Nalewka z konwalii

Nalewka z konwalii to trunek alkoholowy przyrządzany z wysuszonych liści konwalii majowej. Roślina ta jest nie tylko wspaniałą ozdobą ogrodów przydomowych, ale i wykazuje właściwości terapeutyczne, przez co jest powszechnie wykorzystywana w medycynie. Nalewki z niej przyrządzane stosuje się m.in. przy nerwicy i niektórych chorobach sercowo-naczyniowych.

Nalewka z konwalii

Konwalia majowa – charakterystyka

Konwalia majowa jest rośliną pochodzącą z terenów Europy, choć współcześnie spotkać ją można w wielu innych częściach świata, np. w Azji. W Polsce występuje w cienistych lasach liściastych i mieszanych oraz zaroślach, przy czym w stanie dzikim znajduje się pod częściową ochroną prawną. To gatunek rośliny z rodziny szparagowatych, bylina o czołgającym się kłączu, na którego końcach rosną pędy kwiatowe, otulone dużymi liśćmi. Cechą charakterystyczną konwalii majowej są estetyczne grona białych, drobnych, pachnących kwiatów. Końcem sierpnia zaczynają dojrzewać owoce konwalii majowej – czerwone jagody. Należy zaznaczyć, że każda część rośliny jest trująca, zatem absolutnie nie należy stosować jej samodzielnie w domu bądź przyrządzać z niej nalewek, które są następnie wypijane bez nadzoru lekarza.

Nalewka z konwalii – działanie

Nalewka z konwalii jest brunatnozieloną cieczą o gorzkim smaku i typowym, aromatycznym zapachu. Stanowi skarbnicę glikozydów kardenolidowych (ich zawartość w roślinie wynosi 0,2 do 0,5%) i to właśnie im zawdzięcza większość swoich właściwości. Wśród glikozydów kardenolidowych wyróżnić należy konwalozyd, którego aglikonem jest strofantydyna, konwalatoksol z aglikonem strofantydolem, dezglukocheirotoksynę konwalotoksol czy lukundjozyd. Nalewka wykazuje działanie nasercowe:

  • przyspiesza akcję serca, zwiększając siłę jego skurczu;
  • poprawia obwodowy przepływ krwi;
  • zwiększa stężenie wewnątrzkomórkowego sodu i wapnia;
  • zmniejsza opór tętniczek obwodowych.

Dodatkowo nalewka z konwalii:

  • aktywuje układ przywspółczulny i działa uspokajająco;
  • zwiększa napięcie nerwu błędnego, co hamuje czynność węzła zatokowo-przedsionkowego i przedsionkowo-komorowego;
  • działa przeciwobrzękowo, moczopędnie;
  • działa spazmolitycznie w stosunku do mięśni gładkich przewodu pokarmowego.

Działanie to jest bardzo silne nawet w małych dawkach produktu. Dlatego przeważnie nalewka z konwalii sprzedawana jest nie jako trunek do samodzielnego wykorzystania, lecz jako surowiec farmaceutyczny, z którego następnie miesza się receptury apteczne zgodnie ze wskazaniami lekarza. Służą więc do profesjonalnego przygotowywania płynnych mieszanek o działaniu nasercowym. Dla bezpieczeństwa i skuteczności nalewkę z konwalii łączy się z innymi substancjami leczniczymi. W składzie nalewki z konwalii, poza wspomnianymi glikozydami, znaleźć można także flawonoidy, saponiny steroidowe oraz kwasy organiczne.

Warto zaznaczyć, że preparaty na bazie konwalii wykazują synergizm z głogiem i walerianą. Podobne działanie jak konwalia majowa wykazuje naparstnica. Nie jest jednak tak powszechnie stosowana, ponieważ intensywniej oddziałuje na organizm i wiąże się z wyższym profilem działań niepożądanych.

Nalewka z konwalii – wskazania

Nalewkę z konwalii stosuje się przy nerwicy, nadpobudliwości, ale przede wszystkim do leczenia zaburzeń mięśnia sercowego różnego pochodzenia (np. lekkiego stopnia niewydolności mięśnia sercowego). Ma zastosowanie ponadto w terapii wybranych chorób zakaźnych, także u seniorów.

Nalewka z konwalii – przeciwwskazania

Nietrudno o przedawkowanie nalewki z konwalii, co wiąże się z objawami zatrucia i prowadzi do wystąpienia nudności, wymiotów, bólów brzucha, zawrotów głowy czy poważnych zaburzeń czynności mięśnia sercowego. Z tego względu zawsze należy przestrzegać zaleceń lekarza. Bezwzględnie nie powinno się przyrządzać takiej nalewki samodzielnie w domu. Przeciwwskazaniem do jej przyjmowania są przede wszystkim: ciąża i okres karmienia piersią, alkoholizm, padaczka, choroby wątroby, zaawansowane i niewyrównane choroby serca.



Polecane produkty:

Bibliografia

  1. Jakubowska B., Jucha K., Kawa Z., Kiebała I., Glikozydy nasercowe konwalii i naparstnicy, Uniwersytet Rzeszowski.
  2. Nalewka z ziela konwalii mianowana – Convallariae majalis titratae tinctura, 16 sierpnia 2019 [https://receptura.edu.pl/nalewka-z-ziela-konwalii-mianowana-convallariae-majalis-titratae-tinctura/].

Może Cię zainteresować

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *