Dieta wiosenna

Dieta wiosenna to plan żywienia oparty na sezonowych, wiosennych produktach, głównie owocach i warzywach wzrastających w tym czasie. Taka dieta jest z reguły świeża, lekka, pełna wartościowych składników odżywczych, głównie witamin i antyoksydantów. Dodaje sporo energii oraz przyspiesza metabolizm. Wiosna to czas odnowy, zarówno dla przyrody, jak i naszego organizmu. Po zimie, podczas której częściej sięgamy po cięższe, bardziej kaloryczne potrawy, warto wprowadzić do jadłospisu lekkostrawne i odżywcze produkty, które wspomogą proces regeneracji i oczyszczania organizmu. Dieta wiosenna wpływa nie tylko na poprawę samopoczucia, ale również wzmacnia odporność, ale także wspomaga utrzymanie prawidłowej masy ciała.

Dieta wiosenna

Dieta wiosenna – na czym polega?

Dieta wiosenna polega na świadomym doborze produktów spożywczych w taki sposób, aby dania bazowały głównie na tych sezonowych, których popularność rozpoczyna się już końcem marca. Są to przede wszystkim tzw. nowalijki, czyli grupa warzyw, do których zaliczają się:

  • sałata;
  • rzodkiewki;
  • pomidory;
  • młoda marchew;
  • ogórki;
  • szczypiorek;
  • rzeżucha;
  • natka pietruszki;
  • cebulka dymka.

Polskie nowalijki szklarniowe są dostępne w handlu od marca do maja.

Z kolei charakterystycznymi wiosennymi owocami są przede wszystkim:

  • truskawki;
  • rabarbar;
  • poziomki;
  • agrest.

Dieta wiosenna to nie tylko produkty spożywcze, na których należy bazować. Liczy się również sposób obróbki dań, aby nie były zbyt ciężkostrawne lub zapychające, a więc aby po ich spożyciu konsument nie musiał mówić, że czuje się ciężko lub ma dolegliwości żołądkowo-jelitowe. Dlatego rekomenduje się ograniczanie smażenia na głębokim oleju lub doprawianie dań mocno rozgrzewającymi przyprawami, które są tak typowe dla kuchni jesienno-zimowej. Nie sprawdzą się ponadto ciężkie sosy.

Zobacz również: Jakie witaminy na wiosnę?

Wiosenna dieta – propozycje dań

Przykładowa dieta wiosenna na cały dzień może prezentować się następująco:

  • śniadanie: świeża sałatka z sałaty, rzodkiewki, pomidorków koktajlowych, szczypiorku, pestek słonecznika, skropiona oliwą z oliwek lub olejem lnianym. W zależności od indywidualnych preferencji można do niej dodać również odrobinę sera koziego, tofu lub grillowanego kurczaka;
  • drugie śniadanie: pożywny, odżywczy i energetyzujący koktajl owocowy, np. na bazie bananów, truskawek, jabłek oraz borówek. Można też dodać do niego odrobinę Spiruliny w proszku lub Chlorelli i jęczmienia, jeśli chcemy dodatkowo odżywić organizm lub wprowadzić detoks;
  • obiad: grillowany dzwonek z łososia, młode ziemniaczki gotowane na parze ze świeżym koperkiem, mizeria na bazie chudej śmietany lub jogurtu naturalnego;
  • podwieczorek: kanapki wiosenne, np. z dodatkiem jajka, sałaty, rzeżuchy, pomidorów, wędliny;
  • kolacja: lekka zupa z wiosennych warzyw (najlepiej niczym niezabielana) bądź ulubiony chłodnik.

Taki dzień będzie smaczny i regenerujący. Nie da subiektywnego uczucia ciężkości na żołądku, a mimo to sprawi, że przez cały dzień nie poczujemy napadów głodu. Dieta wiosenna charakteryzuje się tym, że dodaje sporej dawki energii, głównie z tego względu, że bazuje na lekkich produktach bogatych w witaminy i minerały. Miesiące wiosenne są idealne, aby jeść jak najwięcej sałatek, surówek, smoothies (np. smoothie ze Spiruliną), a także aby wybierać grillowanie, gotowanie i pieczenie jako obróbkę termiczną.

Zobacz również: Co jeść wiosną?

Wiosenna dieta to nie tylko surówki

Zgodnie z założeniem, wiosenna dieta powinna być lekkostrawna, bogata w owoce i warzywa, dodająca energii. Wbrew pozorom takie zasady spełnia znacznie więcej dań, niż tylko surówki i sałatki. W ciągu dnia można jeść dania, które spełniają takie wymagania, a nawet nie bazują na sezonowych nowalijkach i wciąż będzie to dieta idealna na wiosnę. Mowa choćby o makaronach pełnoziarnistych, które przyrządza się z duszonym szpinakiem, pomidorkami koktajlowymi, serem pleśniowym oraz kurczakiem lub krewetkami. Także wszelkie owoce morza i dania z drobiu sprawdzą się idealnie.

Ważne, aby w diecie wiosennej nie było zbyt wielu dań charakterystycznych dla miesięcy poprzednich, czyli jesienno-zimowych. Takimi daniami są np. jednogarnkowe, bazujące na grochu i kapuście, rozgrzewające zupy krem czy pieczone, ciężkie mięsa podawane z gęstymi sosami. Dieta wiosenna nada się idealnie dla każdego, kto chce urozmaicić swój plan żywienia, wprowadzając do niego nutę świeżości i lekkości, co przekłada się bardzo dobrze na trawienie, samopoczucie oraz sylwetkę.



Polecane produkty:

Bibliografia

  1. Ciborowska H., Ciborowski A., Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2021.
  2. Gajewska D., Podstawy żywienia i dietoterapia, Wydawnictwo Urban & Partner, Wrocław 2011.
  3. Włodarek D., Lange E., Kozłowska L., Głąbska D., Dietoterapia, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2014.
  4. Wolanin K., Nowalijka, czyli co?, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, 2017.
  5. Campbell T., Nowoczesne zasady odżywiania, Wydawnictwo Galaktyka, Łódź 2011.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *