Dieta wiosenna to plan żywienia oparty na sezonowych, wiosennych produktach, głównie owocach i warzywach wzrastających w tym czasie. Taka dieta jest z reguły świeża, lekka, pełna wartościowych składników odżywczych, głównie witamin i antyoksydantów. Dodaje sporo energii oraz przyspiesza metabolizm. Wiosna to czas odnowy, zarówno dla przyrody, jak i naszego organizmu. Po zimie, podczas której częściej sięgamy po cięższe, bardziej kaloryczne potrawy, warto wprowadzić do jadłospisu lekkostrawne i odżywcze produkty, które wspomogą proces regeneracji i oczyszczania organizmu. Dieta wiosenna wpływa nie tylko na poprawę samopoczucia, ale również wzmacnia odporność, ale także wspomaga utrzymanie prawidłowej masy ciała.
Dieta wiosenna – na czym polega?
Dieta wiosenna polega na świadomym doborze produktów spożywczych w taki sposób, aby dania bazowały głównie na tych sezonowych, których popularność rozpoczyna się już końcem marca. Są to przede wszystkim tzw. nowalijki, czyli grupa warzyw, do których zaliczają się:
- sałata;
- rzodkiewki;
- pomidory;
- młoda marchew;
- ogórki;
- szczypiorek;
- rzeżucha;
- natka pietruszki;
- cebulka dymka.
Polskie nowalijki szklarniowe są dostępne w handlu od marca do maja.
Z kolei charakterystycznymi wiosennymi owocami są przede wszystkim:
- truskawki;
- rabarbar;
- poziomki;
- agrest.
Dieta wiosenna to nie tylko produkty spożywcze, na których należy bazować. Liczy się również sposób obróbki dań, aby nie były zbyt ciężkostrawne lub zapychające, a więc aby po ich spożyciu konsument nie musiał mówić, że czuje się ciężko lub ma dolegliwości żołądkowo-jelitowe. Dlatego rekomenduje się ograniczanie smażenia na głębokim oleju lub doprawianie dań mocno rozgrzewającymi przyprawami, które są tak typowe dla kuchni jesienno-zimowej. Nie sprawdzą się ponadto ciężkie sosy.
Zobacz również: Jakie witaminy na wiosnę?
Wiosenna dieta – propozycje dań
Przykładowa dieta wiosenna na cały dzień może prezentować się następująco:
- śniadanie: świeża sałatka z sałaty, rzodkiewki, pomidorków koktajlowych, szczypiorku, pestek słonecznika, skropiona oliwą z oliwek lub olejem lnianym. W zależności od indywidualnych preferencji można do niej dodać również odrobinę sera koziego, tofu lub grillowanego kurczaka;
- drugie śniadanie: pożywny, odżywczy i energetyzujący koktajl owocowy, np. na bazie bananów, truskawek, jabłek oraz borówek. Można też dodać do niego odrobinę Spiruliny w proszku lub Chlorelli i jęczmienia, jeśli chcemy dodatkowo odżywić organizm lub wprowadzić detoks;
- obiad: grillowany dzwonek z łososia, młode ziemniaczki gotowane na parze ze świeżym koperkiem, mizeria na bazie chudej śmietany lub jogurtu naturalnego;
- podwieczorek: kanapki wiosenne, np. z dodatkiem jajka, sałaty, rzeżuchy, pomidorów, wędliny;
- kolacja: lekka zupa z wiosennych warzyw (najlepiej niczym niezabielana) bądź ulubiony chłodnik.
Taki dzień będzie smaczny i regenerujący. Nie da subiektywnego uczucia ciężkości na żołądku, a mimo to sprawi, że przez cały dzień nie poczujemy napadów głodu. Dieta wiosenna charakteryzuje się tym, że dodaje sporej dawki energii, głównie z tego względu, że bazuje na lekkich produktach bogatych w witaminy i minerały. Miesiące wiosenne są idealne, aby jeść jak najwięcej sałatek, surówek, smoothies (np. smoothie ze Spiruliną), a także aby wybierać grillowanie, gotowanie i pieczenie jako obróbkę termiczną.
Zobacz również: Co jeść wiosną?
Wiosenna dieta to nie tylko surówki
Zgodnie z założeniem, wiosenna dieta powinna być lekkostrawna, bogata w owoce i warzywa, dodająca energii. Wbrew pozorom takie zasady spełnia znacznie więcej dań, niż tylko surówki i sałatki. W ciągu dnia można jeść dania, które spełniają takie wymagania, a nawet nie bazują na sezonowych nowalijkach i wciąż będzie to dieta idealna na wiosnę. Mowa choćby o makaronach pełnoziarnistych, które przyrządza się z duszonym szpinakiem, pomidorkami koktajlowymi, serem pleśniowym oraz kurczakiem lub krewetkami. Także wszelkie owoce morza i dania z drobiu sprawdzą się idealnie.
Ważne, aby w diecie wiosennej nie było zbyt wielu dań charakterystycznych dla miesięcy poprzednich, czyli jesienno-zimowych. Takimi daniami są np. jednogarnkowe, bazujące na grochu i kapuście, rozgrzewające zupy krem czy pieczone, ciężkie mięsa podawane z gęstymi sosami. Dieta wiosenna nada się idealnie dla każdego, kto chce urozmaicić swój plan żywienia, wprowadzając do niego nutę świeżości i lekkości, co przekłada się bardzo dobrze na trawienie, samopoczucie oraz sylwetkę.
Polecane produkty:
![]() |
Chlorella i młody jęczmień - oczyszczanie i odchudzanie
Chlorella i młody jęczmień w proszku to w 100% naturalny produkt. Wytworzony z naturalnych alg Chlorella vulgaris w połączeniu z trawą młodego jęczmienia (Hordeum vulgare) w postaci sproszkowanego soku. Wspomaga oczyszczanie organizmu i odchudzanie ... Zobacz więcej... |
![]() |
Chlorella – tabletki na oczyszczenie organizmu
Chlorella w tabletkach to naturalna alga z rozerwaną ścianą komórkową (chroniona patentem) w postaci suplementu diety. Została wytworzona wyłącznie z suszonych, jednokomórkowych mikroskopijnych alg. Chlorella pomaga wyeliminować metale ciężkie z organizmu Zobacz więcej... |
Bibliografia
- Ciborowska H., Ciborowski A., Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2021.
- Gajewska D., Podstawy żywienia i dietoterapia, Wydawnictwo Urban & Partner, Wrocław 2011.
- Włodarek D., Lange E., Kozłowska L., Głąbska D., Dietoterapia, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2014.
- Wolanin K., Nowalijka, czyli co?, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, 2017.
- Campbell T., Nowoczesne zasady odżywiania, Wydawnictwo Galaktyka, Łódź 2011.