Zalety Spiruliny są wiodącym tematem wśród rozmów o suplementach diety od wielu lat. Potwierdzono je licznymi badaniami klinicznymi, przeprowadzanymi na różnych grupach badawczych. To alga bezpieczna, wszechstronnie działająca i skuteczna, dlatego cieszy się ogromną popularnością. Dlaczego warto ją przyjmować?
Zalety Spiruliny
Poniżej przedstawiamy najważniejsze, potwierdzone zalety Spiruliny.
Uniwersalność
Spirulina jest niezwykle uniwersalnym mikroorganizmem, dlatego można bez problemu pokryć światowe zapotrzebowanie na ten suplement. Wymaga niewielkiej powierzchni upraw, jej wzrost nie zależy od pory roku, syntetyzuje białko z nieorganicznego azotu i ma zdolność podwajania swojej biomasy w ciągu krótkiego czasu. Dodatkowo można ją uprawiać nawet w ekstremalnych warunkach bez szkód dla ostatecznych zbiorów. Może być uważana za wysoce higieniczne źródło pożywienia, ponieważ większość drobnoustrojów chorobotwórczych nie jest w stanie przetrwać w tak trudnych warunkach.
Wysoka zawartość pełnowartościowego białka
Sucha biomasa Spiruliny może zawierać nawet około 80% białka o wysokiej wartości odżywczej, zawierając jednocześnie niewiele tłuszczu. Kwasy tłuszczowe zawarte w aldze mają wysoką jakość, są to głównie Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe (NNKT), w tym kwasy Omega 3. Wracając do białka, cieszy się ono bardzo wysoką biodostępnością. Jest to białko pełnowartościowe, porównywalne wartościami do białka zwierzęcego. Dlatego Spirulina może być jego cennym źródłem na diecie wegańskiej i diecie wegetariańskiej. Dla porównania – soja uznawana za dobre źródło białka posiada go zaledwie 38%.
Duża zawartość minerałów
Poziom fosforu i wapnia zawartych w Spirulinie jest porównywalny do poziomu tych pierwiastków stwierdzanego w mleku krowim. Minerały te występują ponadto w odpowiednich proporcjach, co jest kluczowe dla prawidłowego funkcjonowania układu kostnego i może zmniejszyć ryzyko odwapnienia kości. Spośród mikroelementów na szczególną uwagę zasługuje żelazo. Spirulina w 100 g suchej masy zawiera go prawie 30 mg. Dla porównania, taka sama ilość szpinaku zawiera go jedynie niespełna 3 mg, zaś natka pietruszki około 5 mg.
Silne działanie antyoksydacyjne
Spirulina jest bogatym źródłem przeciwutleniaczy, zwłaszcza fikocyjaniny oraz polifenoli. Dzięki temu niszczy nadmiar wolnych rodników oraz obniża stres oksydacyjny, który jest podstawowym czynnikiem ryzyka chorób cywilizacyjnych i chorób autoimmunologicznych. Liczne badania potwierdziły, że suplementacja Spiruliny zmniejsza ryzyko nowotworów oraz wspomaga ich leczenie, jeśli już się rozwiną. Dotyczy to zwłaszcza raka trzustki, raka wątroby i raka jelita grubego. Działanie antyoksydacyjne opóźnia procesy starzenia się tkanek i przeciwdziała depresji.
Kompleksowe oddziaływanie na zdrowie
Spirulina jest jednym z suplementów diety, który oddziałuje na wszystkie układy w organizmie człowieka:
- układ pokarmowy – błonnik reguluje rytm wypróżniania i wspiera trawienie. Obniża uczucie głodu i przyspiesza metabolizm, dzięki czemu suplement ten poleca się osobom odchudzającym się;
- układ sercowo-naczyniowy – Spirulina obniża ciśnienie tętnicze krwi, przeciwdziała zakrzepom i wspiera prawidłowe krążenie. Wykazano, że może chronić przed rozwojem miażdżycy, ponieważ obniża poziom cholesterolu LDL;
- układ endokrynny – Spirulina przyczynia się do utrzymania właściwej glikemii oraz wspiera pracę wątroby;
- układ odpornościowy – przyjmowanie tej algi stymuluje produkcję interleukiny-2, która jest kluczowa dla produkcji komórek NK i limfocytów. Efektem jest wzrost odporności;
- układ nerwowy – regularne przyjmowanie Spiruliny poprawia pamięć, chroni przed demencją oraz wpływa na właściwe przekaźnictwo nerwowe.
Ze względu na tak kompleksowe działanie, Spirulinę zaliczono do grona superfoods.
Spirulina dla każdego
Kolejną zaletą Spiruliny jest fakt, że mogą po nią sięgać wszyscy. Hodowana w czystych wodach Tajwanu nie zawiera w sobie toksyn czy innych szkodliwych związków. Po konsultacji z lekarzem można podawać ją nawet kobietom ciężarnym i karmiącym piersią, dzieciom oraz pacjentom przewlekle chorym. Praktycznie jedynym przeciwwskazaniem do przyjmowania Spiruliny jest uczulenie na algi (ewentualnie na owoce morza).
