Żywność probiotyczna

Żywność probiotyczna zawierająca żywą mikroflorę jelitową cieszy się w dzisiejszych czasach ogromną popularnością. Wpływa pozytywnie na rozmaite funkcje organizmu, począwszy od zwiększania odporności, przez regulację trawienia, a kończąc na działaniu przeciwnowotworowym. W związku z tym wielu producentów celowo wprowadza bakterie probiotyczne do produktów spożywczych. Naturalna żywność probiotyczna jest spożywana w kuchni polskiej od wielu lat.

Żywność probiotyczna

Żywność probiotyczna – czym jest?

Żywność probiotyczna to produkty spożywcze zawierające w swoim składzie tzw. bakterie probiotyczne, czyli mikroorganizmy o potwierdzonych, zdrowotnych właściwościach, bezpieczne dla organizmu człowieka. Przykładami bakterii probiotycznych, które z łatwością przeżywają w niekorzystnym środowisku układu pokarmowego człowieka i wywierają oczekiwane działania zdrowotne są:

  • Lactobacillus reuteri;
  • Lactobacillus gasseri;
  • Bifidobacterium;
  • Lactobacillus acidophilus;
  • Lactobacillus rhamnosus;
  • Saccharomyces boulardii (w rzeczywistości są grzybami, ale również o właściwościach probiotycznych);
  • Lactobacillus casei;
  • Lactobacillus plantarum.

Aby dane bakterie mogły zostać wprowadzone do żywności, muszą spełniać szereg odgórnie ustalonych wymagań:

  • pochodzenie od człowieka, wyizolowanie z przewodu pokarmowego zdrowych osobników;
  • potwierdzona historia bezpiecznego stosowania;
  • brak informacji o powiązaniu z chorobami infekcyjnymi serca i przewodu pokarmowego, jak również brak zdolności rozszczepiania soli kwasów żółciowych;
  • brak genów opornych na antybiotyki;
  • przeżywalność w przewodzie pokarmowym, oporność na kwasowość soku żołądkowego i sole żółci;
  • aktywność antagonistyczna w stosunku do patogenów jelitowych, normalizacja składu mikroflory jelitowej;
  • oporność na różnego rodzaju obróbki termiczne, takie jak zamrażanie, liofilizacja, dłuższe przechowywanie;
  • wysoka przeżywalność przechowalnicza w gotowym produkcie.

Żywność probiotyczna może być stworzona przez producenta poprzez dodanie wybranych szczepów bakterii probiotycznych, jak również może powstać samoistnie, np. wskutek fermentacji. Wówczas mówimy o naturalnej żywności probiotycznej.

Żywność probiotyczna przykłady

Do żywności probiotycznej zaliczamy przede wszystkim:

  • kiszonki (np. kapusta kiszona, ogórki kiszone, marynowana papryka);
  • zakwas (żur na zakwasie, zakwas buraczany, chleb na zakwasie);
  • fermentowane produkty mleczne (np. kefir, zsiadłe mleko, maślanka).

Żywność probiotyczna – korzyści zdrowotne

Żywność probiotyczna przede wszystkim wywiera liczne korzyści w stosunku do układu pokarmowego. Hamuje wzrost niektórych organizmów patogennych (Salmonella, Shigella sonnei, Clostridium difficile) oraz chroni przed adhezją patogenów do śluzówki jelita wskutek konkurencji o receptory, składniki odżywcze bądź produkując substancje o działaniu przeciwbakteryjnym, np. kwasy organiczne. Żywność probiotyczna reguluje perystaltykę jelit, tym samym chroniąc przed zaparciami, bólami brzucha czy niestrawnością. Pozostałe udowodnione działanie:

  • zmniejszanie objawów różnych alergii;
  • zabezpieczenie przed obniżeniem skuteczności doustnej antykoncepcji;
  • eliminowaniem substancji toksycznych z organizmu, a więc działanie na zasadzie detoksykacji;
  • pozytywny wpływ na skład i liczebność mikroflory jelitowej, co ma szczególne znaczenie po antybiotykoterapii;
  • obniżeniem wchłaniania cholesterolu oraz obniżenie poziomu prokancerogenów i kancerogenów w świetle przewodu pokarmowego;
  • stymulacją układu immunologicznego (GALT), głównie w zakresie produkcji przeciwciał wydzielniczych klasy IgA;
  • uszczelnienie bariery śluzówki jelita wskutek produkcji związków o działaniu cytoprotekcyjnym;
  • udział w syntezie witamin z grupy B oraz witaminy K, jak również w trawieniu niektórych pokarmów (np. laktozy);
  • zwiększenie poziomu przyswajania wielu pierwiastków takich jak miedź, wapń, żelazo, cynk i mangan;
  • zmniejszanie częstości występowania biegunek podróżnych, łagodzenie przebiegu niektórych biegunek bakteryjnych i wirusowych.

Udowodniono, że regularne spożycie żywności probiotycznej zmniejsza ryzyko schorzeń dermatologicznych oraz grzybicy okolic intymnych. Żywność probiotyczna powinna być stałym elementem diety każdego człowieka, bez względu na wiek.



Polecane produkty:

Bibliografia

  1. Zielińska D., Ołdak A., Rzepkowska A., Kołożyn-Krajewska D., Metody identyfikacji probiotyków w żywności, Przemysł Spożywczy, 1/2017.
  2. Trząskowska M., Probiotyki w produktach pochodzenia roślinnego, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 4/2013.
  3. Kołożyn-Krajewska D., Żywność probiotyczna w aspekcie bezpieczeństwa zdrowotnego, Żywność, 4/2001.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *