Kwas ursolowy (inaczej: kwas ursanowy) jest organicznym związkiem chemicznym zaliczanym do grona terpenoidów. Stanowi pochodną ursanu. W przyrodzie występuje zazwyczaj w postaci wolnej, choć może tworzyć pochodne glikozydowe. Związek ten wykazuje liczne właściwości prozdrowotne, bywa więc wykorzystywany we współczesnej medycynie.
Kwas ursolowy – charakterystyka
Kwas ursolowy to związek chemiczny o wzorze sumarycznym C30H48O3 oraz masie molowej 456,70 g/mol. Po wyizolowaniu przyjmuje postać białego lub niemal białego proszku. Najczęściej występuje naturalnie w stanie wolnym, niekiedy tworzy jednak pochodne glikozydowe, glikozydoestrowe czy estrowe. W przyrodzie spotkać go można w wielu różnych roślinach, zwłaszcza dwuliściennych, we wszystkich ich częściach – korzeniach, łodygach, liściach, owocach, kwiatach.
Kwas ursolowy pozyskuje się powszechnie z rośliny nazywanej mącznica lekarska z gatunku Arctostaphylos uva ursi (Ericaceae). Właśnie stąd wzięła się jego nazwa. Ponadto jego obecność identyfikuje się m.in. w:
- żurawinie;
- borówkach;
- śliwkach;
- skórce jabłek;
- oregano;
- rozmarynie;
- lawendzie.
I wielu innych surowcach roślinnych, z którymi wraz z dietą przedostaje się do organizmu konsumenta.
Kwas ursolowy – właściwości
Kwas ursolowy ma potwierdzone klinicznie działanie przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne, grzybobójcze, przeciwpierwotniakowe. Może też wpływać hamująco na rozwój chorób nowotworowych, co z pewnością będzie w przyszłości wykorzystane w nowoczesnych terapiach onkologicznych. Udowodniono, że kwas ursolowy obniża stężenie cholesterolu we krwi i wspiera czynność całego układu sercowo-naczyniowego. Wzmacnia odporność i może modulować odpowiedź immunologiczną organizmu.
Naukowcy interesują się ostatnimi czasy zwłaszcza przeciwnowotworowym działaniem kwasu ursolowego. W badaniach in vitro wykazano, że związek ten ma zdolność hamowania rozrostu różnych typów komórek nowotworowych oraz zmniejszania proliferacji komórek nowotworowych i indukowania apoptozy, czyli zaplanowanej śmierci komórki. Aby dowiedzieć się, w jaki sposób można wykorzystać tę wiedzę w praktyce, konieczne są jednak dalsze badania.
Kwas ursolowy w suplementach diety
Coraz częściej zauważyć można dodawanie kwasu ursolowego do suplementów diety dla sportowców. Wszystko przez to, że związek ten jest bezpieczny, a jego podaż może wpłynąć na osiągi sportowe poprzez wspomaganie redukcji tkanki tłuszczowej oraz wzmaganie budowy beztłuszczowej masy mięśniowej. Dodatkowo wzmacnia układ sercowo-naczyniowy, który bywa tak często obciążany podczas uprawiania różnorodnych sportów.
Polecane produkty:
Kolagen do picia
Kolagen do picia w proszku to naturalny suplement diety o smaku porzeczkowym. Opatentowana formuła Peptiplus sprawia, że biodostępność w organizmie jest na bardzo wysokim poziomie. Zobacz więcej... | |
Kwas hialuronowy na stawy i skórę
Stworzyliśmy dla Państwa najwyższej jakości i z najprostszym, a co najważniejsze naturalnym składem kwas hialuronowy na stawy i skórę. Jest on pozyskiwany w pełni naturalnie i otrzymywany na drodze biofermentacji roślinnej. Zobacz więcej... |
Bibliografia
- Pięt M., Kwas ursolowy i oleanolowy jako substancje ograniczające migrację komórek ludzkiego raka jelita grubego in vitro, Lublin 2019.
- Chojnicka I., Janiszowska W., Przeciwnowotworowe działanie roślinnych triterpenoidów: kwasu oleanolowego i ursolowego oraz ich pochodnych, Problemy Nauk Biologicznych, 4/2007.