Kwas kawowy to organiczny związek chemiczny należący do grona kwasów fenolowych i jednocześnie kwasów hydroksycynamonowych (łącznie z kwasem ferulowym, kwasem p-kumarowym i kwasem synapowym). Jest wtórnym metabolitem powszechnie występującym w tkankach roślinnych. Wykazuje silne właściwości antyoksydacyjne w stosunku do organizmu człowieka.
Kwas kawowy – charakterystyka
Kwas kawowy jest organicznym związkiem chemicznym o wzorze sumarycznym C9H8O4 oraz masie molowej 180,16 g/mol. Produkują go rośliny jako wtórny metabolit, a występuje w postaci pochodnych, takich jak: glikozydy, amidy i estry. Po wyizolowaniu z tkanek roślinnych przyjmuje formę białych lub niemal białych kryształków. Prekursorem kwasu kawowego jest fenyloalanina, która podlega procesowi deaminacji i w efekcie przekształca się w kwas cynamonowy oraz jego pochodne, w tym właśnie kwas kawowy. Dobrymi źródłami roślinnymi omawianego związku są:
- ziemniaki;
- kapusta;
- warzywa strączkowe;
- pomidory;
- orzechy;
- śliwki;
- aronia;
- sałata;
- szpinak;
- gruszki;
- ziarna zbóż, w tym głównie owies;
- oliwa z oliwek.
I wiele innych. Dlatego raczej nie ma problemów z dostarczeniem do organizmu kwasu kawowego. Wystarczy zadbać o zbilansowaną, urozmaiconą i zdrową dietę. Kwas kawowy zaliczany jest do grona kwasów fenolowych, które w swojej strukturze zawierają grupę hydroksylową i karboksylową. W świecie roślin najbardziej rozpowszechnione są hydroksylowe pochodne kwasu benzoesowego oraz właśnie kwasu cynamonowego. Kwasy fenolowe odpowiadają m.in. za kwaśny i gorzki smak niektórych produktów spożywczych pochodzenia roślinnego, nadają im także właściwości ściągające.
Kwas kawowy – działanie prozdrowotne
Kwas kawowy, a także inne kwasy fenolowe, wyróżnia się silnymi właściwościami antyoksydacyjnymi. Aktywność przeciwutleniająca polega tutaj na różnorodnych mechanizmach ich działania, które m.in. wykazują charakter związków o właściwościach redukujących, mogą oddać elektron lub atom wodoru, wiązać wolne rodniki, stabilizować lub delokalizować niesparowany elektron. Kwas kawowy pełni ponadto rolę inhibitora oksydaz oraz może przerywać łańcuchowe reakcje rodnikowe. Udowodniono, że może on blokować związki kancerogenne tworzące się na drodze metabolicznych przemian niektórych substancji rakotwórczych. Mniej znane właściwości kwasu kawowego to działanie żółciopędne.
Kwas kawowy w organizmie człowieka
Kwas kawowy spożywa się praktycznie każdego dnia wraz z pokarmem roślinnym, w większości w formie związanej. Aby mógł cieszyć się wysoką biodostępnością (przyswajalnością przez organizm), niezwykle ważna jest mikroflora jelitowa, zwłaszcza obecność esteraz kwasu ferulowego, które uczestniczą w jego wchłanianiu. Wykazano, że niemal 95% kwasu kawowego dociera do organizmu w postaci wolnej i ulega absorpcji w jelicie cienkim, zaś związek ten podany jako kwas chlorogenowy jest w tym odcinku jelita wchłaniany zaledwie w około 33%.
Czy kwas kawowy jest bezpieczny?
Kwas kawowy uznawany jest za związek bezpieczny dla organizmu, a wręcz bardzo ważny dla jego prawidłowego funkcjonowania. Nie podrażnia, nie wywołuje działań niepożądanych, nie jest toksyczny. Można go spożywać wraz z żywnością niemal w każdym wieku i bez względu na stan zdrowia.
Polecane produkty:
Spirulina w tabletkach 100% naturalna
Spirulina platensis, którą Państwu oferujemy to 100% naturalna, słodkowodna alga o wysokiej zawartości składników odżywczych. Codziennie spożywana dostarcza organizmowi niezbędne substancje wpływające na sprawne funkcjonowanie układów w ciele człowieka. Zobacz więcej... | |
Spirulina w proszku 100% naturalna
Spirulina w proszku od bioalgi to sproszkowana, 100% alga Spirulina platensis. Doświadczenie i wieloletnie badania sprawiły, że otrzymany produkt jest nie tylko w pełni naturalny, ale również wysokiej jakości i zawiera wysokie stężenie składników odżywczy Zobacz więcej... |
Bibliografia
- Arceusz A., Wesołowski M., Wybrane kwasy fenolowe i biopierwiastki w roślinnych surowcach leczniczych, Annales Academiae Medicae Silesiensis, 2011, 65, 4, 7-13.
- Kołodziejczyk-Czepas J., Szejk M., Pawlak A., Żbikowska H., Właściwości przeciwutleniające kwasu kawowego i jego pochodnych, Żywność, Nauka. Technologia. Jakość, 2015, 3 (100), 5 – 17.
- Parus A., Przeciwutleniające i farmakologiczne właściwości kwasów fenolowych, Postępy Fitoterapii 1/2013.