Kwasy Omega

Kwasy Omega to grupa niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), które odgrywają kluczową rolę w funkcjonowaniu organizmu od momentu jego rozwoju (życia płodowego), aż do śmierci. Dzieli się je na kwasy Omega 3, Omega 6 i Omega 9, w zależności od budowy strukturalnej. Należy zadbać o ich właściwą podaż wraz z dietą, jednak w wielu przypadkach niezbędna jest też suplementacja.

Kwasy Omega

Kwasy Omega – charakterystyka

Kwasy Omega to inaczej niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, czyli organiczne związki chemiczne z grona związków tłuszczowych (lipidowych), które nie mogą być syntezowane w organizmie człowieka. Należy więc dostarczać je wraz z dietą lub niedobory uzupełniać suplementami diety, Kwasy Omega dzieli się na 3 podstawowe grupy: Omega 3, Omega 6 oraz Omega 9.

Kwasy tłuszczowe Omega 3 to przede wszystkim:

Ostatnie wiązanie podwójne w łańcuchu węglowym znajduje się przy trzecim od końca atomie węgla, stąd ich nazwa.

W przypadku kwasów tłuszczowych Omega 6 wiązanie podwójne znajduje się w szóstym od końca atomie węgla. Przedstawicielami kwasów Omega 6 są:

W kwasach tłuszczowych Omega 9 wiązanie podwójne znajduje się przy dziewiątym atomie węgla od końca. Do grona tych kwasów zaliczamy:

Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe Omega pełnią w organizmie każdego człowieka niezmiernie ważne funkcje, ponieważ oddziałują niemal na każdą komórkę (tworząc jej błonę oraz poprawiając środowisko do zachodzenia ważnych reakcji chemicznych).

Kwasy Omega – działanie

Udowodniono, że kwasy Omega:

  • obniżają poziomu trójglicerydów i cholesterolu LDL, jednocześnie podnosząc poziom cholesterolu HDL, określanego jako zdrowy i potrzebny;
  • obniżają ryzyko rozwoju wielu przewlekłych chorób, takich jak miażdżyca czy nadciśnienie tętnicze;
  • poprawiają czynność układu sercowo-naczyniowego poprzez zwiększanie elastyczności naczyń krwionośnych i przepływu krwi;
  • działają antyoksydacyjne, a więc obniżają ilości wolnych rodników w organizmie, tym samym zmniejszając ryzyko chorób cywilizacyjnych;
  • budują błony neuronalne, co ma istotne znaczenie dla rozwoju płodu i dziecka;
  • poprawiają przekaźnictwo nerwowe;
  • ograniczają utratę wody przez skórę, co wpływa pozytywnie na jej kondycję i wygląd zewnętrzny;
  • poprawiają pamięć i koncentrację, wpływają pozytywnie na równowagę, zmniejszają ryzyko schorzeń neurodegeneracyjnych, takich jak choroba Parkinsona czy choroba Alzheimera;
  • są kluczowe do syntezy ważnych hormonów, których wyrzut ma miejsce w okresie dojrzewania;
  • poprawiają płodność oraz libido u obu płci.

Zobacz również: Suplementy na libido.

Kwasy tłuszczowe Omega naturalnie znajdują się m.in. w:

Najbardziej optymalnie jest dostarczać je w formie naturalnej, czyli wraz z powyższymi produktami. Ich spożycie niestety często jest jednak zbyt niskie, aby pokryć dzienne zapotrzebowanie organizmu. Właśnie z tego względu osoby dorosłe, którym zależy na zachowaniu zdrowia, urody i samopoczucia, powinny zdecydować się na suplementację.

Suplementacja kwasów omega

Kwasy Omega 3-6-9 można kupić jako jeden suplement diety, jak również zdecydować się wyłącznie na przyjmowanie kwasy Omega 3, ponieważ to właśnie z ich niedoborami zmagamy się najczęściej. Suplement stosuje się około 15 minut przed posiłkiem zawierającym tłuszcze. Jednocześnie należy zdecydować się na ograniczenie spożycia tłuszczów pochodzenia zwierzęcego, takich jak smalec czy tłuste mięsa oraz unikanie smażenia jako obróbki termicznej pokarmów.

Grupami docelowymi, które powinny rozważyć suplementację kwasów tłuszczowych Omega, są przede wszystkim:

  • kobiety w ciąży i karmiące piersią;
  • seniorzy;
  • młodzież;
  • sportowcy i osoby aktywne fizycznie;
  • osoby z ryzykiem sercowo-naczyniowym.

Omega powinny jednak suplementować wszystkie osoby, którym zależy na zdrowiu, urodzie i samopoczuciu. Można przyjmować je na 2 sposoby: z olejami roślinnymi bądź w formie kapsułek. Jednak zawsze podstawę powinna stanowić zbilansowana, urozmaicona dieta.



Polecane produkty:

Bibliografia

  1. Saran-Jagodzińska A., Kiedy należy rozważyć stosowanie kwasów omega-3, Lekarz POZ, 5/2020.
  2. Materac E., Marczyński Z., Bodek K., Rola kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6 w organizmie człowieka, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 2/2013.
  3. Lesiak A., Ciążyńska M., Wpływ kwasu gamma-linolenowego oraz honokiolu na funkcje skóry, Forum Dermatologicum, 4/2017.

Może Cię zainteresować

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *