Środki na przeczyszczenie to szeroka grupa różnych substancji (farmakologicznych i niefarmakologicznych), które przyspieszają pasaż jelitowy i ułatwiają wypróżnienie się. Znajdują zastosowanie zwłaszcza podczas zaparć, ale nie tylko. Nierzadko podaje się je pacjentom przed operacjami lub badaniami diagnostycznymi, aby ułatwić czynności medyczne.
Apteczne środki na przeczyszczenie
Apteczne środki na przeczyszczenie mogą mieć formę tabletek, kapsułek, syropów, proszków, saszetek do rozpuszczania w wodzie i drażetek z błonnikiem. Dzięki temu z łatwością można dobrać formę leku do potrzeb i wieku danej osoby. Popularnymi składnikami przeczyszczającymi leków są:
- siarczan magnezu;
- siarczan sodu;
- oksyfenizatyna;
- olej rycynowy;
- laktuloza;
- bisakodyl.
I inne. Można się ponadto wspomóc czopkami glicerynowymi bądź lewatywą. Powyższe składniki leków hamują rozwój flory proteolitycznej i procesy gnilne, obniżają pH środowiska okrężnicy oraz pobudzają perystaltykę jelit. Dodatkowo działają osmotycznie przeczyszczająco. Należy pamiętać, że przewlekłe stosowanie środków przeczyszczających wymaga stałej kontroli gospodarki wodno-elektrolitowej.
Ziołowe środki na przeczyszczenie
W przypadku zaparć z pomocą przychodzi również ziołolecznictwo. Do najpopularniejszych ziół przy zatwardzeniu zalicza się przede wszystkim:
- len mielony – bogaty w błonnik i substancje śluzowe, jest dobrze tolerowany przez organizm;
- łupinkę babki jajowatej – podczas kontaktu z wodą pęcznieje i wydziela śluz, zawiera duże ilości błonnika i reguluje pracę jelit;
- korę kruszyny – przeczyszcza ze względu na zawartość glikozydów. Najlepiej stosować ją przed snem, a efekt pojawi się z samego rana;
- rumianek – poprawia trawienie i usuwa zaparcia głównie ze względu na swoje działanie rozkurczowe (rozkurcza światło jelit, dzięki czemu masy kałowe łatwiej przedostają się do dalszych odcinków przewodu pokarmowego);
- płucnica islandzka – niweluje niestrawność i zaparcia, a także zmniejsza ewentualne stany zapalne w obrębie żołądka.
Jako że wiele ziół na zaparcia wykazuje działanie rozkurczowe, szczególną ostrożność w trakcie ziołolecznictwa powinny zachowywać kobiety ciężarne. Zioła reagują również z niektórymi lekami, dlatego osoby stosujące farmakoterapię muszą skonsultować się z lekarzem.
Zobacz również: Szybki sposób na zatwardzenie.
Domowe środki przeczyszczające
Ostatnią grupą są środki na przeczyszczenie, które nie są ani lekami, ani ziołami, a z powodzeniem można wykorzystywać je w warunkach domowych. Nie ma również większych trudności z kupnem tych produktów. Takimi środkami są:
- sok z aloesu – zatrzymuje jony sodowe i wodę w jelitach, prowokując napływ wody z krwi do światła jelit, dzięki czemu nawadnia zbyt twarde masy kałowe. Daje efekt bezbolesnego i komfortowego wypróżnienia się;
- Chlorella lub Spirulina – obie algi są wyjątkowo bogate w błonnik pokarmowy, dzięki czemu przyspieszają perystaltykę jelit i pozwalają pozbyć się zaparć;
- warzywa i owoce – najlepiej jeść świeże wraz ze skórką, ponieważ są one skarbnicą błonnika pokarmowego;
- płyny – im więcej wody pijemy, tym płynniejsze są masy kałowe, co pozwala na ich sprawne wydalanie z organizmu. Przy zaparciach zaleca się picie 2,5-3 l (np. po szklance wody co pół godziny, aż do momentu ustąpienia zaparć). W objętości tej mogą znajdować się też domowe soki i koktajle owocowo-warzywne, dodatkowo zawierające błonnik;
- olej lniany – i wiele innych olejów roślinnych, które regulują rytm wypróżnień. Oleje mają wiele cennych właściwości nie tylko w kontekście układu pokarmowego;
- kawa – wykazano, że już po 4 minutach od wypicia kawy aktywuje się okrężnica, co u wielu osób zwiększa chęć wypróżnienia się.
Dodatkowo przy zaparciach warto zwrócić uwagę na to, aby dieta zawierała produkty pełnoziarniste, a także, aby regularnie się ruszać. Pasaż jelitowy poprawia się już po 10-minutowej aktywności.
Polecane produkty:
Spirulina i chlorella
Spirulina i chlorella wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn, w tym również z metali ciężkich. Ponadto wspiera budowanie naturalnej odporności, odmładzanie organizmu, pomaga w likwidacji zaparć, przyspiesza metabolizm i regenerację uszkodzonych tkanek Zobacz więcej... |
Bibliografia
- Ciborowska H., Rudnicka A., Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2014.
- Szczeklik A., Choroby wewnętrzne, Wydawnictwo Medycyna Praktyczna, Kraków 2006.
- Lamer-Zarawska E., Fitoterapia i leki roślinne, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2013.