Kwas ursolowy

Kwas ursolowy (inaczej: kwas ursanowy) jest organicznym związkiem chemicznym zaliczanym do grona terpenoidów. Stanowi pochodną ursanu. W przyrodzie występuje zazwyczaj w postaci wolnej, choć może tworzyć pochodne glikozydowe. Związek ten wykazuje liczne właściwości prozdrowotne, bywa więc wykorzystywany we współczesnej medycynie.

Kwas ursalowy

Kwas ursolowy – charakterystyka

Kwas ursolowy to związek chemiczny o wzorze sumarycznym C30H48O3 oraz masie molowej 456,70 g/mol. Po wyizolowaniu przyjmuje postać białego lub niemal białego proszku. Najczęściej występuje naturalnie w stanie wolnym, niekiedy tworzy jednak pochodne glikozydowe, glikozydoestrowe czy estrowe. W przyrodzie spotkać go można w wielu różnych roślinach, zwłaszcza dwuliściennych, we wszystkich ich częściach – korzeniach, łodygach, liściach, owocach, kwiatach.

Kwas ursolowy pozyskuje się powszechnie z rośliny nazywanej mącznica lekarska z gatunku Arctostaphylos uva ursi (Ericaceae). Właśnie stąd wzięła się jego nazwa. Ponadto jego obecność identyfikuje się m.in. w:

  • żurawinie;
  • borówkach;
  • śliwkach;
  • skórce jabłek;
  • oregano;
  • rozmarynie;
  • lawendzie.

I wielu innych surowcach roślinnych, z którymi wraz z dietą przedostaje się do organizmu konsumenta.

Kwas ursolowy – właściwości

Kwas ursolowy ma potwierdzone klinicznie działanie przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne, grzybobójcze, przeciwpierwotniakowe. Może też wpływać hamująco na rozwój chorób nowotworowych, co z pewnością będzie w przyszłości wykorzystane w nowoczesnych terapiach onkologicznych. Udowodniono, że kwas ursolowy obniża stężenie cholesterolu we krwi i wspiera czynność całego układu sercowo-naczyniowego. Wzmacnia odporność i może modulować odpowiedź immunologiczną organizmu.

Naukowcy interesują się ostatnimi czasy zwłaszcza przeciwnowotworowym działaniem kwasu ursolowego. W badaniach in vitro wykazano, że związek ten ma zdolność hamowania rozrostu różnych typów komórek nowotworowych oraz zmniejszania proliferacji komórek nowotworowych i indukowania apoptozy, czyli zaplanowanej śmierci komórki. Aby dowiedzieć się, w jaki sposób można wykorzystać tę wiedzę w praktyce, konieczne są jednak dalsze badania.

Kwas ursolowy w suplementach diety

Coraz częściej zauważyć można dodawanie kwasu ursolowego do suplementów diety dla sportowców. Wszystko przez to, że związek ten jest bezpieczny, a jego podaż może wpłynąć na osiągi sportowe poprzez wspomaganie redukcji tkanki tłuszczowej oraz wzmaganie budowy beztłuszczowej masy mięśniowej. Dodatkowo wzmacnia układ sercowo-naczyniowy, który bywa tak często obciążany podczas uprawiania różnorodnych sportów.



Polecane produkty:

Bibliografia

  1. Pięt M., Kwas ursolowy i oleanolowy jako substancje ograniczające migrację komórek ludzkiego raka jelita grubego in vitro, Lublin 2019.
  2. Chojnicka I., Janiszowska W., Przeciwnowotworowe działanie roślinnych triterpenoidów: kwasu oleanolowego i ursolowego oraz ich pochodnych, Problemy Nauk Biologicznych, 4/2007.

Może Cię zainteresować

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *