Źródła kolagenu mogą być zarówno naturalne (w pokarmie) jak i na bazie suplementów diety. Kolagen należy do białek fibrylarnych, które są głównym składnikiem macierzy zewnątrzkomórkowej organizmów zwierzęcych. Białka te występują w większości tkanek i narządów, między innymi w kościach, ścięgnach, więzadłach, chrząstkach, skórze czy rogówce. Stanowią niemal 1/3 całkowitej masy białek w ludzkim organizmie. Badania wykazały, że najlepsze efekty uzyskuje się spożywając około 2,5 g kolagenu dziennie.
Kolagen – budowa
Kolagen charakteryzuje się unikatową strukturą bogatą w aminokwasy takie jak glicyna czy prolina. Głównym elementem tej struktury są 3 lewoskrętne łańcuchy polipeptydowe, nawijające się wokół siebie i tworzące prawoskrętną konformację liny, która utrzymywana jest dzięki wiązaniom wodorowym. Podstawowym zadaniem kolagenu jest utrzymywanie integralności strukturalnej i sprężystości tkanki łącznej.
Kolagen – funkcje
Funkcje kolagenu:
- może być stosowany w regeneracji naskórka;
- wspomaga proces gojenia się oparzeń, odleżyn, owrzodzeń;
- przyspiesza regenerację więzadeł i innych tkanek miękkich, np. po rekonstrukcji więzadła krzyżowego przedniego;
- wzmacnia włosy, skórę i paznokcie;
- wpływa na prawidłowe widzenie, ponieważ stanowi aż 90% struktur budujących oko;
- wzmacnia zęby;
- zwiększa wytrzymałość i elastyczność naczyń krwionośnych.
Źródła kolagenu
Kolagen można dostarczyć do organizmu za pomocą pożywienia oraz suplementacji. Warto wiedzieć, które produkty mają najwięcej tego białka, aby móc w nie wzbogacić codzienną dietę. Ważne jest, aby wybrane produkty spożywać regularnie, a nie raz na jakiś czas.
Naturalne źródła kolagenu
Do produktów bogatych w kolagen zalicza się:
- żelatynę spożywczą, galaretki owocowe i warzywne;
- salceson, golonkę, podroby;
- chrząstkę rekina;
- kurze łapki;
- galaretki z nóżek wieprzowych i cielęcych;
- mięso.
Dodatkowe ważne informacje:
- wraz z kolagenem należy spożywać bądź suplementować witaminę C, ponieważ jest ona niezbędna na wielu etapach powstawania cząsteczek tego białka;
- palenie papierosów, wysoki poziom kortyzolu lub nadmiar cukrów prostych w codziennej diecie osłabia i uszkadza cząsteczki kolagenu;
- ilość i jakość kolagenu znacznie spada w okresie menopauzalnym.
Człowiek poprzez aktywny tryb życia, połączony z odpowiednią dietą bogatą w źródła kolagenu, jest w stanie wpłynąć na sieci kolagenu w swoim organizmie. Należy podkreślić spożywanie produktów bogatych w witaminę C. Wykazano, że regularne picie soku z dzikiej róży lub przyjmowanie aceroli znacząco zwiększa syntezę kolagenu w organizmie. Już 300 mg witaminy C dziennie pomaga w jego produkcji, a 500-1000 mg wpływa korzystnie na zmniejszenie uszkodzeń struktury tego białka pod wpływem działania czynników zewnętrznych. Uważa się również, że swoje miejsce w diecie powinny mieć produkty bogate w związki siarki, ponieważ stymulują one produkcję kolagenu. Zalicza się do nich np. oliwki, czosnek, tofu lub cebulę.
Podsumowując, za najlepsze źródła kolagenu uchodzi żelatyna, która składa się aż w 90% z kolagenu oraz skóra, kości, podroby lub rosół gotowany na kościach.
Suplementacja kolagenu
Człowiek nie jest w stanie całkowicie zahamować procesu degeneracji kolagenu następującej wraz z wiekiem, nawet spożywając produkty bogate w to białko. Może jednak opóźniać proces starzenia się skóry i innych struktur organizmu za pomocą suplementacji. Bardzo skuteczne okazują się być suplementy bogate w hydrolizaty kolagenowe, zarówno wołowe jak i pochodzące z rybich skór.
Zobacz również: Kolagen rybi.
Suplementacja kolagenu posiada kilka zalet. Pierwszą z nich jest mała objętość preparatu. Gdyby zamiast suplementacji spożywać potrawy bogate w kolagen, posiłki musiałyby być bardzo duże objętościowo, w dodatku regularnie spożywane. Po pewnym czasie stałoby się to monotonne, a potrawy przestałyby smakować. Dodatkowo, ciągłe spożywanie dużych ilości mięsa i produktów bogatych w kolagen nie jest zdrowe.
Można więc podsumować, że suplementacja powinna stanowić bazę dla diety, natomiast dodatkowo warto spożywać produkty, stanowiące bogate źródła kolagenu.
Polecane produkty:
![]() |
Kolagen do picia
Kolagen do picia w proszku to naturalny suplement diety o smaku porzeczkowym. Opatentowana formuła Peptiplus sprawia, że biodostępność w organizmie jest na bardzo wysokim poziomie. Zobacz więcej... |
Bibliografia
- Żelaszczyk D., Waszkielewicz A., Marona H., Kolagen – struktura oraz zastosowanie w kosmetologii i medycynie estetycznej, Estetologia medyczna i kosmetologia, 1/2012.
- Czubak K., Żbikowska H., Struktura, funkcja i znaczenie biomedyczne kolagenów, Łódź, 2014.
3 Responses
Ja widać kolagen jest ważny dla naszego organizmu, ale przyznam, że żadnego z naturalnych źródeł kolagenu nie lubię, więc pozostaje mi jedynie suplementacja 🙂
Wymieniłaś kilka produktów bogatych w kolagen, ale jakoś żaden by mi przez gardło nie przeszedł 🙁
Z galaretek tak naprawdę lubię jedynie owocowe, bardzo rzadko jadam takie zrobione z rosołu, ale może rzeczywiście warto rozważyć jedzenie tego częściej. Super artykuł! Nie wiedziałam, że sok z dzikiej róży to takie dobre źródło witaminy C.