Jakie witaminy na wiosnę?

Jakie witaminy na wiosnę sprawdzą się najlepiej, jeśli chcemy kompleksowo zadbać o zdrowie, urodę i samopoczucie? Miesiące wiosenne to idealna pora na to, aby wzbogacić podstawową dietę o naturalne, kompleksowo działające suplementy diety. Poniżej znajdują się witaminy, których przyjmowanie należy w tym czasie szczególnie rozważyć.

Jakie witaminy na wiosnę?

Witamina C – kwas askorbinowy

Witamina C jest jednym z najsilniejszych znanych antyoksydantów. Jej suplementacja wpływa korzystnie m.in. na odporność organizmu, szczelność i elastyczność ścian naczyń krwionośnych, a także kondycję skóry i samopoczucie. Jest niezbędna do wewnątrzustrojowej produkcji kolagenubiałka, który tworzy niemal wszystkie struktury ustroju, w tym skórę, narządy wewnętrzne, stawy, kości. Kolagen odpowiada za jędrność, elastyczność i wytrzymałość skóry, dlatego suplementacja witaminy C jest szczególnie wskazana właśnie wiosną i latem, gdy skóra jest narażona na przesuszenie, intensywne promieniowanie UV i działanie innych czynników atmosferycznych. Udowodniono, że witamina C wyrównuje koloryt skóry oraz opóźnia jej procesy starzenia się. Dodatkowo jest przeciwutleniaczem, zatem eliminuje nadmiar wolnych rodników tlenowych, które gromadzą się w organizmie m.in. w związku z nadmierną ekspozycją na promieniowanie słoneczne.

Najbogatszym znanym źródłem kwasu askorbinowego jest acerola – jej owoce zawierają nawet do 5000 mg tego związku w 100 g miąższu. Chcąc wzbogacić codzienną dietę o witaminę C, warto również spożywać świeże owoce i warzywa, w tym paprykę, natkę pietruszki, jabłka, owoce jagodowe oraz zielone warzywa liściaste. Odpowiednie ilości tego związku dostarczy również Chlorella – zielona alga z gromady zielenic, dostępna w formie tabletek lub proszku.

Co ważne, w okresie wiosny i lata szczególnie rekomenduje się stosowanie kosmetyków z dodatkiem witaminy C. Sama w sobie nie jest ona fotouczulaczem, wręcz przeciwnie, chroni przed szkodliwym działaniem promieniowania UV, zwiększa wydajność i intensywność filtrów SPF oraz dodaje skórze wiosennego blasku.

Witamina D

Witamina D to jeden ze związków chemicznych przeznaczonych do stosowania całorocznego, również wiosną i latem. Wszystko przez to, że z jej niedoborami zmaga się większość populacji Polski. Witamina D nie ma swoich bogatych źródeł pokarmowych. Produkowana jest wewnątrz organizmu, a dokładniej w skórze, pod wpływem działania promieni słonecznych. Ze względu na współczesny, siedzący tryb życia i spędzanie większości czasu zamkniętych pomieszczeniach, nie jest ona produkowana w wystarczających ilościach. Zwłaszcza jesienią i zimą, gdy jednocześnie nasłonecznienie jest bardzo ubogie.

Udowodniono, że niski poziom witaminy D wpływa na obniżenie wytwarzania peptydów przeciwdrobnoustrojowych, co prowadzi do znacznego obniżenia ochrony skóry i jej odpowiedzi immunologicznej. Konsekwencją tego jest nasilenie zmian trądzikowych czy zapalnych zmian w AZS oraz łuszczycy. Witamina D wspiera wzrost, regenerację, i metabolizm komórek skóry. Neutralizuje wolne rodniki, które mogą przyczyniać się do jej przedwczesnego starzenia, a także wzmacnia ją oraz odbudowuje. Korzyści z suplementacji są jednak ogólnoustrojowe. Witamina D silnie wzmacnia odporność oraz łagodzi objawy wiosennych alergii. Pobudza wchłanianie wapnia i fosforu wpływając na wytrzymałość stawów i kości. Dzięki temu można bezpiecznie wprowadzić do swojego życia wiosenną aktywność fizyczną na zewnątrz. Witaminę D należy suplementować przez całe życie, bez względu na wiek, płeć czy stan zdrowia.

Witamina F

Mianem witaminy F określa się niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), w skład których wchodzą zwłaszcza kwas linolowy, kwas alfa-linolenowy oraz kwas arachidonowy. Udowodniono, że ta bogata grupa związków wpływa korzystnie na wszystkie układy organizmu oraz jego parametry. Odpowiedni poziom NNKT wzmacnia działanie układu immunologicznego, zmniejsza podatność na patogeny i alergeny, poprawia kondycję skóry, włosów i paznokci, poprawia pamięć i koncentrację, a także działa silnie antyoksydacyjnie, zmniejszając ryzyko wystąpienia chorób cywilizacyjnych. Te cenne kwasy tłuszczowe budują błony komórkowe wszystkich komórek organizmu człowieka. W odniesieniu do skóry suplementacja może zapewnić regulację czynności gruczołów łojowych, eliminację nadmiernego łuszczenia się skóry, jak również jej intensywne nawilżenie.

Witaminę F można kupić w formie suplementu diety, można jednak także wzbogacić dietę o produkty będące jej źródłami. Są to przede wszystkim tłuste ryby morskie, oleje roślinne tłoczone na zimno, orzechy i nasiona, algi oraz owoce morza. Szczególnie rekomendowane są kwasy tłuszczowe Omega 3, które powinny być spożywane w znacznie większej ilości niż kwasy tłuszczowe Omega 6. Niestety w praktyce obserwuje się sytuację odwrotną, przez co konsumentów zachęca się do rozpoczęcia suplementacji kwasów Omega 3. Jest ona bezpieczna w każdym wieku.

Witamina B6 i B12

Warto zdecydować się także na suplementację kompleksu witamin z grupy B, w szczególności zależy nam jednak na witaminie B6 i witaminie B12. Obie wpływają korzystnie na układ nerwowy, zmniejszając zmęczenie, które może towarzyszyć przesileniu wiosennemu. Dodają energii, wzmacniają odporność, dodają blasku skórze. Witamina B12 odpowiada też za wytwarzanie energii w komórkach, dzięki czemu wpływa na utrzymanie sprawnej pracy mięśni oraz uczestniczy w utrzymaniu ich wysokiej aktywności, która ze względu na coraz cieplejsze dni stopniowo zaczyna wzrastać. B6 wzmaga biodostępność magnezu w organizmie i bierze udział w wielu procesach metabolicznych, regulując czynność układu nerwowego. Jej optymalny poziom wpływa na pozytywny nastrój.



Polecane produkty:

Bibliografia

  1. Gryszczyńska A., Witaminy z grupy B – naturalne źródła, rola w organizmie, skutki awitaminozy, Postępy Fitoterapii, 4/2009.
  2. Napiórkowska L., Franek E., Rola oznaczania witaminy D w praktyce klinicznej, Choroby Serca i Naczyń, 4/2009.
  3. Zawada K., Znaczenie witaminy C dla organizmu człowieka, Herbalism, 1/2016.
  4. Marciniak-Łukasiak K., Rola i znaczenie kwasów tłuszczowych Omega-3, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 6/2011.

Może Cię zainteresować

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

0

Twój koszyk jest pusty

Brak produktów w koszyku.