wykiełkowania. Dzięki temu zawierają mnóstwo chlorofilu, a poza nim również:

  • dysmutazę ponadtlenkową;
  • katalazę;
  • peroksydazę;
  • witaminy – w największych ilościach witaminę E, jednak znaleźć w nim można wszystkie inne witaminy w dużych ilościach (poza witaminą D);
  • karotenoidy;
  • flawonoidy;
  • błonnik pokarmowy;
  • niemal wszystkie składniki mineralne niezbędne człowiekowi do przeżycia i zachowania zdrowia;
  • kwasy tłuszczowe – głównie kwas linolowy oraz kwas linolenowy;
  • aminokwasy – tryptofan, kwas glutaminowy, lizyna, glicyna, histydyna, izoleucyna, fenyloalanina, prolina, seryna, treonina, tyrozyna, walina.

Młody jęczmień wykazuje działanie podobne do Chlorelli – działa antyoksydacyjnie, detoksykująco, dodaje energii i zwiększa libido. Dodatkowo wspiera czynność układu nerwowego i układu sercowo-naczyniowego. Udowodniono jego działanie przeciwdepresyjne oraz przeciwwrzodowe. Ostatnie badania sugerują natomiast, że może być żywnością chroniącą przed rozwojem raka jelita grubego.

Chlorella i jęczmień – sposób na zdrowie

Zarówno Chlorella, jak i jęczmień dostarczają do organizmu mnóstwo związków odżywczych i biologicznie aktywnych. Uzupełniają niedobory pokarmowe, kompleksowo wspierając zdrowie, urodę i samopoczucie. Poza alergią na któryś z tych produktów praktycznie nie ma przeciwwskazań do ich stosowania. Czyni to je cenioną żywnością funkcjonalną i wartościowymi suplementami diety. Chlorella najczęściej dostępna jest w tabletkach, zaś młody jęczmień w formie sproszkowanej. Można je suplementować tradycyjnie (oba każdego dnia przez dłuższy okres czasu, przynajmniej 4 tygodnie), popijając wodą lub mieszając w wodzie, jednak można z ich dodatkiem przyrządzać zdrowe koktajle.

Chlorella i jęczmień w koktajlach

Aby przygotować zielony koktajl dodający energii, zmniejszający dolegliwości kaca, poprawiający samopoczucie oraz oczyszczający organizm z toksyn, należy mieć następujące składniki:

  • 1,5 szklanki młodego, świeżego szpinaku;
  • garść natki pietruszki;
  • dojrzałe mango;
  • pół dojrzałego awokado;
  • pół ananasa;
  • 2 szklanki wody;
  • 4 tabletki Chlorelli;
  • płaska łyżeczka sproszkowanego jęczmienia;
  • listki mięty.

Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze i miksujemy na gładki koktajl, po czym od razu wypijamy. To bardzo dobry zastrzyk energii z samego rana lub wartościowy zamiennik drugiego śniadania.



Polecane produkty:

Bibliografia

  1. Lazur J., Szewczyk A., Jękot B., Muszyńska B., Suplementy diety zawierające Chlorella Vulgaris źródłem związków fenolowych i luteiny, XXIII Naukowy Zjazd Polskiego Towarzystwa Farmaceutycznego, Kraków 2017.
  2. Safi C., Zebib B., Merah O., Pontalier P., Vaca-Garcia C., Morphology, composition, production, processing and applications of Chlorella vulgaris: A review, Renewable and Sustainable Energy Reviews, 35/2014.
  3. Kawka K., Lemieszek M., Prozdrowotne właściwości młodego jęczmienia, Medycyna Ogólna i Nauki o Zdrowiu, 1/2017.
  4. Pelc J., Zielony jęczmień, Specjalistyczny Portal dla Dietetyków, luty 2017.

Może Cię zainteresować

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

0

Twój koszyk jest pusty

Brak produktów w koszyku.