Lody naturalne to zdrowa i satysfakcjonująca alternatywa dla gotowych, dostępnych w sklepach lodów. Można przyrządzić je samodzielnie z rozmaitych składników i dodatków. Najczęściej są to owoce, choć przy odrobinie wyobraźni stosuje się także wiele innych produktów spożywczych. Ogromną zaletą naturalnych, domowych lodów jest znajomość pełnego składu oraz odżywcze i zdrowotne walory.
Lody naturalne – przepis
Jeden z najprostszych przepisów na truskawkowe lody naturalne wymaga użycia następujących składników:
- 500 g słodkich, dojrzałych truskawek;
- 250 g serka mascarpone;
- 300 g śmietanki 30%;
- opcjonalnie 3 łyżki cukru.
Obrane z szypułek truskawki należy zasypać cukrem (2 łyżki) i smażyć do momentu, w którym cukier się rozpuści, a truskawki zaczną puszczać soki. Całość odstawiamy do lodówki. Serek mascarpone, śmietankę i resztę cukru mieszamy ze sobą i pozostawiamy do schłodzenia, najlepiej również w lodówce. Po kilkunastu minutach wyjmujemy miseczkę z serkiem i drugą z truskawkami, miksujemy zawartość pierwszej, dodajemy do niej truskawki i miksujemy jeszcze przez 2 minuty. Tak stworzoną masę umieszczamy najlepiej na całą noc w zamrażarce, przekładając ją wcześniej do gotowych kubeczków.
W ten sposób wykorzystać można także inne owoce, na przykład jagodowe (borówki, poziomki, maliny). Można całkowicie zrezygnować z cukru, jak również zastąpić serek mascarpone jogurtem greckim lub zwykłym jogurtem naturalnym. Opcji jest wiele, dlatego warto metodą prób i błędów oraz dobrej zabawy znaleźć przepis, który odpowiada nam najbardziej.
Sorbet jabłkowy
Latem wiele osób preferuje owocowe sorbety, które są znacznie bardziej orzeźwiające niż lody kremowe. Można do tego wykorzystać choćby polskie jabłka. Potrzebne składniki:
- 5 słodkich jabłek;
- pół szklanki cukru;
- 1/3 szklanki wody;
- sok wyciśnięty z jednej cytryny;
- 2 gałązki świeżej mięty.
Dokładnie obrane i pokrojone jabłka należy oczyścić z gniazd nasiennych, a następnie połączyć z połową przygotowanego soku z cytryny. Wodę z cukrem umieszcza się w osobnym rondelku i podgrzewa, stale mieszając. Taki syrop cukrowy gotuje się przez około 10 minut na wolnym ogniu, nie zapominając o ciągłym mieszaniu, aby nie doszło do jego przypalenia się. Po upływie 10 minut dolewa się resztę soku z cytryny oraz dodaje świeżą miętę. Od razu po zdjęciu z palnika syrop cukrowy przelewa się do jabłek i dokładnie miesza. Teraz wystarczy odstawić miskę do lekkiego przestudzenia, po czym jej zawartość miksuje się na gładką masę przy użyciu blendera. Przygotowany sorbet przekłada się do osobnych miseczek i umieszcza w zamrażalniku na całą noc.
Lody orzechowe
Tak naprawdę miłośnicy lodów dzielą się na 3 grupy konsumentów: fani kremowych lodów owocowych, fani kremowych lodów innych niż owocowe oraz fani sorbetów. Wszystkie te formy można z powodzeniem zrobić samodzielnie w domu. Oto przykładowy przepis na orzechowe lody naturalne, do którego potrzeba wyłącznie 3 składników:
- 10 łyżek schłodzonego mleka skondensowanego;
- 1,5 szklanki śmietanki kremowej 30%;
- 3/4 szklanki drobno posiekanych orzechów włoskich (mogą być przepuszczone przez młynek).
W rondelku należy umieścić orzechy oraz połowę przygotowanej śmietanki kremowej. Resztę śmietanki umieszcza się w tym czasie w lodówce do schłodzenia. Orzechy podgrzewamy na małym palniku i gotujemy około 5 minut, cały czas mieszając. Należy tego pilnować, ponieważ śmietanka ma tendencję do przypalania się. Po upływie tego czasu rondelek odstawiamy do przestudzenia, po czym dodajemy mleko skondensowane. W osobnej miseczce ubijamy mikserem na wysokich obrotach schłodzoną wcześniej resztę śmietanki kremówki. Po około 2 minutach nadaje się ona do dalszego użycia. Za pomocą łyżki delikatnie przekładamy ją do masy orzechowej i całość mieszamy. Lody orzechowe umieszczamy w zamrażalniku na całą noc, na drugi dzień nadają się do użycia. Co ważne, nie musisz używać zawsze tylko orzechów włoskich. Równie dobrze nadają się orzechy makadamia, pistacje, orzeszki ziemne, jak również połączenie kilku ulubionych rodzajów.
Polecane produkty:
Spirulina w proszku 100% naturalna
Spirulina w proszku od bioalgi to sproszkowana, 100% alga Spirulina platensis. Doświadczenie i wieloletnie badania sprawiły, że otrzymany produkt jest nie tylko w pełni naturalny, ale również wysokiej jakości i zawiera wysokie stężenie składników odżywczy Zobacz więcej... | |
Spirulina w tabletkach 100% naturalna
Spirulina platensis, którą Państwu oferujemy to 100% naturalna, słodkowodna alga o wysokiej zawartości składników odżywczych. Codziennie spożywana dostarcza organizmowi niezbędne substancje wpływające na sprawne funkcjonowanie układów w ciele człowieka. Zobacz więcej... |