Jak sprawdzić, czy miód jest prawdziwy, a więc czy zakupiony produkt charakteryzuje się wysoką jakością? Tak naprawdę jest to bardzo proste – wystarczy znać kilka podstawowych cech charakteryzujących miód sztuczny oraz tych typowych dla prawdziwego miodu pszczelego. Oto najważniejsze informacje na ten temat.
Czym jest sztuczny miód?
Sztuczny miód pozyskuje się w dzisiejszych czasach powszechnie na skalę masową w fabrykach, przy czym proces ten polega na rozkładzie cukrów złożonych na cukry proste w procesie podgrzewania ich w roztworze, w którym znajdują się dodatkowo słabe kwasy pełniące funkcję katalizatorów. Jako że taki miód nie ma charakterystycznego, wyjątkowego aromatu i smaku, na etapie produkcji wzbogaca się go barwnikami, substancjami konserwującymi i esencjami smakowymi. W efekcie taki produkt zawiera chemiczne, zupełnie zbędne dodatki. Nie zawiera natomiast cennych i tak pożądanych w miodzie witamin, enzymów, minerałów, antyoksydantów.
Dla porównania miód prawdziwy jest źródłem wartościowych związków odżywczych i biologicznie aktywnych, w takiej kompozycji, której nie znajdziemy w żadnym innym dostępnym produkcie pochodzenia naturalnego. I choć nie każdy konsument może spożywać miód (przykładem są choćby diabetycy, czyli osoby zmagające się z cukrzycą), w większości przypadków będzie to istotne uzupełnienie podstawowej diety, zwłaszcza jako zamiennik popularnych słodyczy. Jako że wyróżnia się wiele rodzajów miodów (na przykład miód gryczany, miód wrzosowy, miód kwiatowy, miód spadziowy i inny) każdy z pewnością znajdzie coś dla siebie. Udowodniono, że naturalny miód pszczeli wykazuje właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, tonizujące, przeciwgrzybicze, antyoksydacyjne. To jeden z najlepiej przebadanych naturalnych antybiotyków oraz surowców wspierających samopoczucie.
Jak jednak sprawdzić, czy stojący na półce sklepowej miód jest sztuczny, czy może jednak stanowi produkt naturalny, wytworzony przez pszczoły? Oto podstawowe cechy obu produktów.
Jak sprawdzić, czy miód jest prawdziwy?
Najprostszym rozwiązaniem jest przeczytanie etykiety znajdującej się na opakowaniu produktu. Na miodach naturalnych bardzo często będzie widniała informacja o pochodzeniu produktu, a także o lokalizacji pasiek, z których zostały one zebrane. Z kolei na etykiecie miodów sztucznych nierzadko znajdziemy informację o dodatku do składu zupełnie zbędnych związków takich jak m.in.:
- maltodekstryna;
- suklaroza;
- syrop glukozowo-fruktozowy;
- cukier.
Co jednak w sytuacji, w której otrzymaliśmy produkt od kogoś bliskiego i nie ma on etykiety lub gdy na etykiecie gotowych produktów nie ma istotnych informacji?
Przede wszystkim należy pamiętać, że miód naturalny łatwo się krystalizuje podczas gdy ten sztuczny nie ulega krystalizacji. Mianem krystalizacji miodu określa się natomiast naturalny, bezpieczny dla zdrowia proces prowadzący do przekształcenia się jego płynnej postaci w postać stałą. Innymi słowy, po pewnym czasie staje się coraz bardziej gęsty, aż przekształca się w ciało stałe, które można nabrać łyżeczką, lecz które nie jest możliwe do przelania do innego naczynia. Dla porównania sztuczne miody mają konsystencję płynną , czyli można dowolnie przelewać je naczynia do naczynia i nie zmienia się to na przestrzeni czasu. Takie miody mają też mniej przyjemny, naturalny zapach lub nie mają go wcale. Ponadto w miodach naturalnych spotkać można mniejsze lub większe grudki, nie ma ich zaś w miodach sztucznych, które są klarowne i jednolite.
Gdzie kupić naturalny miód?
Aby mieć pewność, że miód jest naturalny i ma wysoką jakość, najlepiej zakupić go bezpośrednio od pszczelarza, czyli osoby posiadającej własne pasieki. Zazwyczaj nie ma problemu ze znalezieniem takiej osoby, ponieważ coraz powszechniej ogłaszają się one na różnych forach internetowych oraz prowadzą własne sklepy. Dobre miody naturalne znaleźć można również w zielarniach, w sklepach ze zdrową żywnością oraz niektórych sklepach z suplementami diety. W hipermarketach i sklepach spożywczych większość produktów będzie raczej miodem sztucznym, jednak i tam czasami można znaleźć wartościowy produkt. Najważniejsze jest, aby zapoznać się z etykietą znajdującą się na opakowaniu i aby umiejętnie analizować wygląd jego zawartości.
Polecane produkty:
![]() |
Olej z czarnuszki
Czarnuszka to wszechstronny, naturalny produkt o potwierdzonym, niezwykle szerokim działaniu. Wykazuje właściwości m.in. antyseptyczne, antywirusowe, przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze, przeciwalergiczne ... Zobacz więcej... |
Bibliografia
- Marwicka J., Gałuszka R., Gałuszka G., Podolska A., Żurawski Ł., Niemyska K., Analiza właściwości miodu pszczelego i jego zastosowanie w dietetyce i kosmetologii, Kosmetologia Estetyczna, 2/2014.
- Dubiago G., Nowak A., Klimowicz A., Wybrane właściwości miodu szczególnie przydatne w kosmetologii, Postępy Fitoterapii, 1/2018.