Owoce marynowane

Owoce marynowane od lat cieszą się niemalejącą popularnością na polskich stołach. Są smacznym i atrakcyjnym dodatkiem do deserów, ciast, a nawet dań mięsnych. Bywają też spożywane jako zwykła przekąska w ciągu dnia. Czy rzeczywiście są zdrowe i czym tak naprawdę się wyróżniają? Oto najważniejsze informacje na ich temat.

Owoce marynowane

Owoce marynowane

Marynowanie to jedna z podstawowych metod obróbki produktów żywnościowych w dzisiejszych czasach. Polega na moczeniu żywności w doprawionej, często kwaśnej cieczy przed gotowaniem. Ta ciecz, zwana również marynatą, może być kwaśna (np. z soku z cytryny) lub enzymatyczna (np. z owoców takich jak ananas, papaja, jogurt lub imbir). Bywa też, że ma neutralne pH. Oprócz tych składników marynata często zawiera oleje, zioła i przyprawy, które dodatkowo nadają potrawom smak.

Marynowanie owoców jest procesem konserwowania, pozwalającym na przedłużenie ich trwałości oraz nadanie specyficznego smaku. Cały proces przedstawić można w następujących krokach:

  • wybór owoców – powinny być świeże i dojrzałe. Najczęściej marynuje się śliwki, cytryny, wiśnie, gruszki i morele;
  • przygotowanie owoców – muszą być umyte i najlepiej obrane, po czym kroi się je na mniejsze kawałki. W zależności od preferencji można pozostawić owoce w całości;
  • przygotowanie marynaty – w rondelku przygotowuje się marynatę z octu, cukru, soli (ewentualnie) oraz wybranych przypraw (np. cynamonu, anyżu, goździków, imbiru);
  • gotowanie marynaty – przygotowaną w rondelku marynatę należy doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować na niewielkim ogniu przez kilka minut, aż cukier i sól się rozpuszczą;
  • zalewanie owoców – owoce wkładamy do czystych słoików, a następnie zalewamy je gorącą marynatą, pozostawiając trochę miejsca na górze każdego słoika;
  • pasteryzacja – słoiki koniecznie należy szczelnie zamknąć, a następnie pasteryzować przez około 10-15 minut w gorącej wodzie, aby zapewnić trwałość marynowanych owoców.

Po wystudzeniu słoiki przechowuje się w chłodnym, ciemnym miejscu przez co najmniej kilka dni, aby owoce dobrze się zamarynowały. Przetwory tego typu można spożywać już po kilku dniach.

Czy owoce marynowane są zdrowe?

Co prawda marynowane owoce i warzywa nie wyróżniają się wysoką wartością odżywczą, ponieważ proces ich gotowania (działanie wysokich temperatur) prowadzi do zniszczenia struktury wielu witamin i antyoksydantów. Mimo wszystko nie jest to bezwartościowy produkt spożywczy. Badania wykazały, ocet zawarty w marynowanych warzywach i owocach może pomóc w obniżeniu poziomu glukozy we krwi po posiłku. Innymi słowy, marynowane owoce mogą być wartościowym urozmaiceniem diety, o ile będą spożywane z umiarem oraz nie wyprą świeżych owoców z podstawowej diety człowieka.

Jakie owoce można marynować?

Do marynowania nadaje się wiele różnorodnych owoców. Mogą to być zarówno krajowe, jak i zagraniczne, egzotyczne. W Polsce największą popularnością cieszą się jednak marynowane:

  • śliwki;
  • wiśnie;
  • czereśnie;
  • morele;
  • gruszki;
  • cytryny;
  • brzoskwinie;
  • figi;
  • mango.

Owoce te można marynować w całości lub kroić na mniejsze fragmenty.

Jak jeść owoce marynowane?

Owoce marynowane można jeść jako osobna przekąska, jak również można dodawać je do deserów i dań podawanych na słodko: budyniów, galaretek, kisielów, ryżu, makaronu, naleśników, gofrów, pancakesów i wielu innych. Można też dodawać je do smoothies czy koktajlów owocowych, jednak w tym przypadku zdecydowanie lepiej sprawdzają się ich świeże odpowiedniki. Owoce marynowane takie jak figi czy morele bardzo dobrze komponują się z różnymi serami, tworząc eleganckie przystawki, np. jako deska przekąsek lub dodatek do czerwonego wina. Marynowane cytryny mogą być dodatkiem do sałatek z kuskusem lub sałatek z rukolą, natomiast marynowane śliwki idealnie wzbogacą smak pieczonych mięs.



Polecane produkty:

Bibliografia

  1. Dykiel M., Uram-Dudek A., Wajs I. Wpływ marynowania mięsa wieprzowego z wykorzystaniem fermentowanych niepasteryzowanych octów na jego właściwości reologiczne. Herbalism, 1/2024.
  2. Rembiałkowska E., Hallmann E. Zmiany zawartości związków bioaktywnych w owocach papryki marynowanej z uprawy ekologicznej i konwencjonalnej. Journal of Research and Applications in Agricultural Engineering, 2008, Vol. 53(4).

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *