Coraz więcej osób zdaje sobie sprawę z tego, że Spirulina do koktajli to jeden z najlepszych sposobów na wzbogacenie tego typu napojów o cenne składniki odżywcze. Ta popularna alga wyróżnia się niezwykle bogatym składem. Znajdziemy w niej antyoksydanty, minerały, witaminy, białko, węglowodany, błonnik i NNKT, w ilościach większych niż inne źródła pokarmowe. Ponadto do jej suplementacji praktycznie nie ma przeciwwskazań. Warto więc włączyć ją do codziennej diety.
Spirulina do koktajli – dlaczego warto?
Spirulina zawiera aż 70% pełnowartościowego białka, porównywalnego swoimi właściwościami do białka pochodzenia zwierzęcego (a więc bardzo dobrze przyswajanego przez organizm). Dodatkowo posiada liczne aminokwasy. Dzięki temu koktajl ze Spiruliną może uzupełnić niedobory białka u osób korzystających z diet roślinnych (dieta wegetariańska czy dieta wegańska), które często narażone są na jego braki. To także wsparcie dla sportowców i osób aktywnych fizycznie, które poszukują naturalnych i zdrowych źródeł białka.
Ze względu na mnogość antyoksydantów, wśród których najważniejsza jest fikocyjanina, Spirulina w proszku dodawana do koktajli kompleksowo wspiera nasze zdrowie, obniżając ilość wolnych rodników w organizmie i poziom stresu oksydacyjnego. Powszechnie wiadomo, że wolne rodniki przyczyniają się do rozwoju chorób cywilizacyjnych, takich jak nowotwory, depresja, schorzenia neurodegeneracyjne czy alergie. Spirulina może w pewnym sensie stanowić ich profilaktykę (oczywiście gdy również pozostałe aspekty życia przyczyniają się do tego, np. regularna aktywność fizyczna, unikanie stresu czy rezygnacja z palenia papierosów). Antyoksydanty ponadto opóźniają procesy starzenia się organizmu, wpływając pozytywnie na urodę.
Wysoka zawartość witamin i minerałów sprawia, że regularne spożycie koktajli ze Spiruliną uzupełnia ewentualne niedobory w diecie. Tym bardziej, że takie napoje przyrządzane są również z warzyw i owoców, które także posiadają wartościowy skład. Jeśli zmagamy się z zaparciami lub zaburzeniami trawienia, regularne koktajle złagodzą ich objawy, a nawet mogą całkowicie je wyeliminować.
Spirulina do koktajli – przepisy
Poniżej przedstawiamy 3 przykładowe przepisy na koktajle z dodatkiem Spiruliny.
Owocowy koktajl ze Spiruliną
Należy przygotować następujące składniki:
- 2 banany;
- pół jabłka;
- pół gruszki;
- sok wyciśnięty z dojrzałej pomarańczy;
- łyżeczka Spiruliny w proszku;
- 3/4 szklanki maślanki lub mleka kokosowego.
Wszystkie składniki blendujemy. Aby poprawić walory smakowe, można dodać odrobinę cynamonu.
Warzywny koktajl ze Spiruliną
Przygotowujemy następujące składniki:
- pół szklanki soku pomidorowego lub pomidorów bez skórki (wcześniej najlepiej je sparzyć, wówczas skórka bez problemu da się zdjąć);
- marchewka;
- łodyga selera naciowego;
- garść świeżego szpinaku;
- łyżeczka Spiruliny w proszku.
Wszystkie składniki blendujemy.
Owocowo-warzywny koktajl ze Spiruliną
Do przygotowania koktajlu owocowo-warzywnego potrzebne są składniki takie jak:
- szklanka drobno posiekanej lub startej marchewki;
- pół szklanki świeżo wyciśniętego soku jabłkowego lub pokrojonego jabłka;
- odrobina startego imbiru;
- szczypta cynamonu;
- szczypta pieprzu cayenne;
- łyżeczka Spiruliny w proszku.
Wszystkie składniki blendujemy. Należy pamiętać, że koktajle pijemy od razu, zwłaszcza, jeśli zawierają w składzie banan, który ma tendencję do ciemnienia wraz z upływem czasu. Osoby preferujące schłodzone napoje mogą wrzucić do szklanki 2-3 kostki lodu. Pamiętajmy także, że Spirulina posiada charakterystyczny smak i zapach, dlatego nie należy przesadzać z jej ilością.
Jak często pić koktajle ze Spiruliną?
Na opakowaniu każdego suplementu diety zawierają się informacje dotyczące dawkowania. Wystarczy przeczytać, jakie zalecane dawkowanie jest w przypadku Spiruliny w proszku. Jeśli to 2 łyżeczki dziennie, właśnie takiej ilości w koktajlach nie należy przekraczać. Koktajle warzywne można spożywać niemal bez limitu, natomiast w przypadku tych owocowych nie powinno się przekraczać ilości 1 dziennie. Wszystko przez to, że owoce są źródłem nie tylko witamin i minerałów, ale również węglowodanów prostych.
Polecane produkty:
Spirulina w proszku 100% naturalna
Spirulina w proszku od bioalgi to sproszkowana, 100% alga Spirulina platensis. Doświadczenie i wieloletnie badania sprawiły, że otrzymany produkt jest nie tylko w pełni naturalny, ale również wysokiej jakości i zawiera wysokie stężenie składników odżywczy Zobacz więcej... |
Bibliografia
- Zdrojewicz Z., Idzior A., Kocjan O., Spirulina i błonnik witalny a leczenie otyłości, Medycyna Rodzinna, 1/2015.
- Gumiela E., Szulińska M., Bogdański P., Wpływ suplementacji spiruliny na wybrane parametry antropometryczne i biochemiczne, Forum Zaburzeń Metabolicznych, 4/2013.