Polecane produkty:
Spirulina w tabletkach 100% naturalna
Spirulina platensis, którą Państwu oferujemy to 100% naturalna, słodkowodna alga o wysokiej zawartości składników odżywczych. Codziennie spożywana dostarcza organizmowi niezbędne substancje wpływające na sprawne funkcjonowanie układów w ciele człowieka. Zobacz więcej... | |
Spirulina w proszku 100% naturalna
Spirulina w proszku od bioalgi to sproszkowana, 100% alga Spirulina platensis. Doświadczenie i wieloletnie badania sprawiły, że otrzymany produkt jest nie tylko w pełni naturalny, ale również wysokiej jakości i zawiera wysokie stężenie składników odżywczy Zobacz więcej... |
Bibliografia
- Capelli B., Cysewski G., Potential health benefits of Spirulina microalgae, Nutrafoods, 9/2010.
- Fenert F., Zarzycki P., Charakterystyka wybranych właściwości leczniczych cyjanobakterii z rodzaju Arthrospira, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 2/2015.
- Zdrojewicz Z., Idzior A., Kocjan O., Spirulina i błonnik witalny a leczenie otyłości, Medycyna Rodzinna, 1/2015.
- Gumiela E., Szulińska M., Bogdański P., Wpływ suplementacji spiruliny na wybrane parametry antropometryczne i bochemiczne, Forum Zaburzeń Metabolicznych, 4/2013.
30 Responses
Moje zatoki wołają o pomoc więc chętnie sprawdzę 🙂
Mam w szafce ale rzadko używam, muszę to zmienić.
Ciekawy post. Ciekawi mnie temat zanieczyszczenia spiruliny metalami ciężkimi. Czy sprawdza się ją na zawartość metali? 🙂
O tak, spirulina ma szereg dobrych właściwości
Przyznam, ze wcześniej nie słyszałam o spirulinie. Chętnie dowiem się o tym więcej 🙂
Może powinnam spróbować? 🙂
Mogłoby to dobrze na mnie wpłynąć, a raczej a mój organizm 😀
Nieźle, a taka niepozorna :). Spróbuję.
Bardzo lubię używać spiruliny. 😀
Wlasnie wczoraj zamowialm po raz pierwszy kapsulki ze spirulina. Czekam i wypatruje przesylki.
Nie słyszałam o tym produkcie, ale zalety na pewno przekonają by kupić
Znamy, używamy calą rodziną. Raczej wybieramy wersję w proszku, po pewnym czasie nawet zaczyna smakować… 😉
Wow, nie słyszałem o spirulinie, bardzo ciekawe. Jak to wygląda cenowo?
pozdrowienia
Muszę jej w końcu spróbować 🙂
Coś dla mnie, jako że jestem alergikiem i wiecznie mam problem z katarem i zatokami to chętnie zakupię spurine:)
Zdaje się, że gdzieś mi już mignęła spirulina. Ciekawe, jakie – przy tej ilosci zalet – ma wady..
kiedys już czytałam o tym specyfiku. idę w środę do dietetyka musze porozmawiać czy kupić to cudo.
O spirulinie nie słyszałam. Żeby kupić musiałabym się więcej dowiedzieć 🙂
Wow. Wiedziałem, że spirulina pomaga przy chudnięciu, ale to, że pomaga też alergikom może wreszcie mnie zmotywuje do zakupu i spróbowania 😀
Moje pierwsze pudeleczko wlasnie dzis dotarlo. Pierwsa tabletka polknieta. Ciekawa jestem rezlutatow.
SPiruliny nigdy jeszcze nie stosowałam, ani w pielęgnacji, ani w diecie 😉
Muszę kiedyś wypróbować!
Nigdy o tym nie słyszałam, ale warte dowiedzieć się nieco więcej 😉
Czytałam wiele ale jeszcze nie próbowałam, może najwyższy czas…
Wow, nigdy nie slyszalam o spirulinie, warto sprobowac! Pozdrawiam serdecznie!
Nie słyszałam jeszcze o spirulinie, tyle właściwości może warto wypróbować.
Smak spiruliny niezbyt mi odpowiada, ale dodaję do płatków gryczanych z mlekiem kokosowym i do tego dużo truskawek i da się przeżyć 🙂 wyglądem nie zachęca przez tą zieleń, ale wiem, że zdrowe, więc staram się przemycić chociaż raz na jakiś czas 🙂
Dla mojej przyjaciółki alergiczki, Jak znalazł
Mam jakieś deja vu. To kolejny blog z wpisem o zaletach spiruliny!
O, jak dla alergików to może warto spróbować… 🙂
JAk już to tylko tabletki, bo smak jest dla nas nie do przejścia 😉