Zalety Spiruliny

Zalety Spiruliny są wiodącym tematem wśród rozmów o suplementach diety od wielu lat. Potwierdzono je licznymi badaniami klinicznymi, przeprowadzanymi na różnych grupach badawczych. To alga bezpieczna, wszechstronnie działająca i skuteczna, dlatego cieszy się ogromną popularnością. Dlaczego warto ją przyjmować?

Zalety Spiruliny

Zalety Spiruliny

Poniżej przedstawiamy najważniejsze, potwierdzone zalety Spiruliny.

Uniwersalność

Spirulina jest niezwykle uniwersalnym mikroorganizmem, dlatego można bez problemu pokryć światowe zapotrzebowanie na ten suplement. Wymaga niewielkiej powierzchni upraw, jej wzrost nie zależy od pory roku, syntetyzuje białko z nieorganicznego azotu i ma zdolność podwajania swojej biomasy w ciągu krótkiego czasu. Dodatkowo można ją uprawiać nawet w ekstremalnych warunkach bez szkód dla ostatecznych zbiorów. Może być uważana za wysoce higieniczne źródło pożywienia, ponieważ większość drobnoustrojów chorobotwórczych nie jest w stanie przetrwać w tak trudnych warunkach.

Wysoka zawartość pełnowartościowego białka

Sucha biomasa Spiruliny może zawierać nawet około 80% białka o wysokiej wartości odżywczej, zawierając jednocześnie niewiele tłuszczu. Kwasy tłuszczowe zawarte w aldze mają wysoką jakość, są to głównie Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe (NNKT), w tym kwasy Omega 3. Wracając do białka, cieszy się ono bardzo wysoką biodostępnością. Jest to białko pełnowartościowe, porównywalne wartościami do białka zwierzęcego. Dlatego Spirulina może być jego cennym źródłem na diecie wegańskiej i diecie wegetariańskiej. Dla porównania – soja uznawana za dobre źródło białka posiada go zaledwie 38%.

Duża zawartość minerałów

Poziom fosforu i wapnia zawartych w Spirulinie jest porównywalny do poziomu tych pierwiastków stwierdzanego w mleku krowim. Minerały te występują ponadto w odpowiednich proporcjach, co jest kluczowe dla prawidłowego funkcjonowania układu kostnego i może zmniejszyć ryzyko odwapnienia kości. Spośród mikroelementów na szczególną uwagę zasługuje żelazo. Spirulina w 100 g suchej masy zawiera go prawie 30 mg. Dla porównania, taka sama ilość szpinaku zawiera go jedynie niespełna 3 mg, zaś natka pietruszki około 5 mg.

Silne działanie antyoksydacyjne

Spirulina jest bogatym źródłem przeciwutleniaczy, zwłaszcza fikocyjaniny oraz polifenoli. Dzięki temu niszczy nadmiar wolnych rodników oraz obniża stres oksydacyjny, który jest podstawowym czynnikiem ryzyka chorób cywilizacyjnych i chorób autoimmunologicznych. Liczne badania potwierdziły, że suplementacja Spiruliny zmniejsza ryzyko nowotworów oraz wspomaga ich leczenie, jeśli już się rozwiną. Dotyczy to zwłaszcza raka trzustki, raka wątroby i raka jelita grubego. Działanie antyoksydacyjne opóźnia procesy starzenia się tkanek i przeciwdziała depresji.

Kompleksowe oddziaływanie na zdrowie

Spirulina jest jednym z suplementów diety, który oddziałuje na wszystkie układy w organizmie człowieka:

  • układ pokarmowy – błonnik reguluje rytm wypróżniania i wspiera trawienie. Obniża uczucie głodu i przyspiesza metabolizm, dzięki czemu suplement ten poleca się osobom odchudzającym się;
  • układ sercowo-naczyniowy – Spirulina obniża ciśnienie tętnicze krwi, przeciwdziała zakrzepom i wspiera prawidłowe krążenie. Wykazano, że może chronić przed rozwojem miażdżycy, ponieważ obniża poziom cholesterolu LDL;
  • układ endokrynny – Spirulina przyczynia się do utrzymania właściwej glikemii oraz wspiera pracę wątroby;
  • układ odpornościowy – przyjmowanie tej algi stymuluje produkcję interleukiny-2, która jest kluczowa dla produkcji komórek NK i limfocytów. Efektem jest wzrost odporności;
  • układ nerwowy – regularne przyjmowanie Spiruliny poprawia pamięć, chroni przed demencją oraz wpływa na właściwe przekaźnictwo nerwowe.

Ze względu na tak kompleksowe działanie, Spirulinę zaliczono do grona superfoods.

Spirulina dla każdego

Kolejną zaletą Spiruliny jest fakt, że mogą po nią sięgać wszyscy. Hodowana w czystych wodach Tajwanu nie zawiera w sobie toksyn czy innych szkodliwych związków. Po konsultacji z lekarzem można podawać ją nawet kobietom ciężarnym i karmiącym piersią, dzieciom oraz pacjentom przewlekle chorym. Praktycznie jedynym przeciwwskazaniem do przyjmowania Spiruliny jest uczulenie na algi (ewentualnie na owoce morza).



Polecane produkty:

Bibliografia

  1. Capelli B., Cysewski G., Potential health benefits of Spirulina microalgae, Nutrafoods, 9/2010.
  2. Fenert F., Zarzycki P., Charakterystyka wybranych właściwości leczniczych cyjanobakterii z rodzaju Arthrospira, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 2/2015.
  3. Zdrojewicz Z., Idzior A., Kocjan O., Spirulina i błonnik witalny a leczenie otyłości, Medycyna Rodzinna, 1/2015.
  4. Gumiela E., Szulińska M., Bogdański P., Wpływ suplementacji spiruliny na wybrane parametry antropometryczne i bochemiczne, Forum Zaburzeń Metabolicznych, 4/2013.

Może Cię zainteresować

30 Responses

  1. Ciekawy post. Ciekawi mnie temat zanieczyszczenia spiruliny metalami ciężkimi. Czy sprawdza się ją na zawartość metali? 🙂

  2. Wow. Wiedziałem, że spirulina pomaga przy chudnięciu, ale to, że pomaga też alergikom może wreszcie mnie zmotywuje do zakupu i spróbowania 😀

  3. Smak spiruliny niezbyt mi odpowiada, ale dodaję do płatków gryczanych z mlekiem kokosowym i do tego dużo truskawek i da się przeżyć 🙂 wyglądem nie zachęca przez tą zieleń, ale wiem, że zdrowe, więc staram się przemycić chociaż raz na jakiś czas 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *