Która Spirulina jest najlepsza?

Która Spirulina jest najlepsza? To pytanie często zadają sobie osoby rozpoczynające przygodę z suplementacją alg, zarówno morskich jak i słodkowodnych. W dzisiejszych czasach wybór suplementów diety jest ogromny. Wiedząc, na co zwracać szczególną uwagę i gdzie kupić spirulinę, mamy pewność bezpieczeństwa i skuteczności przyjmowanych produktów. 

Która Spirulina jest najlepsza?

Która Spirulina jest najlepsza?

Poniżej przedstawiamy wskazówki, które mogą pomóc w wyborze i zakupie pełnowartościowej Spiruliny.

Spirulina w proszku a Spirulina w tabletkach

Odnośnie formy Spiruliny nie można mówić o suplemencie lepszym lub gorszym. Wybór powinien zależeć od indywidualnych potrzeb i preferencji. Zalety Spiruliny w proszku:

  • można wykorzystywać ją jako składnik domowych kosmetyków do twarzy, włosów i całego ciała np. maseczka ze Spiruliny;
  • jest bardzo dobrym dodatkiem do koktajli i smoothies, można dodawać ją także do wypieków i innych dań, wzbogacając ich walory odżywcze;
  • można łatwo kontrolować przyjmowaną dawkę Spiruliny;
  • nie ma konieczności połykania tabletek.

Wadą Spiruliny w proszku jest natomiast jej specyficzny smak i zapach, które przez wiele osób oceniane są jako nieprzyjemne. Warto jednak samodzielnie spróbować tej formy i zadecydować, czy jest dla nas akceptowalna. Zalety Spiruliny w tabletkach:

  • możliwość szybkiego połknięcia tabletek, bez konieczności przygotowywania koktajli czy rozpuszczania ich w wodzie;
  • wygoda zażywania;
  • możliwość zabierania oddzielonej, określonej liczby tabletek w podróż, jeśli nie chcemy przerwać suplementacji podczas wyjazdu;
  • brak charakterystycznego posmaku w ustach po połknięciu tabletek.

Wadą Spiruliny w tabletkach może być dla niektórych osób konieczność ich połykania. Stanowi to nierzadko problem zwłaszcza dla seniorów i dzieci. Ostateczny wybór należy podjąć samodzielnie na podstawie znajomości wad i zalet. Cena obu produktów jest podobna.

Spirulina morska a Spirulina słodkowodna

Zarówno Spirulina morska, jak i Spirulina słodkowodna mają zbliżony skład. Morska będzie jednak posiadać więcej minerałów, takich jak jod, którego nie ma w algach słodkowodnych. Algi słodkowodne polecane są więc osobom z nadczynnością tarczycy i innymi chorobami tarczycy, w leczeniu których kluczowe znaczenie ma unikanie jodu. Można też powiedzieć, że są przez to bezpieczniejsze.

Pochodzenie Spiruliny

Spirulina to alga, której hodowanie jest bardzo proste. Jest odporna na czynniki zewnętrzne, szybko wzrasta i jest wydajna. Jednak, aby była jednocześnie bezpieczna i miała zróżnicowany, wysokiej jakości skład, musi wzrastać w czystych wodach bogatych w minerały. Za takie uznaje się wody w okolicach Tajwanu. Właśnie stamtąd pochodzi najczystsza, najczęściej polecana Spirulina. Szczególnie, że właśnie na tej szerokości geograficznej występuje stałe nasłonecznienie, co jest niezbędne do wyhodowania wysokiej jakości algi. Spirulina i Chlorella nie muszą być wtedy sztucznie doświetlane, co przekładałoby się na znacznie gorsze wartości odżywcze i działanie. Dodatkowo nie naraża się je na stres oksydacyjny, który mógłby pojawiać się w przypadku ingerencji w światło podczas wzrostu.

