Olej z czarnuszki na refluks

Olej z czarnuszki na refluks może się okazać niezwykle przydatnym środkiem do zwalczania dolegliwości takich jak zgaga, puste odbijanie czy nieprzyjemny posmak w ustach w związku z cofaniem się treści pokarmowej z żołądka do przełyku. Do pewnego stopnia działanie to zostało potwierdzone badaniami, na co wskazują również konsumenci produktu. Co warto o tym wiedzieć?

Olej z czarnuszki na refluks

Choroba refluksowa – czym jest?

Choroba refluksowa przełyku (GERD) jest współcześnie jednym z częściej spotykanych schorzeń w gastroenterologii. Szacuje się, że dotyczy nawet do 40% osób dorosłych w krajach wysoko uprzemysłowionych. Wiąże się z patologicznym zarzucaniem kwaśnej treści żołądkowej do przełyku, wywołującym subiektywne dolegliwości i/lub związane z nimi powikłania, niekorzystnie wpływające na jakość życia. Są nimi m.in.:

  • zgaga (uczucie palenia za mostkiem);
  • bóle w nadbrzuszu;
  • puste odbijanie;
  • bóle w klatce piersiowej sugerujące bóle wieńcowe;
  • regurgitacja – cofanie się treści żołądkowej do przełyku;
  • stany zapalne i częste bóle gardła;
  • kaszel.

Przyczyny problemu nie zostały do końca poznane. Uważa się, że spory udział w patomechanizmie mają: uszkodzenie bariery antyrefluksowej, składającej się z dolnego zwieracza przełyku i włókien przepony oraz kąta Hisa, a także samoistne przejściowe spontaniczne relaksacje dolnego zwieracza przełyku. Zewnętrznymi czynnikami ryzyka są:

  • nieprawidłowe żywienie;
  • otyłość;
  • siedzący tryb życia;
  • czynniki psychologiczne (m.in. stres, negatywne emocje).

Olej z czarnuszki na refluks – działanie

Uważa się, że pewien wpływ na chorobę refluksową przełyku może mieć obecność w układzie pokarmowym patogennych bakterii. Mechanizm działania przeciwdrobnoustrojowego oleju z czarnuszki siewnej nie został dotychczas udowodniony, jednak jego przeciwbakteryjne działanie przypisuje się głównie składnikom chinonowym (tymochinonowi). Tymochinon ma potwierdzone działanie przeciwbakteryjne i może wzmacniać działanie antybiotyków, w szczególności w przypadku zakażeń Staphylococcus aureus (Gronkowiec złocisty). W pewnym stopniu może więc zmniejszać to ryzyko choroby refluksowej lub może łagodzić jej objawy.

Ponadto udowodniono, że tymochinon indukuje apoptozę i działa przeciwzapalnie, a to właśnie stan zapalny wywołuje sporo przykrych dolegliwości w przebiegu refluksu. Działania przeciwzapalne wspomnianego związku ocenia się porównywalnie z działaniem trichostatyny A, czyli swoistego inhibitora deacetylazy histonów.

Warto też zaznaczyć, że olej z czarnuszki wspomaga procesy trawienne, co może zmniejszyć ryzyko cofania się treści żołądkowej do przełyku. Działanie to zostało potwierdzone badaniami klinicznymi. Systematyczne przyjmowanie oleju z czarnuszki wzmacnia układ odpornościowy, co jest korzystne w walce z przewlekłymi schorzeniami, w tym również z refluksem.

Olej z czarnuszki na refluks – jak stosować?

Olej z czarnuszki siewnej, podobnie jak każdy inny suplement diety i produkt naturalny, należy przyjmować zgodnie z zaleceniami producenta. Oznacza to, że nie zmieniamy samodzielnie rekomendowanych dawek, jednak nie można również iść w drugą stronę, czyli ich pomijać. Jedynie regularność działań zapewni oczekiwane efekty. Złagodzenie objawów refluksu nie nastąpi natychmiast po jednorazowym przyjęciu produktu, ani nawet po kilku jego przyjęciach. Ocenia się, że niezbędny jest okres co najmniej kilku tygodni. Jako że olej ten jest w pełni naturalnym, wartościowym produktem, bogatym w cenne związki odżywcze, można przyjmować go długoterminowo. Olej z czarnuszki dostępny jest w formie kapsułek lub w formie płynnej. Należy pamiętać, że podawanie dzieciom powinno odbywać się z wykorzystaniem oleju z czarnuszki w płynie, a dopiero w późniejszym wieku w formie kapsułek, ponieważ może istnieć ryzyko zakrztuszenia się.



Polecane produkty:

Bibliografia

  1. Korzonek M., Dziergas A., Kuczyńska M. Choroba refluksowa przełyku (GERD) — problem wciąż aktualny, Forum Medycyny Rodzinnej 2014. tom 8, nr 5, 201–210.
  2. Jurczak R., Reguła J., Właściwości prozdrowotne czarnuszki siewnej i jej znaczenie w leczeniu dny moczanowej, Fozum Zaburzeń Metabolicznych, 3/2018.
  3. Borusiewicz M., Janeczko Z., Nigella sativa L. – roślinny surowiec o właściwościach plejotropowych, Postępy Fitoterapii, 4/2015.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *