Pieczenie za mostkiem

Pieczenie za mostkiem to objaw charakterystyczny dla rozmaitych schorzeń układu pokarmowego, układu nerwowego czy układu oddechowego. Może również mieć podłoże idiopatyczne i wiązać się z silnym stresem lub nadwrażliwością psychiczną. Diagnostyką i leczeniem najczęściej zajmuje się lekarz rodzinny lub gastroenterolog. Przy nawracającym i przewlekłym pieczeniu warto wykonać szczegółowe badania diagnostyczne, z gastroskopią na czele.

Pieczenie za mostkiem

Pieczenie za mostkiem – przyczyny

Pieczenie za mostkiem najczęściej kojarzy się z chorobą refluksową przełyku. Wówczas objaw ten określa się mianem zgagi, a jej bezpośrednią przyczyną jest cofanie się soków żołądkowych do przełyku przez niewydolną zastawkę. Podrażniają one delikatny nabłonek wyścielający przełyk, powodując pieczenie. Inne możliwe przyczyny pieczenia za mostkiem:

  • dławica piersiowa – ból jest gniotący, piekący i ściskający. Trwa od 2 do 10 minut i może współwystępować z dusznościami;
  • nerwica – ból pojawia się w momentach silnego stresu lub strachu;
  • zawał serca – ból jest silny, trwa powyżej 30 minut, może promieniować do lewej kończyny górnej;
  • rozwarstwienie aorty – ból jest piekący, rozdzierający, pojawia się nagle;
  • zapalenie opłucnej lub zapalenie płuc – ból jest ostry i kłujący;
  • neuralgia – ból jest ostry i piekący, może promieniować lub nasilać się pod wpływem dotyku tej okolicy;
  • pęknięcie przełyku – ból jest piekący, pojawia się nagle, nierzadko towarzyszą mu gwałtowne wymioty;
  • kamica żółciowa – ból jest silny, narasta jednak stopniowo i ustępuje bardzo powoli. Może trwać nawet kilka godzin;
  • choroba wrzodowa – choć ból może mieć charakter piekący, częściej opisywany jest jako tępy i gniotący.

U niektórych pacjentów obserwuje się pieczenie za mostkiem będące konsekwencją choroby nowotworowej, radioterapii lub przyjmowania niektórych leków.

Pieczenie za mostkiem – objawy

Pieczenie za mostkiem może przybierać rozmaity obraz kliniczny. W zależności od tego, w jaki sposób dolegliwości zostaną scharakteryzowane przez pacjenta, lekarz może podejrzewać konkretne jednostki chorobowe. Podczas wywiadu należy zgłosić wszelkie objawy takie jak uczucie łaskotania, promieniowanie, gniecenie, ściskanie, duszności, zawroty głowy, drętwienie ręki, kłucie. Jako że najczęściej pieczenie za mostkiem jest wynikiem choroby refluksowej przełyku (zgaga), warto przyjrzeć się mu bliżej.

Zgaga pojawia się średnio 15-60 minut po spożyciu posiłków, najczęściej ciężkostrawnych, słodkich, ostrych i tłustych. Nasila się podczas przyjmowania pozycji leżącej, ponieważ soki żołądkowe mogą wówczas łatwiej cofać się do przełyku. Pieczenie zmniejsza się podczas stania, przełykania śliny lub picia wody. Zgadze często towarzyszą objawy takie jak trudności z połykaniem, kwaśny posmak w ustach czy ból w okolicy mostka pojawiający się po jedzeniu.

Pieczenie za mostkiem – diagnostyka

Podstawowym badaniem wykonywanym podczas częstych lub przewlekłych epizodów pieczenia za mostkiem jest gastroskopia. Lekarz po znieczuleniu miejscowym pacjenta wprowadza przez jamę ustną aż do żołądka długi, giętki i cienki endoskop. Na jego końcu znajduje się kamera i źródło światła, dzięki czemu można dobrze przyjrzeć się ścianom przełyku oraz wnętrzu żołądka. Obraz z kamerki pokazywany jest na ekranie komputera. Jeśli wynik gastroskopii nie wskazuje na żadną patologię, wykonuje się RTG klatki piersiowej. U niektórych pacjentów konieczna jest ocena mięśnia sercowego, lekarz może podjąć więc decyzję o wykonaniu ECHO serca lub EKG.

Pieczenie za mostkiem – leczenie

Zawsze wdraża się leczenie przyczynowe. Przy chorobie refluksowej przełyku postępowanie z wyboru obejmuje:

  • unikanie spożywania produktów powodujących pieczenie za mostkiem (najczęściej jest to czekolada, ostre przyprawy, fast-foody, pomidory, kawa, cytrusy i alkohol);
  • rezygnacja z palenia papierosów;
  • wprowadzenie do codziennej diety naturalnej żywności probiotycznej;
  • regularna, umiarkowana aktywność fizyczna;
  • unikanie leżenia zaraz po spożyciu posiłku, spanie na poduszce o wysokości 20 cm, aby głowa zawsze była nieco wyżej niż żołądek;
  • unikanie stresu, który nasila objawy choroby refluksowej przełyku.

U niektórych pacjentów konieczna będzie farmakoterapia. W leczeniu zgagi stosuje się preparaty obniżające produkcję kwasu solnego w żołądku. Z kolei jeśli przyczyną pieczenia za mostkiem będzie dławica piersiowa, pacjentowi podaje się m.in. leki przeciwpłytkowe, statyny, inhibitory konwertazy angiotensyny lub leki cytoprotekcyjne. Choroby przewlekłe wymagają ustabilizowania i kontrolowania, wówczas objaw pieczenia ustępuje samoistnie. Jeśli natomiast pieczenie za mostkiem ma podłoże idiopatyczne (nieznane lub niejasne) lub wynika z przyczyn psychicznych, warto udać się na konsultację do psychoterapeuty.



Polecane produkty:

Bibliografia

  1. Bartuzi Z., Choroba refluksowa przełyku – standardy diagnostyki i leczenia, Alergia, 3/2015.
  2. Korzonek M., Dziergas A., Kuczyńska M., Choroba refluksowa przełyku (GERD) – problem wciąż aktualny, Forum Medycyny Rodzinnej, 5/2014.
  3. Aviv J., Ukryte przyczyny refluksu i zgagi, Wydawnictwo Vital, Białystok 2018.
  4. Chmiel K., Niśkiewicz I., Krela-Kaźmierczak I., Łykowska-Szuber L., Linke K., Pozaprzełykowe objawy refluksu żołądkowo-przełykowego, Nowiny Lekarskie, 4/2009.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

0

Twój koszyk jest pusty

Brak produktów w koszyku.