Proces produkcji i certyfikaty

Producent suplementów diety powinien zwracać szczególną uwagę na rodzaj i jakość produkcji, a także na bezpieczeństwo i pochodzenie surowca roślinnego. Dlatego warto szukać wszelkich informacji potwierdzających zrównoważoną i kontrolowaną produkcję. Przykładem jest choćby certyfikat ISO 22000 oraz HACCP. Każda partia algi powinna być sprawdzona pod kątem metali ciężkich i zawierać analizę mikrobiologiczną.

Warto zwrócić uwagę również na skład wybranego suplementu diety. Najlepszy naturalny produkt posiada w składzie wyłącznie Spirulinę. Nie ma tu miejsca na przeciwzbrylacze, sztuczne konserwanty, chemiczne utrwalacze czy środki zapachowe. 100% czystej Spiruliny w składzie potwierdza jakość produktu. Wyjątkiem jest chęć zakupienia suplementu mieszanego, np. Spirulina + Chlorella (Spirulina wzbogacona o inną, cenną algę Chlorellę wykazująca działanie oczyszczające) lub Spirulina wzbogacona minerałami, np. Spirulina + żelazo. W dalszym ciągu w składzie nie powinny znajdować się jednak żadne chemiczne dodatki, a wyłącznie organicznie związane, naturalnie pozyskane, w tym przypadku żelazo.

Gdzie kupić Spirulinę?

Warto wiedzieć gdzie kupić Spirulinę, aby otrzymać produkt najwyższej jakości. Tylko algi ze sprawdzonego źródła, od rzetelnego producenta zapewnią skuteczną suplementację. Obecnie suplementy diety dostępne są w aptekach, sklepach internetowych z suplementami, punktach handlowych. Można je nabyć nawet w marketach.

Jeżeli kryteriami którymi, będziemy się kierować przy wyborze miejsca gdzie kupić Spirulinę, są jakość i bezpieczeństwo, warto sprawdzić oferty aptek oraz sklepów specjalizujących się w sprzedaży alg, takich jak Spirulina i Chlorella (zarówno tych stacjonarnych jaki i internetowych). Tradycyjne zielarnie czy sklepy z suplementami, posiadają zwykle rozbudowaną ofertę ze sprawdzonymi produktami dobrej jakości. Jednak koszty ich prowadzenia są zdecydowanie wyższe niż sklepów internetowych, co niestety będzie się przekładało na ceny oferowanych artykułów.

W przypadku sklepów działających w internecie istotne jest zwrócenie uwagi na to, aby wybrany sklep internetowy specjalizował się właśnie w suplementach diety. Ważne by był znany ze sprzedaży Spiruliny oraz posiadał pozytywne opinie klientów. Idealnie gdyby w miejscu, gdzie planuje się kupić Spirulinę, można było dodatkowo uzyskać dobrą poradę związaną ze stosowaniem preparatu, a także certyfikaty do wglądu.

Decyzja o zakupie Spiruliny powinna być przemyślana. Poza wyborem miejsca zakupu istotna jest jakość produktu i fachowa wiedza oraz wieloletnie doświadczenie osób ją sprzedających.



Polecane produkty:

Bibliografia

  1. Capelli B., Cysewski G., Potential health benefits of Spirulina microalgae, Nutrafoods, 9/2010.
  2. Fenert F., Zarzycki P., Charakterystyka wybranych właściwości leczniczych cyjanobakterii z rodzaju Arthrospira, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 2/2015.
  3. Zdrojewicz Z., Idzior A., Kocjan O., Spirulina i błonnik witalny a leczenie otyłości, Medycyna Rodzinna, 1/2015.
  4. Gumiela E., Szulińska M., Bogdański P., Wpływ suplementacji spiruliny na wybrane parametry antropometryczne i biochemiczne, Forum Zaburzeń Metabolicznych, 4/2013.

Może Cię zainteresować

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

0

Twój koszyk jest pusty

Brak produktów w koszyku.