Żywność probiotyczna zawierająca żywą mikroflorę jelitową cieszy się w dzisiejszych czasach ogromną popularnością. Wpływa pozytywnie na rozmaite funkcje organizmu, począwszy od zwiększania odporności, przez regulację trawienia, a kończąc na działaniu przeciwnowotworowym. W związku z tym wielu producentów celowo wprowadza bakterie probiotyczne do produktów spożywczych. Naturalna żywność probiotyczna jest spożywana w kuchni polskiej od wielu lat.
Żywność probiotyczna – czym jest?
Żywność probiotyczna to produkty spożywcze zawierające w swoim składzie tzw. bakterie probiotyczne, czyli mikroorganizmy o potwierdzonych, zdrowotnych właściwościach, bezpieczne dla organizmu człowieka. Przykładami bakterii probiotycznych, które z łatwością przeżywają w niekorzystnym środowisku układu pokarmowego człowieka i wywierają oczekiwane działania zdrowotne są:
- Lactobacillus reuteri;
- Lactobacillus gasseri;
- Bifidobacterium;
- Lactobacillus acidophilus;
- Lactobacillus rhamnosus;
- Saccharomyces boulardii (w rzeczywistości są grzybami, ale również o właściwościach probiotycznych);
- Lactobacillus casei;
- Lactobacillus plantarum.
Aby dane bakterie mogły zostać wprowadzone do żywności, muszą spełniać szereg odgórnie ustalonych wymagań:
- pochodzenie od człowieka, wyizolowanie z przewodu pokarmowego zdrowych osobników;
- potwierdzona historia bezpiecznego stosowania;
- brak informacji o powiązaniu z chorobami infekcyjnymi serca i przewodu pokarmowego, jak również brak zdolności rozszczepiania soli kwasów żółciowych;
- brak genów opornych na antybiotyki;
- przeżywalność w przewodzie pokarmowym, oporność na kwasowość soku żołądkowego i sole żółci;
- aktywność antagonistyczna w stosunku do patogenów jelitowych, normalizacja składu mikroflory jelitowej;
- oporność na różnego rodzaju obróbki termiczne, takie jak zamrażanie, liofilizacja, dłuższe przechowywanie;
- wysoka przeżywalność przechowalnicza w gotowym produkcie.
Żywność probiotyczna może być stworzona przez producenta poprzez dodanie wybranych szczepów bakterii probiotycznych, jak również może powstać samoistnie, np. wskutek fermentacji. Wówczas mówimy o naturalnej żywności probiotycznej.
Żywność probiotyczna przykłady
Do żywności probiotycznej zaliczamy przede wszystkim:
- kiszonki (np. kapusta kiszona, ogórki kiszone, marynowana papryka);
- zakwas (żur na zakwasie, zakwas buraczany, chleb na zakwasie);
- fermentowane produkty mleczne (np. kefir, zsiadłe mleko, maślanka).
Żywność probiotyczna – korzyści zdrowotne
Żywność probiotyczna przede wszystkim wywiera liczne korzyści w stosunku do układu pokarmowego. Hamuje wzrost niektórych organizmów patogennych (Salmonella, Shigella sonnei, Clostridium difficile) oraz chroni przed adhezją patogenów do śluzówki jelita wskutek konkurencji o receptory, składniki odżywcze bądź produkując substancje o działaniu przeciwbakteryjnym, np. kwasy organiczne. Żywność probiotyczna reguluje perystaltykę jelit, tym samym chroniąc przed zaparciami, bólami brzucha czy niestrawnością. Pozostałe udowodnione działanie:
- zmniejszanie objawów różnych alergii;
- zabezpieczenie przed obniżeniem skuteczności doustnej antykoncepcji;
- eliminowaniem substancji toksycznych z organizmu, a więc działanie na zasadzie detoksykacji;
- pozytywny wpływ na skład i liczebność mikroflory jelitowej, co ma szczególne znaczenie po antybiotykoterapii;
- obniżeniem wchłaniania cholesterolu oraz obniżenie poziomu prokancerogenów i kancerogenów w świetle przewodu pokarmowego;
- stymulacją układu immunologicznego (GALT), głównie w zakresie produkcji przeciwciał wydzielniczych klasy IgA;
- uszczelnienie bariery śluzówki jelita wskutek produkcji związków o działaniu cytoprotekcyjnym;
- udział w syntezie witamin z grupy B oraz witaminy K, jak również w trawieniu niektórych pokarmów (np. laktozy);
- zwiększenie poziomu przyswajania wielu pierwiastków takich jak miedź, wapń, żelazo, cynk i mangan;
- zmniejszanie częstości występowania biegunek podróżnych, łagodzenie przebiegu niektórych biegunek bakteryjnych i wirusowych.
Udowodniono, że regularne spożycie żywności probiotycznej zmniejsza ryzyko schorzeń dermatologicznych oraz grzybicy okolic intymnych. Żywność probiotyczna powinna być stałym elementem diety każdego człowieka, bez względu na wiek.
Polecane produkty:
Naturalne probiotyki
Probiotyki od bioalgi zawierają 150 milionów wyselekcjonowanych żywych szczepów bakterii. Produkt polecany jest szczególnie w sezonie jesienno-zimowym oraz podczas podróży, a także antybiotykoterapii. Zobacz więcej... |
Bibliografia
- Zielińska D., Ołdak A., Rzepkowska A., Kołożyn-Krajewska D., Metody identyfikacji probiotyków w żywności, Przemysł Spożywczy, 1/2017.
- Trząskowska M., Probiotyki w produktach pochodzenia roślinnego, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 4/2013.
- Kołożyn-Krajewska D., Żywność probiotyczna w aspekcie bezpieczeństwa zdrowotnego, Żywność, 4/2001.