Kamfora

Kamfora (łac. camphorum) to organiczny związek chemiczny należący do grona terpenów. Pozyskuje się ją z surowców naturalnych, głównie z drewna cynamonowca kamforowego. Znajduje szerokie zastosowanie od tysięcy lat, także współcześnie, np. jako lek rozgrzewający.

Kamfora

Co to jest kamfora?

Kamfora jest organicznym związkiem chemicznym o wzorze sumarycznym C10H16O i masie molowej 152,23 g/mol. Po wyizolowaniu przyjmuje postać białych kryształów i silnym zapachu, jednak najczęściej sprzedawana jest w formie olejku kamforowego (postać płynna). Kamfora należy do grona terpenów, czyli związków organicznych, w których główny szkielet powstał wskutek połączenia pięciowęglowych jednostek izoprenowych. Jest też pochodną kamfenu i frakcją stałą olejku pozyskiwanego z drewna cynamonowca kamforowego.

Cynamonowiec kamforowy to wysokie drzewo z rodziny wawrzynowatych, naturalnie wzrastające na terenach Chin, Tajwanu, Japonii i Wietnamu. Jest gatunkiem długowiecznym, może żyć nawet do 1000 lat, osiągając ostateczną wysokość nawet do 50 metrów. Liście tej rośliny są skrętoległe, skórzaste, o długości 10 cm. Niepozorne, żółte kwiaty kwitną w okresie od maja do lipca.

Kamfora – właściwości zdrowotne

Olejek kamforowy wykorzystywany we współczesnej medycynie pozyskuje się głównie z kory, gałązek i drewna cynamonowca kamforowego. Ma on wyjątkowo intensywny, drzewny, świeży zapach, który zawdzięcza m.in. wysokiej zawartości cyneolu. Olejek ten wykazuje potwierdzone klinicznie działanie prozdrowotne, dlatego stosuje się go celem wspierania leczenia licznych dolegliwości zdrowotnych, z którymi zmagają się współcześni ludzie. Olejek kamforowy:

  • rozgrzewa, pobudza miejscowe krążenie krwi w tkankach miękkich;
  • działa antyseptycznie, czyli zwalcza bakterie, grzyby, wirusy i inne patogenne drobnoustroje, które mogą znajdować się na powierzchni ludzkiego ciała;
  • łagodzi stany zapalne.

Wykorzystywany w aromaterapii, np. jako dodatek do wosku świec zapachowych, kadzidełek lub jako olejek umieszczany w kominkach zapachowych:

  • wspiera pamięć i koncentrację;
  • dodaje energii i stymuluje motywację do działania;
  • łagodzi bóle mięśniowe i przeciwdziała przewlekłemu zmęczeniu;
  • łagodzi nadmierną potliwość ciała.

Olejek kamforowy stosowany jest też w szeroko pojętej kosmetologii. Zmiękczające właściwości tego produktu pomagają zmniejszyć zrogowaciały naskórek na łokciach oraz piętach, dlatego dodaje się go do moczeń i kąpieli. Odrobina w kremie do twarzy reguluje nadmierną produkcję sebum.

Popularnością cieszy się też maść kamforowa, czyli gęsta maść z dodatkiem olejku kamforowego. Najczęściej aplikuje się ją na ciało (zawsze na nieuszkodzoną skórę) przy bólach mięśniowych, nerwobólach, przeziębieniu i grypie celem rozgrzania organizmu i szybszego zwalczenia infekcji. Lek ten kosztuje nie więcej niż 10 zł, dlatego zawsze warto mieć go w swojej domowej apteczce.

Kamfora – zastosowanie

Kamfora była stosowana od setek i tysięcy lat w wielu różnych kulturach. Przykładem jest choćby hinduizm, gdzie cynamonowiec kamforowy stanowi symbol reprezentujący boga Ćandrę, będącego bóstwem księżyca. Jest też symbolem miast Fukuoka i Kariya, leżących na terenie Japonii. Kamforę dodawano dawniej do ołtarzy podczas składania ofiar.

Współcześnie drewno omawianego drzewa służy do wyrobu mebli, a cieszą się one dużą popularnością z tego względu, że wykazują wysoką odporność na korniki i inne owady, które mogą niszczyć je wraz z upływem czasu. W przemyśle chemicznym kamfora znajduje zastosowanie w produkcji lakierów, bezdymnego prochu i perfum.



Polecane produkty:

Bibliografia

  1. Kaławaj K., Lemieszek M., Prozdrowotne właściwości cynamonu, Medycyna Ogólna i Nauki o Zdrowiu, 2015, Tom 21, Nr 3, 328–331.
  2. Sztaba D., Barwa szafranu, aromat cynamonu, smak kaparów – właściwości lecznicze biblijnych przypraw, 1/2009.

Może Cię zainteresować

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *