Kurkumina jest głównym barwnikiem wchodzącym w skład kurkumy. Kurkuma z kolei stanowi cenną przyprawę pozyskiwaną z ostryżu długiego, zwanego także szafranem indyjskim. Cząsteczka kurkuminy po raz pierwszy w historii została wyizolowana w 1815 roku. To krystaliczny proszek o zabarwieniu żółtopomarańczowym.
Co to jest kurkuma?
Kurkuma, którą pozyskuje się z kłącza ostryżu długiego, jest przyprawą produkowaną na masową skalę, zwłaszcza w Azji. To właśnie tam stanowi jeden z najpopularniejszych dodatków do wielu tradycyjnych dań. Powszechnie znana jest jako główny składnik słynnej mieszanki przypraw o nazwie curry. Kurkuma idealnie nadaje się zarówno do dań wytrawnych, jak i deserów. Na etykietach żywnościowych oznaczona jest symbolem E100 i jest dopuszczona jako naturalny środek barwiący.
Kurkuma zawiera aż do 7% olejków eterycznych, które odpowiadają za jej aromat. Zawiera również kurkuminoidy, które stanowią do 5% produktu i uznawane są za jego najbardziej aktywny składnik. To właśnie kurkumina stanowi ich podstawę i jest najbardziej ceniona ze względu na swoje właściwości.
Kurkumina – przyswajalność
Substancja ta pod wpływem promieniowania UV czy środowiska zasadowego ulega degradacji. Jej biodostępność po podaniu doustnym jest niewielka, ponieważ wykazuje niską absorpcję w jelitach. Ponadto jest bardzo szybko rozkładana w wątrobie. W rezultacie stężenie w osoczu wynosi przeciętnie poniżej 1 μmol. Aby poprawić biodostępność kurkuminy stosuje się kompleksy z jonami pierwiastków, między innymi cynkiem, magnezem czy selenem. Zwiększają ją także piperyny. Kurkumina w organizmie człowieka kumuluje się w nerkach, wątrobie oraz błonach śluzowych.
Kurkumina – właściwości lecznicze
Kurkumina wykazuje wielokierunkowe korzystne działanie na organizm człowieka. Przede wszystkim posiada działanie antyoksydacyjne i przeciwzapalne. Udowodniono, że jej działanie przeciwutleniające można z powodzeniem porównać do działania witaminy C i witaminy E. Kurkumina wpływa na skuteczne likwidowanie wolnych rodników, przyczynia się tym samym do prewencji wielu chorób.
Z uwagi na te właściwości można ją wykorzystywać w zapobieganiu i leczeniu między innymi astmy, cukrzycy czy niektórych nowotworów. W przypadku nowotworów zmniejsza zdolność komórek rakowych do migracji i przerzutów. Dodatkowo potęguje działanie niektórych leków przeciwnowotworowych.
Wykazano także, że substancja ta korzystnie wpływa na układ pokarmowy, gdyż zapobiega problemom trawiennym, zmniejsza wzdęcia i ogranicza wymioty. Posiada również działanie przeciwwrzodowe, a podana w odpowiedniej dawce stymuluje ściany żołądka do syntezy substancji powlekającej, która je chroni. Ponadto, kurkumina:
- powoduje wzrost poziomu wewnątrzkomórkowego glutationu;
- wpływa korzystnie na układ krążenia, m.in. poprzez obniżanie poziomu cholesterolu całkowitego i frakcji LDL oraz ochronę śródbłonka naczyniowego. Nie wpływa przy tym na poziom frakcji HDL;
- chroni wątrobę;
- wpływa korzystnie na przebieg leczenia niektórych chorób oczu;
- ma działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze;
- pobudza wydzielanie żółci.
Kurkumina – zastosowanie w gastronomii
Zabarwienie produktów spożywczych jest niezwykle ważnym aspektem podczas produkcji, ponieważ zwiększa jakość danego produktu. Coraz częściej producenci decydują się na stosowanie naturalnych barwników kosztem sztucznych. Kurkumina to jeden z najpopularniejszych naturalnych barwników, który zabarwia żywność na żółto lub pomarańczowo.
Kurkuma – zastosowanie
Kurkumę z kolei można stosować jako składnik pieczonych mięs czy potrawek, a także owsianek czy koktajlów. Odrobina dodana do gotującego się ryżu zapewni mu charakterystyczną, żółtą barwę.
Kurkumina – przeciwwskazania
Stosowana regularnie w dużych ilościach kurkumina może wchodzić w interakcję z różnymi lekami. Ograniczyć ją powinny również kobiety w ciąży, zwłaszcza na początku i pod koniec, gdyż kurkumina może wpływać na skurcze macicy prowadząc do poronienia czy przedwczesnego porodu.
Do innych przeciwwskazań można zaliczyć kamicę nerkową i cukrzycę (gdyż może obniżać poziom glukozy we krwi). Dodatkowo z kurkuminy zrezygnować powinny osoby przygotowujące się do wszelkich operacji, ponieważ wpływa na krzepliwość krwi.
Bibliografia
- Deptuła T., Wpływ podstawników polieterowych na aktywność biologiczną kurkuminy, Warszawa 2016.
- Kania M., Baraniak J., Właściwości lecznicze roślin przyprawowych na przykładzie ostryżu długiego, Postępy Fitoterapii, 2/2015.
- Malec M., Właściwości przeciwnowotworowe kurkuminy, Fizjoterapia Praktyczna, 8/2019.
- Przybylska S., Kurkumina – prozdrowotny barwnik kurkumy, Problemy Higieny i Epidemiologii, 2/2015.
- Terlikowska K., Witkowska A., Terlikowski S., Kurkumina w chemoprewencji raka piersi, Postępy Higieny i Medycyny Doświadczalnej, 68/2014.
- Urbańczyk-Lipkowska Z., Łukasik E., Kurkumina – nadzieja w prewencji i leczeniu chorób neurodegeneracyjnych, Gazeta Farmaceutyczna, 12/2014.
- Wolanin K., Piwocka K., Kurkumina – od medycyny naturalnej do kliniki, Problemy Nauk Biologicznych, 1/2008.