Źródła kolagenu

Źródła kolagenu mogą być zarówno naturalne (w pokarmie) jak i na bazie suplementów diety. Kolagen należy do białek fibrylarnych, które są głównym składnikiem macierzy zewnątrzkomórkowej organizmów zwierzęcych. Białka te występują w większości tkanek i narządów, między innymi w kościach, ścięgnach, więzadłach, chrząstkach, skórze czy rogówce. Stanowią niemal 1/3 całkowitej masy białek w ludzkim organizmie. Badania wykazały, że najlepsze efekty uzyskuje się spożywając około 2,5 g kolagenu dziennie.

Źródła kolagenu

Kolagen – budowa

Kolagen charakteryzuje się unikatową strukturą bogatą w aminokwasy takie jak glicyna czy prolina. Głównym elementem tej struktury są 3 lewoskrętne łańcuchy polipeptydowe, nawijające się wokół siebie i tworzące prawoskrętną konformację liny, która utrzymywana jest dzięki wiązaniom wodorowym. Podstawowym zadaniem kolagenu jest utrzymywanie integralności strukturalnej i sprężystości tkanki łącznej.

Kolagen – funkcje

Funkcje kolagenu:

  • może być stosowany w regeneracji naskórka;
  • wspomaga proces gojenia się oparzeń, odleżyn, owrzodzeń;
  • przyspiesza regenerację więzadeł i innych tkanek miękkich, np. po rekonstrukcji więzadła krzyżowego przedniego;
  • wzmacnia włosy, skórę i paznokcie;
  • wpływa na prawidłowe widzenie, ponieważ stanowi aż 90% struktur budujących oko;
  • wzmacnia zęby;
  • zwiększa wytrzymałość i elastyczność naczyń krwionośnych.

Źródła kolagenu

Kolagen można dostarczyć do organizmu za pomocą pożywienia oraz suplementacji. Warto wiedzieć, które produkty mają najwięcej tego białka, aby móc w nie wzbogacić codzienną dietę. Ważne jest, aby wybrane produkty spożywać regularnie, a nie raz na jakiś czas.

Naturalne źródła kolagenu

Do produktów bogatych w kolagen zalicza się:

  • żelatynę spożywczą, galaretki owocowe i warzywne;
  • salceson, golonkę, podroby;
  • chrząstkę rekina;
  • kurze łapki;
  • galaretki z nóżek wieprzowych i cielęcych;
  • mięso.

Dodatkowe ważne informacje:

  • wraz z kolagenem należy spożywać bądź suplementować witaminę C, ponieważ jest ona niezbędna na wielu etapach powstawania cząsteczek tego białka;
  • palenie papierosów, wysoki poziom kortyzolu lub nadmiar cukrów prostych w codziennej diecie osłabia i uszkadza cząsteczki kolagenu;
  • ilość i jakość kolagenu znacznie spada w okresie menopauzalnym.

Człowiek poprzez aktywny tryb życia, połączony z odpowiednią dietą bogatą w źródła kolagenu, jest w stanie wpłynąć na sieci kolagenu w swoim organizmie. Należy podkreślić spożywanie produktów bogatych w witaminę C. Wykazano, że regularne picie soku z dzikiej róży lub przyjmowanie aceroli znacząco zwiększa syntezę kolagenu w organizmie. Już 300 mg witaminy C dziennie pomaga w jego produkcji, a 500-1000 mg wpływa korzystnie na zmniejszenie uszkodzeń struktury tego białka pod wpływem działania czynników zewnętrznych. Uważa się również, że swoje miejsce w diecie powinny mieć produkty bogate w związki siarki, ponieważ stymulują one produkcję kolagenu. Zalicza się do nich np. oliwki, czosnek, tofu lub cebulę.

Podsumowując, za najlepsze źródła kolagenu uchodzi żelatyna, która składa się aż w 90% z kolagenu oraz skóra, kości, podroby lub rosół gotowany na kościach.

Suplementacja kolagenu

Człowiek nie jest w stanie całkowicie zahamować procesu degeneracji kolagenu następującej wraz z wiekiem, nawet spożywając produkty bogate w to białko. Może jednak opóźniać proces starzenia się skóry i innych struktur organizmu za pomocą suplementacji. Bardzo skuteczne okazują się być suplementy bogate w hydrolizaty kolagenowe, zarówno wołowe jak i pochodzące z rybich skór.

Zobacz również: Kolagen rybi.

Suplementacja kolagenu posiada kilka zalet. Pierwszą z nich jest mała objętość preparatu. Gdyby zamiast suplementacji spożywać potrawy bogate w kolagen, posiłki musiałyby być bardzo duże objętościowo, w dodatku regularnie spożywane. Po pewnym czasie stałoby się to monotonne, a potrawy przestałyby smakować. Dodatkowo, ciągłe spożywanie dużych ilości mięsa i produktów bogatych w kolagen nie jest zdrowe.

Można więc podsumować, że suplementacja powinna stanowić bazę dla diety, natomiast dodatkowo warto spożywać produkty, stanowiące bogate źródła kolagenu.



Polecane produkty:

Bibliografia

  1. Żelaszczyk D., Waszkielewicz A., Marona H., Kolagen – struktura oraz zastosowanie w kosmetologii i medycynie estetycznej, Estetologia medyczna i kosmetologia, 1/2012.
  2. Czubak K., Żbikowska H., Struktura, funkcja i znaczenie biomedyczne kolagenów, Łódź, 2014.

Może Cię zainteresować

3 Responses

  1. Ja widać kolagen jest ważny dla naszego organizmu, ale przyznam, że żadnego z naturalnych źródeł kolagenu nie lubię, więc pozostaje mi jedynie suplementacja 🙂

  2. Z galaretek tak naprawdę lubię jedynie owocowe, bardzo rzadko jadam takie zrobione z rosołu, ale może rzeczywiście warto rozważyć jedzenie tego częściej. Super artykuł! Nie wiedziałam, że sok z dzikiej róży to takie dobre źródło witaminy C.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

0

Twój koszyk jest pusty

Brak produktów w koszyku.