Olej Perilla jest naturalnym olejem tłoczonym na zimno z nasion pachnotki zwyczajnej (perilla frutescens). Ze względu na swój cenny skład, walory smakowe oraz wszechstronne właściwości znajduje zastosowanie zarówno w gastronomii, jak również w medycynie.

Pachnotka zwyczajna

Pachnotka zwyczajna jest jednoroczną, oleistą rośliną z rodziny jasnotowatych. Za miejsce jej pochodzenia uznaje się Chiny, chociaż współcześnie uprawia się ją w wielu krajach. Roślina ta posiada szereg udokumentowanych właściwości leczniczych, wśród których znajdują się działania:

  • przeciwalergiczne i łagodzące objawy atopowego zapalenia skóry – głównie dzięki kwasowi rozmarynowemu i luteolinie;
  • antyoksydacyjne – hamowanie tworzenia ponadtlenków i nadtlenków w środowisku wewnątrzkomórkowym;
  • spazmolityczne – obserwuje się rozkurcz mięśniówki mięśni gładkich;
  • przeciwnowotworowe – hamowanie reakcji zapalnych i eliminacja reaktywnych rodników tlenowych;
  • antybakteryjne;
  • zmniejszające łaknienie;
  • hepatoochronne;
  • łagodzące zaburzenia neurologiczne;
  • przeciwcukrzycowe – zmniejszenie stężenia glukozy w osoczu po posiłku i ograniczenie poposiłkowej hiperglikemii;
  • obniżające poziom cholesterolu i lipidów.

Podsumowując, ze względu na właściwości spazmolityczne roślina może być używana jako środek wspomagający w jednostkach chorobowych przebiegających ze skurczem mięśni gładkich. Z kolei ze względu na silne i udowodnione działanie antyalergiczne i przeciwzapalne pachnotka zwyczajna może być z powodzeniem stosowana w leczeniu m.in. alergicznych nieżytów nosa i spojówek.

Co zawiera olej Perilla?

Działanie oleju Perilla opiera się na leczniczych właściwościach substancji odżywczych znajdujących się w nasionach tej rośliny. Olej jest bogaty w kwasy tłuszczowe omega-3, kwasy tłuszczowe omega-6, flawonoidy, antocyjany, kwercetynę oraz witaminy – w szczególności witaminy E. Należy wspomnieć również o fosfolipidach i glikolipidach.

Charakterystyczną substancją znajdującą się w oleju jest kwas rozmarynowy.

Jak stosować olej Perilla?

Poza wymienionymi wyżej właściwościami pachnotki zwyczajnej, olej Perilla wpływa korzystnie na pracę serca, w związku z czym jego regularne spożycie może przyczyniać się do obniżania ciśnienia tętniczego krwi, a nawet zmniejszać ryzyko zawałów.

Olej Perilla łagodzi stres i jego skutki uboczne dla zdrowia. W efekcie poleca się go osobom żyjącym pod ciągłą presją lub narażonym na silne sytuacje stresowe. Dodatkowo przyspiesza gojenie się ran, rozjaśnia przebarwienia oraz zapobiega rogowaceniu naskórka.

Produkt można stosować doustnie, należy jednak pamiętać, aby przechowywać go w niższych temperaturach, ponieważ wysokie mogą zmniejszać jego właściwości. Olej można dodawać do dań fasolowych czy jako zwieńczenie sałatek.

Wpływ na urodę

Olej może być z powodzeniem stosowany jako cenny kosmetyk. W związku z działaniem antybakteryjnym i przeciwzapalnym zaleca się jego stosowanie osobom z trądzikiem, wrażliwą cerą czy też tłustą i skłonną do zanieczyszczeń. Inną grupą docelowych użytkowników są osoby dojrzałe, ponieważ produkt ten ze względu na działanie antyoksydacyjne spowalnia procesy starzenia się skóry.

Olej Perilla posiada wiele zastosowań w pielęgnacji ciała, ponieważ cechuje się działaniem nawilżającym oraz regenerującym.

Dodatkowo nie powoduje uczuleń i może być stosowany nawet u osób z niektórymi chorobami skórnymi, np. atopowym zapaleniem skóry.

Chcąc zastosować olej na skórę wystarczy nanieść kilka kropel na płatek kosmetyczny, a następnie przetrzeć nim skórę. Ponadto można go dodawać do gotowych już masek czy peelingów, a także wykorzystać jako wcierka we włosy. Stosując na włosy należy pamiętać, aby zostawić go na nich przez 30-60 minut, po czym zmyć łagodnym szamponem.

Na koniec należy wspomnieć, że produkt wzmacnia łamliwe i kruche paznokcie.

Bibliografia

  1. Zielińska-Stasiek M., Cisowski W., Zarembska J., Rośliny lecznicze i chroniące zdrowie strefy klimatu ciepłego w kolekcjach ogrodu roślin leczniczych akademii medycznej w Gdańsku, Biuletyn Ogrodów Botanicznych, 12/2003.
  2. Szeleszczuk Ł., Zielińska-Pisklak M., Młodzianka A., Perilla frutescens – niezwykłe właściwości pachnotki zwyczajnej, Lek w Polsce, 23/2013.
  3. Kimura M., Ito M., Bioconversion of essential oil components of Perilla frutescens by Saccharomycescerevisiae, Journal of Natural Medicines, 10/2019.