Co jeść wiosną, aby nie tylko lepiej i lżej się czuć, ale także, aby zadbać kompleksowo o swoje zdrowie? Dieta wiosenna znacznie różni się od tej wcześniejszej, jesienno-zimowej. Jest lżejsza, bogatsza w świeże owoce i warzywa oraz sezonowe produkty. Jej celem jest dostarczenie mnóstwa witamin i minerałów, których tak często brakuje w ciężkiej diecie zimowej.
Witaminy i minerały
Najlepszym źródłem większości witamin oraz składników mineralnych są przede wszystkim świeże owoce i warzywa, których w diecie wiosennej nigdy nie brakuje. To czas, kiedy dietę wzbogaca się w szczególności o sałatki, surówki, zupy oraz koktajle warzywno-owocowe. Nie jest to natomiast pora na ciężkie i gorące zupy krem, dania ciężkostrawne, tłuste mięsa czy jednogarnkowe dania z dodatkiem grochu i kapusty. Bardzo dobrym pomysłem jest śledzenie warzyw i owoców, które aktualnie można określić jako sezonowe, a następnie przyrządzanie z ich wykorzystaniem dań i przekąsek. Źródłem witamin i składników mineralnych są również produkty pełnozbożowe, orzechy i ziarna, algi morskie. Alternatywą jest uzupełnianie niedoborów tych związków drogą suplementacji. Tutaj rekomenduje się zwłaszcza suplementy diety łączone, czyli takie, które w składzie zawierają wiele różnych związków odżywczych. Przykładem są wspomniane algi, zwłaszcza Chlorella i Spirulina.
Antyoksydanty
Antyoksydanty to związki nazywane również przeciwutleniaczami. Występują w żywności w stosunkowo niewielkich ilościach, jednak są one wystarczające do tego, aby wstrzymywać lub opóźniać procesy utleniania innych substancji. Dzięki temu opóźniają procesy starzenia się skóry, dodają energii, a przede wszystkim przeciwdziałają stresowi oksydacyjnemu, który z kolei jest poważnym czynnikiem ryzyka chorób cywilizacyjnych i chorób autoimmunologicznych. Spośród witamin takie działanie wykazują:
Jednak antyoksydantów jest znacznie więcej. Są to również:
- związki fenolowe;
- karotenoidy;
- chlorofil;
- fikocyjanina;
- koenzym q10;
- cynk;
- selen;
- likopen;
- i wiele innych.
Najbogatszym źródłem antyoksydantów ponownie są owoce i warzywa, dlatego tak zachęca się wszystkich konsumentów do ich codziennego spożywania. Bardzo dobrym źródłem fikocyjaniny jest Spirulina, zaś źródłem chlorofilu – Chlorella. To ponowny argument przemawiający za tym, aby do systematycznej suplementacji włączyć algi. Antyoksydanty dodatkowo ochronią skórę przed szkodliwymi skutkami nadmiernego promieniowania UV, które wiosną i latem staje się intensywniejsze.
Nowalijki
Nowalijki to sezonowe warzywa, po raz pierwszy ukazujące się w sprzedaży właśnie początkiem wiosny. Warto korzystać z tej okazji, ponieważ są niezwykle wzbogacone o chlorofil i inne cenne związki odżywcze, zawierając ich więcej niż te same warzywa uprawiane w późniejszych okresach. Do grona nowalijek zaliczamy: sałatę, rzodkiewkę, młodą marchewkę, pomidory, ogórki, szczypiorek, natkę pietruszki, cebulkę dymkę oraz rzeżuchę. Najlepiej uprawiać je w przydomowym ogródku. Warzywa te bardzo dobrze urozmaicają jadłospisy, które w poprzedzających miesiącach były bardziej monotonne.
Produkty spożywcze z łąk
Wiosna to okres intensywnego wzrostu roślin. W tym czasie na polach i łąkach znaleźć można pokrzywę, mniszki lekarskie oraz inne rośliny zielne, które można zarówno dodawać do potraw, jak i parzyć z nich wartościowe napary. Cennym produktem jest również sok z brzozy, które można zbierać samodzielnie lub które można zakupić w każdym sklepie spożywczym i ze zdrową żywnością. Nazywa się go także oskołą. Współczesne badania wykazały, że już 1 litr soku może zaspokoić dzienne zapotrzebowanie na miedź, cynk, mangan, a w kilkudziesięciu procentach również na magnez, wapń i potas. Wpływa korzystnie na leczenie niektórych chorób nerek, w przypadku obniżonej odporności, chorobach pasożytniczych i chorobach zakaźnych, ogólnym osłabieniu oraz anemii. Jego picie jest doskonałym przygotowaniem organizmu na wiosnę i lato. Okres pobierania soku z brzozy wynosi od 1 do 3 tygodni i w Europie przypada na marzec.
Polecane produkty:
Spirulina i chlorella
Spirulina i chlorella wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn, w tym również z metali ciężkich. Ponadto wspiera budowanie naturalnej odporności, odmładzanie organizmu, pomaga w likwidacji zaparć, przyspiesza metabolizm i regenerację uszkodzonych tkanek Zobacz więcej... |
Bibliografia
- Gajewska D., Podstawy żywienia i dietoterapia, Wydawnictwo Urban & Partner, Wrocław 2011.
- Włodarek D., Lange E., Kozłowska L., Głąbska D., Dietoterapia, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2014.
- Bilek M., Pytko J., Dżugan M., Sosnowski S., Możliwość wydłużenia trwałości soku brzozowego poprzez sporządzanie napoju o polepszonych walorach smakowych i prozdrowotnych, Postępy Nauki i Technologii Przemysłu Rolno-Spożywczego, 4/2016.