Spirulina w proszku

Spirulina w proszku to suplement diety wywołujący wielokierunkowe, prozdrowotne działanie na organizm człowieka. Ze względu na sproszkowaną, wygodną formę, można wykorzystywać go również w szeroko rozumianej kosmetologii – zwłaszcza do przyrządzania domowych kosmetyków na ciało, twarz i włosy. Spirulina jest mikroskopijną algą, zaliczaną do cyjanobakterii.

Spirulina w proszku

Spirulina w proszku – co zawiera?

Spirulina w proszku znana jest przede wszystkim z wysokiej zawartości pełnowartościowego białka (jest ono równie dobrze przyswajalne, co polecane białko pochodzenia zwierzęcego). Może więc stanowić bardzo dobrą alternatywę dla wegan i wegetarian. Poza białkiem zawiera również szereg niezbędnych aminokwasów, pewne ilości NNKT, witaminy (zwłaszcza witaminy z grupy B, witamina A, witamina C i witamina E), składniki mineralne oraz antyoksydanty i błonnik pokarmowy. Spośród składników mineralnych wymienić należy żelazo, którego znajduje się tu więcej niż w takiej samej wartości gramatycznej mięsa wołowego. Najbardziej znanym antyoksydantem Spiruliny jest natomiast fikocyjanina, będąca jednocześnie niebiesko-zielonym barwnikiem tej algi.

Spirulina w proszku – jak działa?

Systematyczna suplementacja Spiruliny w proszku wpływa korzystnie na:

  • układ trawienny – zmniejsza zaparcia, reguluje trawienie, wspiera mikroflorę jelit, zmniejsza napady wilczego głodu, stymuluje metabolizm;
  • układ nerwowy – poprawia pamięć i koncentrację, wpływa pozytywnie na przewodnictwo nerwowe, zmniejsza ryzyko chorób cywilizacyjnych takich jak choroba Parkinsona, choroba Alzheimera, demencja czy depresja;
  • układ sercowo-naczyniowy – reguluje poziom cholesterolu, obniża glikemię poposiłkową, zmniejsza ryzyko chorób cywilizacyjnych takich jak miażdżyca, nadciśnienie tętnicze, choroba niedokrwienna serca;
  • skórędetoksykując organizm, zmniejsza intensywność wyprysków i przewlekłych schorzeń dermatologicznych. Zaś uzupełniając niedobory pokarmowe, wpływa od wewnątrz na odżywienie i lepsze ukrwienie skóry;
  • układ immunologiczny – poprawia odporność na wirusy, bakterie i grzyby, łagodzi intensywność trwających już infekcji;
  • samopoczucie – dodaje energii, witalności.

Spirulina zaliczana jest do grona superfoods, czyli żywności naturalnej o niezwykle bogatym składzie i potwierdzonym klinicznie działaniu prozdrowotnym na organizm człowieka.

Spirulina w proszku – jak stosować

Najczęściej Spirulina w proszku wykorzystywana jest jako naturalny suplement diety o niezwykle wartościowym działaniu. Najprościej zmieszać zalecaną miarkę z wodą, a następnie wypić. Równie dobrze można jednak dodawać ją do smoothie, koktajli, owsianek, a nawet wypieków. Spirulina w proszku bywa także cennym dodatkiem domowych kosmetyków. Można mieszać się z wodą i nakładać na włosy czy twarz, jak również można mieszać ją z dowolnymi innymi składnikami, np. kefirem, miodem, fusami po kawie, olejami roślinnymi. W zależności od wybranych składników otrzymać można peeling, maskę, odżywkę. Alternatywą jest dodawanie proszku do kupnych już kosmetyków, jedynie wzbogacając ich skład.

Zobacz również: Miód ze Spiruliną.

Spirulina w proszku – jaka najlepsza?

Aktualnie na rynku znaleźć można wiele różnych wersji Spiruliny w proszku. Która więc będzie najlepsza? Rekomendowanym produktem jest Spirulina w proszku od bioalgi, ciesząca się bardzo dobrymi opiniami konsumentów oraz potwierdzonym, sprawdzonym składem. Alga ta pochodzi z wód Tajwanu, uznawanych za jedne z najczystszych mikrobiologicznie i najbogatszych w składniki mineralne. Dodatkowo posiada niezbędne certyfikaty, świadczące o najwyższej jakości produktu:

  • analiza mikrobiologiczna;
  • badania na obecność wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych (WWA);
  • certyfikat potwierdzający brak zawartości jodu;
  • certyfikat jakości ISO 22000;
  • certyfikat jakości HACCP ISO 22000;
  • certyfikat GMP (Good Manufacturing Practice).

Spirulina bioalgi pakowana jest próżniowo, a do tego hermetycznie i szczelnie zamknięta. Dzięki temu dłużej zachowuje świeżość i wszystkie składniki odżywcze, a wykorzystywane opakowania nadają się w 100% do recyklingu. Wybierając ją, klient zyskuje więc pewność najwyższej jakości, skuteczności i bezpieczeństwa.



Polecane produkty:

Bibliografia

  1. Capelli B., Cysewski G., Potential health benefits of Spirulina microalgae, Nutrafoods, 9/2010.
  2. Fenert F., Zarzycki P., Charakterystyka wybranych właściwości leczniczych cyjanobakterii z rodzaju Arthrospira, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 2/2015.
  3. Zdrojewicz Z., Idzior A., Kocjan O., Spirulina i błonnik witalny a leczenie otyłości, Medycyna Rodzinna, 1/2015.
  4. Gumiela E., Szulińska M., Bogdański P., Wpływ suplementacji spiruliny na wybrane parametry antropometryczne i bochemiczne, Forum Zaburzeń Metabolicznych, 4/2013.

Może Cię zainteresować

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

0

Twój koszyk jest pusty

Brak produktów w koszyku.