Miód ze Spiruliną

Miód ze Spiruliną to produkt spożywczy, który z pewnością zaliczyć można do grona superfoods. Jego popularność nie jest jeszcze tak duża, jak na to zasługuje, jednak z całą pewnością warto poznać to połączenie nieco bliżej. Miód z dodatkiem Spiruliny bardzo dobrze nadaje się jako uzupełnienie codziennej diety, jak również jako kosmetyk do domowej pielęgnacji skóry i włosów.

Miód ze Spiruliną

Miód ze Spiruliną – skład

Naturalny miód ze Spiruliną łączy w sobie cenne składniki obu tych produktów, a jak powszechnie wiadomo, są one niezwykle bogate w związki biologicznie aktywne i odżywcze. Ważne jest, aby miód miał naturalne pochodzenie, a Spirulina hodowana była w czystych zbiornikach wodnych. Najbardziej cenionymi składnikami miodu są:

Z kolei dodatek Spiruliny wzbogaca miód o następujące składniki:

Jak można się domyślić, połączenie obu tak wartościowych produktów przyczynia się do stworzenia żywności o ponadprzeciętnych właściwościach odżywczych, jak również o potwierdzonym działaniu terapeutycznym. Na podstawie licznych badań klinicznych udowodniono, że zarówno Spirulina, jak i naturalny miód, mają właściwości prozdrowotne i mogą wspierać w niekonwencjonalny sposób leczenie rozmaitych problemów zdrowotnych.

Miód ze Spiruliną – jak jeść?

Miód ze Spiruliną można jeść na wiele sposobów. Niektórzy decydują się na przyjmowanie 1-2 łyżeczek dziennie, podobnie jak ma to miejsce w przypadku niektórych suplementów diety. Warto jednak dodawać omawiany produkt do żywności, aby nie tylko czerpać z niego wartości odżywcze, ale i wzbogacać smak dań. Taki miód bardzo dobrze nadaje się do naleśników, gofrów, a nawet kanapek i bułek. Można nim polewać wypieki, jak również dodawać do ciasta. Po zmieszaniu z wodą i owocami można stworzyć ciekawą lemoniadę, która z pewnością przypadnie do gustu zwłaszcza dzieciom. Należy wiedzieć, że miód ze Spiruliną ma niebieski kolor, zatem po dodaniu go do żywności prawdopodobnie również stanie się ona niebieska. Miód ze Spiruliną jest dodawany do herbaty i kawy, a przez odważne osoby bywa wykorzystywany nawet do przyrządzania marynat do mięs.

Miód ze Spiruliną – właściwości zdrowotne

Omawiany produkt stosować można leczeniu chorób dróg oddechowych i układu sercowo-naczyniowego, przewodu żołądkowo-jelitowego i układu płciowego. W wyniku przeprowadzonych badań stwierdzono lecznicze działanie miodu w chorobach naczyń krwionośnych mózgu, pobudzanie odnowy tkanek układu nerwowego, a także procesów odnowy organizmu człowieka po zabiegach chirurgicznych. Dodatek Spiruliny uzupełni niedobory pełnowartościowego białka w diecie wegetarian. Miód ze Spiruliną poprawia obraz krwi (w dużej mierze dzięki wysokiej zawartości żelaza i witaminy C), podnosi poziom hemoglobiny, wzmacnia serce oraz poprawia aktywność seksualną u mężczyzn. To bardzo dobry środek wzmacniający odporność – tak na co dzień, jak i podczas infekcji. Co istotne, można podawać go nawet dzieciom.

Miód ze Spiruliną wykorzystywany jest też w kosmetologii. Poprawia strukturę skóry, jest humektantem (zatrzymuje w niej wilgoć, przeciwdziałając przesuszaniu i odwodnieniu), nawilża, regeneruje i odżywia. Dostarcza wszystkich składników niezbędnych do zachowania zdrowia i blasku skóry twarzy i całego ciała. Dodatkowo wykazuje działanie opóźniające procesy starzenia, łagodzi podrażnienia, działa antybakteryjnie i przeciwgrzybiczo oraz zmniejsza ewentualne stany zapalne. Miód ze Spiruliną można nakładać bezpośrednio na skórę, jak również mieszać z innymi składnikami (olejkami roślinnymi, kefirem, nasionami chia, fusami kawy, jajkiem itd.), aby w ten sposób uzyskać naturalne i wartościowe domowe kosmetyki.



Polecane produkty:

Bibliografia

  1. Tichonow A., Bondarenko L., Jarnych T., Szpyczak O., Kowal W., Skrypnik-Tichonow R., Miód naturalny w medycynie i farmacji, Stróże 2017.
  2. Fenert F., Zarzycki P., Charakterystyka wybranych właściwości leczniczych cyjanobakterii z rodzaju Arthrospira, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 2/2015.
  3. Zdrojewicz Z., Idzior A., Kocjan O., Spirulina i błonnik witalny a leczenie otyłości, Medycyna Rodzinna, 1/2015.
  4. Gumiela E., Szulińska M., Bogdański P., Wpływ suplementacji spiruliny na wybrane parametry antropometryczne i biochemiczne, Forum Zaburzeń Metabolicznych, 4/2013.

Może Cię zainteresować

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

0

Twój koszyk jest pusty

Brak produktów w koszyku.