Macerat

Macerat to olej roślinny nasycony wyciągiem ziołowym lub kwiatowym, zawierający bogactwo cennych związków o aktywnym działaniu. Pozyskuje się go metodą maceracji, czyli długotrwałego moczenia roślin w starannie dobranym oleju bazowym. Produkt znajduje szerokie zastosowanie w medycynie alternatywnej oraz kosmetologii.

Macerat

Maceracja – na czym polega?

Maceracja to jedna z najstarszych technik ekstrakcji. W procesie maceracji odpowiednio rozdrobniony surowiec umieszcza się w zamkniętym naczyniu i zalewa odpowiednią ilością rozpuszczalnika. Następnie zostawia się go na wymagany okres czasu – przeważnie od kilku godzin do kilkunastu dni. Pozyskany ekstrakt dekantuje się znad surowca, zbiera przez odciekanie lub stosując wirowanie.

Klasyczna metoda maceracji nie jest tak często wykorzystywana na skalę przemysłową ze względu na bardzo długi czas ekstrakcji. W związku z tym stosuje się pewne unowocześnienia, takie jak wprowadzenie mieszania, wytrząsania czy termostatowania w podwyższonej temperaturze. W przypadku maceracji z jednoczesnym mieszaniem bądź wytrząsaniem, surowiec oraz rozpuszczalnik umieszcza się w zbiorniku z mieszadłem albo odpowiednio w wytrząsarce i miesza w sposób ciągły, co podnosi wydajność procesu.

Co to jest macerat?

Maceraty to nic innego jak oleje roślinne nasycone wyciągiem z kwiatów, pąków lub ziół. Tego typu olej zawiera (oprócz bogactw oleju bazowego) wszystkie wartościowe (rozpuszczalne w tłuszczach) substancje aktywne z wyciągu danej rośliny. Proces maceracji trwa wiele tygodni i jest związany relatywnie z dużym wysiłkiem, jednak jest on z pewnością wart uzyskanych efektów. Zamiast oleju bazowego, użyć można alkoholu, wody lub oliwy.

Przepis na macerat

Macerat z powodzeniem można zrobić samodzielnie w domu. Wystarczy przygotować:

  • 2 pojemniczki – jeden z jasnego, drugi z ciemnego szkła;
  • płócienną ściereczkę;
  • olej bazowy – najlepiej, aby był to olej rafinowany, przeznaczony do celów kulinarnych, ponieważ jest on stabilny i nieczuły na wysokie temperatury. Dobrze sprawdzi się oliwa z oliwek, olej rzepakowy czy olej słonecznikowy;
  • surowiec roślinny – w zależności od tego, z czego chcemy pozyskać macerat. Najlepiej sprawdzą się świeże rośliny drobno pokrojone, dzięki czemu szybciej wydobędziemy ich cenne soki. Maceraty wykonywane z użyciem suszu ziołowego wcześniej warto skropić 70% alkoholem.

Do wyparzonego słoika wkładamy surowiec zielarski, po czym wlewamy olej bazowy do momentu, w którym całkowicie przykryje rośliny. Przy korzystaniu ze świeżych surowców warto wlać 25% nadwyżki oleju, ponieważ będą one go wchłaniać. Szczelnie zakręcony słoik odstawiamy na parapet lub w inne dobrze oświetlone miejsce. Każdego dnia, nawet kilka razy, słoikiem należy wstrząsać, aby składniki często znajdowały się w ruchu i mieszały ze sobą. Po 2-3 tygodniach macerat jest gotowy. Wystarczy przelać go przez ściereczkę do ciemnej buteleczki i odstawić w suche, chłodne miejsce.

Macerat – działanie

W praktyce ile jest roślin, tyle maceratów można pozyskać, a każdy z nich wykazuje inne działanie. Dzięki temu w całkowicie naturalny sposób uzyskać można pożądane efekty kosmetyczne lub nawet lecznicze. Przykłady popularnych maceratów:

  • macerat z liści aloesu – działa przeciwzapalnie, nawilżająco i zmiękczająco. Przyspiesza gojenie się ran i stymuluje biosyntezę kolagenu;
  • macerat z kwiatów krwawnika – działa przeciwgrzybiczo i antybakteryjnie. Reguluje wydzielanie sebum i ściąga rozszerzone pory skóry;
  • macerat rumiankowy – działa przeciwzapalnie, antybakteryjnie i łagodząco. Idealnie nadaje się do pielęgnacji skóry wrażliwej, która źle reaguje na większość kosmetyków;
  • macerat z marchwi – chroni przed szkodliwymi skutkami nadmiernego promieniowania UV, zmniejsza oznaki starzenia i działa antyoksydacyjnie;
  • macerat z żywokostu – przyspiesza gojenie ran, zmniejsza obrzęki pourazowe, łagodzi bóle stawów i inne dolegliwości bólowe.

Ze względu na szeroki wybór tych produktów, nadadzą się one do pielęgnacji każdego rodzaju skóry czy włosów, jak również do wspierania leczenia rozmaitych problemów zdrowotnych.



Polecane produkty:

Bibliografia

  1. Skrzypczak A., Badania nad opracowaniem nowych procedur przygotowania próbki, rozdzielania, oznaczania i izolacji metabolitów roślinnych z zastosowaniem elucyjnej chromatografii cieczowej, Gdańsk 2011.
  2. Zeszyt ziołowy (pdf) „Ziołowe maceraty olejowe w kuchni, leczeniu i kosmetyce”.

Może Cię zainteresować

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *