Lizyna

Lizyna to organiczny związek chemiczny należący do grona aminokwasów białkowych i jednocześnie aminokwasów egzogennych (których synteza nie odbywa się w organizmie człowieka, dlatego należy dostarczać je wraz z dietą lub suplementacją). Pełni w organizmie człowieka niezwykle istotne funkcje, m.in. uczestniczy w procesach metabolicznych oraz wzmacnia układ sercowo-naczyniowy.

Lizyna

Lizyna – charakterystyka

Lizyna to aminokwas polarny o wzorze sumarycznym C6H14N2O2 i masie molowej 146,19 g/mol. Zawiera zasadowy łańcuch boczny, który w pH komórki ma ładunek dodatni. Wchodzi w skład białek wiążących ujemnie naładowane cząsteczki kwasów nukleinowych, takich jak histony. Na skalę przemysłową najczęściej otrzymuje się ją z kaprolaktamu – innego organicznego związku chemicznego.

Ciekawostką jest, że lizynę określa się w odniesieniu do białka roślinnego występującego w produktach zbożowych jako aminokwas ograniczający. Przykładowo, ryż zawiera niewielką ilość tego aminokwasu, dlatego białko w tym produkcie ma niską wartość biologiczną (nie zawiera pełnej puli egzogennych aminokwasów w odpowiednich ilościach) właśnie z powodu niewielkiej ilości lizyny. W konsekwencji tego dieta wegańska oparta na produktach zbożowych, z pominięciem nasion strączkowych (nieco bogatszych w lizynę), może przyczyniać się do niedoboru omawianego aminokwasu.

Źródła lizyny

Za najbogatsze źródła lizyny uznaje się przede wszystkim:

  • mleko;
  • mięso wołowe i jagnięce;
  • jajka;
  • kakao;
  • czerwoną fasolę;
  • zielony groszek;
  • kaszę gryczaną;
  • natkę pietruszki;
  • ryby;
  • sery żółte i twarogowe;
  • produkty sojowe;
  • pełnoziarniste pieczywo.

Największe ilości znajdziemy jednak głównie w produktach pochodzenia zwierzęcego, dlatego weganie i wegetarianie są szczególnie narażeni na ewentualne niedobory.

Lizyna – funkcje

Lizyna jest kluczowym składnikiem niezbędnym do wzrostu, naprawy tkanek, gojenia się ran i produkcji związków takich jak: hormony, enzymy i przeciwciała. Jest potrzebna do prawidłowego tworzenia się kośćca u dzieci. Ponadto pomaga wchłaniać wapń i utrzymuje prawidłową równowagę azotową u osób dorosłych. Lizyna przyspiesza tworzenie kolagenu, wspólnie z witaminą C, a także odpowiada za regenerację tkanek. Wykazano, że zwiększa wchłanianie wapnia, jest ważnym składnikiem keratyny oraz stanowi prekursor karnityny. Wpływa na dobre samopoczucie i odpowiada za wysoki poziom codziennej energii.

Jej odpowiedni poziom w organizmie ma znaczenie przede wszystkim dla osób po zabiegach chirurgicznych i urazach sportowych. Stymuluje bowiem budowę białek mięśniowych. Ostatnio udowodniono, że aminokwas ten zwalcza wirusa opryszczki. L-lizyna może skutecznie zwalczać infekcje i zapobiegać ich nawrotom. Suplementy diety zawierające ten aminokwas mogą także skutecznie łagodzić skutki ostrego zatrucia alkoholem.

Niedawno w Syrii przeprowadzono ciekawe badanie, które wykazało, że spożywanie przez 3 miesiące wzbogacanych w lizynę produktów z pszenicy (pszenica jest naturalnie uboga w ten aminokwas) wpłynęło na niższą produkcję kortyzolu (hormonu stresu) wskutek reakcji na stresową sytuację w przypadku kobiet. Zaobserwowano dodatkowo mniejsze pobudzenie współczulnego układu nerwowego mierzone na podstawie przewodnictwa skóry u mężczyzn.

Lizyna – suplementy

L-lizyna znajdująca się w suplementach diety występuje w wolnej postaci i pozyskiwana jest w procesie bakteryjnej fermentacji glukozy, najczęściej pochodzącej z kukurydzy. Takie produkty polecane są przede wszystkim weganom i wegetarianom, seniorom, a także osobom, które z różnych względów chcą uzupełnić dietę o lizynę. Przykładem są choćby sportowcy, którym zależy na szybszej regeneracji mięśni, a także osoby, którym zależy na dodatkowym wsparciu mięśnia sercowego.

Niedobór lizyny

Niedobór lizyny może wywołać anemię i dawać objawy takie jak m.in.: przekrwione oczy, zaburzenia enzymatyczne, nadmierne wypadanie włosów, problemy z koncentracją, drażliwość, spadek poziomu energii, przewlekłe zmęczenie, brak apetytu, zaburzenia w prawidłowym funkcjonowaniu układu rozrodczego, upośledzenie tempa wzrostu i utrata masy ciała bez konkretnej, medycznej przyczyny.



Polecane produkty:

Bibliografia

  1. Polanowski A., Laboratorium z biochemii dla studentów biologii, biotechnologii i ochrony środowiska, Wrocław 2014.
  2. Silverthorn D., Fizjologia, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2018.
  3. Solomons T., Fryhle C., Snyder S., Chemia organiczna, Wydawnictwo PWN, Warszawa 2022.

Może Cię zainteresować

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

0

Twój koszyk jest pusty

Brak produktów w koszyku.