Olejek kamforowy to naturalny preparat o oleistej, tłustej konsystencji, pozyskiwany z drzewa kamforowego (cynamonowiec kamforowy). Wykazuje wiele właściwości leczniczych i w związku z tym od lat jest szeroko stosowany w medycynie oraz kosmetyce. Kupić go można w każdej drogerii, jak również w każdej aptece.
Olejek kamforowy – charakterystyka
Olejek kamforowy jest substancją tłuszczową pozyskiwaną z drzewa kamforowego, a dokładniej destylując parowo jego korzenie lub korę. Drzewo kamforowe nazywane jest również cynamonowcem kamforowym, należy do rodziny wawrzynowatych. Żyje do 1000 lat, a jego naturalne stanowiska obejmują głównie tereny Tajwanu i Japonii. Drzewo to uzyskuje nawet 50 metrów wysokości. Jako że kora i korzenie mają zdolność produkcji cennego olejku kamforowego, kamforowiec cynamonowy cieszy się ogromną popularnością na całym świecie, a w niektórych kultach jest wręcz otoczony czcią.
Olejek kamforowy zawiera kilka istotnych składników, które nadają mu jego charakterystyczne właściwości. Oto niektóre z nich:
- kamfora – składnik podstawowy, odpowiedzialny za większość właściwości leczniczych, w tym te przeciwzapalne i antybakteryjne;
- borneol – wykazuje właściwości przeciwzapalne i przeciwbólowe;
- pinen – działa antyseptycznie i przeciwbakteryjnie;
- kamfen – wspomaga działanie przeciwzapalne pozostałych związków;
- terpeny – mają działanie antyseptyczne i przeciwzapalne;
- safrol – działa owadobójczo i antyseptycznie.
Mocny, intensywny zapach olejku kamforowego to jego punkt rozpoznawczy. To także powód, dla którego znajduje tak szerokie zastosowanie w aromaterapii.
Zobacz również: Naturalne olejki eteryczne.
Olejek kamforowy – działanie
Olejek kamforowy ma wiele potwierdzonych właściwości. Udowodniono, że rozgrzewa i pobudza miejscowe krążenie krwi w tkankach miękkich. Dodatkowo działa antyseptycznie, czyli zwalcza bakterie, grzyby, wirusy i inne patogenne drobnoustroje, które mogą znajdować się na powierzchni ludzkiego ciała. Może wspierać leczenie chorób dermatologicznych wywołanych tymi patogenami, lecz należy zawsze uzgadniać to z dermatologiem. Olejek kamforowy łagodzi stany zapalne.
Poza działaniem leczniczym, gdy nanosi się go bezpośrednio na skórę, znajduje zastosowanie także w aromaterapii. Jego mocny zapach sprawia, że w organizmie człowieka zachodzą różnego rodzaju pozytywne reakcje. Wystarczy dodać go do świec zapachowych, kadzidełek, kominków zapachowych. Można też kilka kropel umieścić na zasłonie lub pościeli. Wykazano, że olejek kamforowy wspiera pamięć i koncentrację, dodaje energii i stymuluje motywację do działania. Osoby czerpiące korzyści z takiej aromaterapii są bardziej wydajne w pracy, mają więcej pomysłów, cieszą się każdą chwilą. Wdychanie olejku łagodzi bóle mięśniowe i przeciwdziała przewlekłemu zmęczeniu.
Olejek kamforowy w kosmetologii
Olejek kamforowy wykazuje właściwości zmiękczające, co pomaga zmniejszyć zrogowaciały naskórek na łokciach oraz piętach. Warto dodać odrobinę do kąpieli lub miski z ciepłą wodą, jeśli planujemy moczyć w niej dłonie lub stopy. Z kolei kremy do twarzy z dodatkiem olejku kamforowego regulują nadmierną produkcję sebum, bardzo dobrze sprawdzają się więc do pielęgnacji skóry tłustej i problematycznej.
Maść kamforowa
Olejek kamforowy jest też składnikiem maści kamforowej. To lek stosowany jako środek rozgrzewający przy łagodnych bólach mięśniowych czy nerwobólach oraz pomocniczo w przeziębieniach i w grypie. Maść można stosować u dorosłych i dzieci w wieku powyżej 6. roku życia. Maść kamforowa może wywołać działania niepożądane w postaci podrażnienia lub zapalenia skóry po wielokrotnym wcieraniu leku, ze względu na to, że olejek kamforowy jest dość mocny. Jednak przy odpowiednim, sporadycznym stosowaniu produkt jest bezpieczny.
Polecane produkty:
![]() |
Olej z czarnuszki
Czarnuszka to wszechstronny, naturalny produkt o potwierdzonym, niezwykle szerokim działaniu. Wykazuje właściwości m.in. antyseptyczne, antywirusowe, przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze, przeciwalergiczne ... Zobacz więcej... |
Bibliografia
- Kaławaj K., Lemieszek M., Prozdrowotne właściwości cynamonu, Medycyna Ogólna i Nauki o Zdrowiu, 2015, Tom 21, Nr 3, 328–331.
- Sztaba D., Barwa szafranu, aromat cynamonu, smak kaparów – właściwości lecznicze biblijnych przypraw, 1/2009.