Hijiki to glony cieszące się popularnością zwłaszcza w krajach azjatyckich. W Europie, w tym w Polsce, wciąż nie cieszą się dużą sławą. Co więcej, wiele osób nigdy nawet o nich nie słyszało. Mają delikatnie orzechowy, słodki smak, dlatego wykorzystuje się je do przyrządzania regionalnych dań kuchni wschodniej.
Hijiki – charakterystyka
Hijiki to glony dziko rosnące zwłaszcza na skalistych wybrzeżach Japonii, Korei oraz Chin, wykorzystuje się więc je jako element potraw kuchni azjatyckiej. W postaci suszonej kupić je można także w Polsce, choć wiele osób wciąż o nich nie słyszało. Wyróżniają się słodkim, orzechowym smakiem, dlatego idealnie komponują się zwłaszcza z makaronami, mięsami i owocami morza. Szczególnie w połączeniu z warzywami lub sosami ostrymi, dla równowagi smaków. Ze względu na czarny kolor bardzo dobrze łączą się z kontrastowymi produktami spożywczymi, np. marchewkami czy papryką, dzięki czemu danie jest nie tylko smaczne, ale i atrakcyjne estetycznie. Hijiki zalicza się do gromady brunatnic.
Hijiki – właściwości zdrowotne
Omawiane algi uznaje się za niezwykle zdrowe, ponieważ stanowią bogate źródło wartościowych aminokwasów egzogennych, błonnika pokarmowego, a także składników mineralnych, które w tak dużych ilościach występują w wodach, w których rosną glony. Szybko przechodzą one do ich plech, pozostając w nich na dłużej i odżywiając organizm człowieka. Dodatkowo w Hijiki znaleźć można niewielkie ilości tłuszczów (do około 7%), jednak są to wyłącznie niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, tak ważne w organizmie człowieka. Poprawiają pamięć i koncentrację, jak również są istotnym elementem diety sercowo-naczyniowej. Nie bez powodu uznaje się, że dania śródziemnomorskie i wykonane na bazie owoców morza są dla człowieka najzdrowsze. Mogą wpływać na regulację ciśnienia tętniczego, obniżać poziom cholesterolu LDL oraz wzmacniać odporność organizmu.
Ze względów bezpieczeństwa Hijiki nie powinny być spożywane przez osoby uczulone na glony i owoce morza, ponieważ mogą wywołać reakcję nadwrażliwości. Glony pochodzące z wód słonych są też przeciwwskazane u pacjentów z zaawansowaną nadczynnością tarczycy ze względu na wysoką zawartość jodu. Algi nadają się natomiast do spożycia przez dzieci, kobiety ciężarne i seniorów.
Hijiki – zastosowanie w kuchni
W wersji suszonej omawiane glony najpierw należy moczyć w wodzie przez około 10 minut, aby zmiękły i nadawały się do dalszej obróbki termicznej. Dłuższego moczenia się jednak nie zaleca, ponieważ może doprowadzić do wypłukania cennych składników odżywczych. Należy mieć na uwadze, że podczas moczenia Hijiki mogą zwiększyć swoją objętość nawet 3-krotnie. Po odsączeniu z wody glony można podsmażyć na niewielkiej ilości oleju, po czym podlewa się je wodą (jeśli nie ma w niej zanieczyszczeń, może to być woda, w której glony wcześniej się moczyły) i dusi przez około 30-35 minut, najlepiej pod przykryciem. W pewnym momencie dodać można inne warzywa czy mięso, jeśli wybrane danie ma być jednogarnkowe. Jeśli nie, ugotowane glony odcedza się i dodaje jako odrębny składnik do innych produktów spożywczych, np. ryżu, makaronu, mięsa, sałatki, zupy.
Polecane produkty:
Spirulina w tabletkach 100% naturalna
Spirulina platensis, którą Państwu oferujemy to 100% naturalna, słodkowodna alga o wysokiej zawartości składników odżywczych. Codziennie spożywana dostarcza organizmowi niezbędne substancje wpływające na sprawne funkcjonowanie układów w ciele człowieka. Zobacz więcej... | |
Spirulina w proszku 100% naturalna
Spirulina w proszku od bioalgi to sproszkowana, 100% alga Spirulina platensis. Doświadczenie i wieloletnie badania sprawiły, że otrzymany produkt jest nie tylko w pełni naturalny, ale również wysokiej jakości i zawiera wysokie stężenie składników odżywczy Zobacz więcej... |
Bibliografia
- Nakajima Y., Endo Y., Inoue Y., Yamanaka K., Ingestion of Hijiki seaweed and risk of arsenic poisoning, 2006.
- Takashi H., Cosmetic potential of boiled water of Hijiki (Sargassum fusiforme) grown in the ocean in Okinawa, Japan, 2021.