Spirulina do koktajli

Coraz więcej osób zdaje sobie sprawę z tego, że Spirulina do koktajli to jeden z najlepszych sposobów na wzbogacenie tego typu napojów o cenne składniki odżywcze. Ta popularna alga wyróżnia się niezwykle bogatym składem. Znajdziemy w niej antyoksydanty, minerały, witaminy, białko, węglowodany, błonnik i NNKT, w ilościach większych niż inne źródła pokarmowe. Ponadto do jej suplementacji praktycznie nie ma przeciwwskazań. Warto więc włączyć ją do codziennej diety.

Spirulina do koktajli

Spirulina do koktajli – dlaczego warto?

Spirulina zawiera aż 70% pełnowartościowego białka, porównywalnego swoimi właściwościami do białka pochodzenia zwierzęcego (a więc bardzo dobrze przyswajanego przez organizm). Dodatkowo posiada liczne aminokwasy. Dzięki temu koktajl ze Spiruliną może uzupełnić niedobory białka u osób korzystających z diet roślinnych (dieta wegetariańska czy dieta wegańska), które często narażone są na jego braki. To także wsparcie dla sportowców i osób aktywnych fizycznie, które poszukują naturalnych i zdrowych źródeł białka.

Ze względu na mnogość antyoksydantów, wśród których najważniejsza jest fikocyjanina, Spirulina w proszku dodawana do koktajli kompleksowo wspiera nasze zdrowie, obniżając ilość wolnych rodników w organizmie i poziom stresu oksydacyjnego. Powszechnie wiadomo, że wolne rodniki przyczyniają się do rozwoju chorób cywilizacyjnych, takich jak nowotwory, depresja, schorzenia neurodegeneracyjne czy alergie. Spirulina może w pewnym sensie stanowić ich profilaktykę (oczywiście gdy również pozostałe aspekty życia przyczyniają się do tego, np. regularna aktywność fizyczna, unikanie stresu czy rezygnacja z palenia papierosów). Antyoksydanty ponadto opóźniają procesy starzenia się organizmu, wpływając pozytywnie na urodę.

Wysoka zawartość witamin i minerałów sprawia, że regularne spożycie koktajli ze Spiruliną uzupełnia ewentualne niedobory w diecie. Tym bardziej, że takie napoje przyrządzane są również z warzyw i owoców, które także posiadają wartościowy skład. Jeśli zmagamy się z zaparciami lub zaburzeniami trawienia, regularne koktajle złagodzą ich objawy, a nawet mogą całkowicie je wyeliminować.

Spirulina do koktajli – przepisy

Poniżej przedstawiamy 3 przykładowe przepisy na koktajle z dodatkiem Spiruliny.

Owocowy koktajl ze Spiruliną

Należy przygotować następujące składniki:

  • 2 banany;
  • pół jabłka;
  • pół gruszki;
  • sok wyciśnięty z dojrzałej pomarańczy;
  • łyżeczka Spiruliny w proszku;
  • 3/4 szklanki maślanki lub mleka kokosowego.

Wszystkie składniki blendujemy. Aby poprawić walory smakowe, można dodać odrobinę cynamonu.

Warzywny koktajl ze Spiruliną

Przygotowujemy następujące składniki:

  • pół szklanki soku pomidorowego lub pomidorów bez skórki (wcześniej najlepiej je sparzyć, wówczas skórka bez problemu da się zdjąć);
  • marchewka;
  • łodyga selera naciowego;
  • garść świeżego szpinaku;
  • łyżeczka Spiruliny w proszku.

Wszystkie składniki blendujemy.

Owocowo-warzywny koktajl ze Spiruliną

Do przygotowania koktajlu owocowo-warzywnego potrzebne są składniki takie jak:

  • szklanka drobno posiekanej lub startej marchewki;
  • pół szklanki świeżo wyciśniętego soku jabłkowego lub pokrojonego jabłka;
  • odrobina startego imbiru;
  • szczypta cynamonu;
  • szczypta pieprzu cayenne;
  • łyżeczka Spiruliny w proszku.

Wszystkie składniki blendujemy. Należy pamiętać, że koktajle pijemy od razu, zwłaszcza, jeśli zawierają w składzie banan, który ma tendencję do ciemnienia wraz z upływem czasu. Osoby preferujące schłodzone napoje mogą wrzucić do szklanki 2-3 kostki lodu. Pamiętajmy także, że Spirulina posiada charakterystyczny smak i zapach, dlatego nie należy przesadzać z jej ilością.

Jak często pić koktajle ze Spiruliną?

Na opakowaniu każdego suplementu diety zawierają się informacje dotyczące dawkowania. Wystarczy przeczytać, jakie zalecane dawkowanie jest w przypadku Spiruliny w proszku. Jeśli to 2 łyżeczki dziennie, właśnie takiej ilości w koktajlach nie należy przekraczać. Koktajle warzywne można spożywać niemal bez limitu, natomiast w przypadku tych owocowych nie powinno się przekraczać ilości 1 dziennie. Wszystko przez to, że owoce są źródłem nie tylko witamin i minerałów, ale również węglowodanów prostych.



Polecane produkty:

Bibliografia

  1. Zdrojewicz Z., Idzior A., Kocjan O., Spirulina i błonnik witalny a leczenie otyłości, Medycyna Rodzinna, 1/2015.
  2. Gumiela E., Szulińska M., Bogdański P., Wpływ suplementacji spiruliny na wybrane parametry antropometryczne i biochemiczne, Forum Zaburzeń Metabolicznych, 4/2013.

Może Cię zainteresować

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *