Owoce marynowane od lat cieszą się niemalejącą popularnością na polskich stołach. Są smacznym i atrakcyjnym dodatkiem do deserów, ciast, a nawet dań mięsnych. Bywają też spożywane jako zwykła przekąska w ciągu dnia. Czy rzeczywiście są zdrowe i czym tak naprawdę się wyróżniają? Oto najważniejsze informacje na ich temat.
Owoce marynowane
Marynowanie to jedna z podstawowych metod obróbki produktów żywnościowych w dzisiejszych czasach. Polega na moczeniu żywności w doprawionej, często kwaśnej cieczy przed gotowaniem. Ta ciecz, zwana również marynatą, może być kwaśna (np. z soku z cytryny) lub enzymatyczna (np. z owoców takich jak ananas, papaja, jogurt lub imbir). Bywa też, że ma neutralne pH. Oprócz tych składników marynata często zawiera oleje, zioła i przyprawy, które dodatkowo nadają potrawom smak.
Marynowanie owoców jest procesem konserwowania, pozwalającym na przedłużenie ich trwałości oraz nadanie specyficznego smaku. Cały proces przedstawić można w następujących krokach:
- wybór owoców – powinny być świeże i dojrzałe. Najczęściej marynuje się śliwki, cytryny, wiśnie, gruszki i morele;
- przygotowanie owoców – muszą być umyte i najlepiej obrane, po czym kroi się je na mniejsze kawałki. W zależności od preferencji można pozostawić owoce w całości;
- przygotowanie marynaty – w rondelku przygotowuje się marynatę z octu, cukru, soli (ewentualnie) oraz wybranych przypraw (np. cynamonu, anyżu, goździków, imbiru);
- gotowanie marynaty – przygotowaną w rondelku marynatę należy doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować na niewielkim ogniu przez kilka minut, aż cukier i sól się rozpuszczą;
- zalewanie owoców – owoce wkładamy do czystych słoików, a następnie zalewamy je gorącą marynatą, pozostawiając trochę miejsca na górze każdego słoika;
- pasteryzacja – słoiki koniecznie należy szczelnie zamknąć, a następnie pasteryzować przez około 10-15 minut w gorącej wodzie, aby zapewnić trwałość marynowanych owoców.
Po wystudzeniu słoiki przechowuje się w chłodnym, ciemnym miejscu przez co najmniej kilka dni, aby owoce dobrze się zamarynowały. Przetwory tego typu można spożywać już po kilku dniach.
Czy owoce marynowane są zdrowe?
Co prawda marynowane owoce i warzywa nie wyróżniają się wysoką wartością odżywczą, ponieważ proces ich gotowania (działanie wysokich temperatur) prowadzi do zniszczenia struktury wielu witamin i antyoksydantów. Mimo wszystko nie jest to bezwartościowy produkt spożywczy. Badania wykazały, ocet zawarty w marynowanych warzywach i owocach może pomóc w obniżeniu poziomu glukozy we krwi po posiłku. Innymi słowy, marynowane owoce mogą być wartościowym urozmaiceniem diety, o ile będą spożywane z umiarem oraz nie wyprą świeżych owoców z podstawowej diety człowieka.
Jakie owoce można marynować?
Do marynowania nadaje się wiele różnorodnych owoców. Mogą to być zarówno krajowe, jak i zagraniczne, egzotyczne. W Polsce największą popularnością cieszą się jednak marynowane:
- śliwki;
- wiśnie;
- czereśnie;
- morele;
- gruszki;
- cytryny;
- brzoskwinie;
- figi;
- mango.
Owoce te można marynować w całości lub kroić na mniejsze fragmenty.
Jak jeść owoce marynowane?
Owoce marynowane można jeść jako osobna przekąska, jak również można dodawać je do deserów i dań podawanych na słodko: budyniów, galaretek, kisielów, ryżu, makaronu, naleśników, gofrów, pancakesów i wielu innych. Można też dodawać je do smoothies czy koktajlów owocowych, jednak w tym przypadku zdecydowanie lepiej sprawdzają się ich świeże odpowiedniki. Owoce marynowane takie jak figi czy morele bardzo dobrze komponują się z różnymi serami, tworząc eleganckie przystawki, np. jako deska przekąsek lub dodatek do czerwonego wina. Marynowane cytryny mogą być dodatkiem do sałatek z kuskusem lub sałatek z rukolą, natomiast marynowane śliwki idealnie wzbogacą smak pieczonych mięs.
Polecane produkty:
![]() |
Spirulina w proszku 100% naturalna
Spirulina w proszku od bioalgi to sproszkowana, 100% alga Spirulina platensis. Doświadczenie i wieloletnie badania sprawiły, że otrzymany produkt jest nie tylko w pełni naturalny, ale również wysokiej jakości i zawiera wysokie stężenie składników odżywczy Zobacz więcej... |
![]() |
Spirulina w tabletkach 100% naturalna
Spirulina platensis, którą Państwu oferujemy to 100% naturalna, słodkowodna alga o wysokiej zawartości składników odżywczych. Codziennie spożywana dostarcza organizmowi niezbędne substancje wpływające na sprawne funkcjonowanie układów w ciele człowieka. Zobacz więcej... |
Bibliografia
- Dykiel M., Uram-Dudek A., Wajs I. Wpływ marynowania mięsa wieprzowego z wykorzystaniem fermentowanych niepasteryzowanych octów na jego właściwości reologiczne. Herbalism, 1/2024.
- Rembiałkowska E., Hallmann E. Zmiany zawartości związków bioaktywnych w owocach papryki marynowanej z uprawy ekologicznej i konwencjonalnej. Journal of Research and Applications in Agricultural Engineering, 2008, Vol. 53(4).