Chlorella i Spirulina

Chlorella i Spirulina to dwie słynne algi zaliczane do grona superfoods, czyli żywności o potwierdzonych klinicznie właściwościach prozdrowotnych ze względu na bogaty skład. Nie tylko uzupełniają niedobory pokarmowe, ale i wspierają wiele funkcji organizmu, uzupełniając się wzajemnie. Dlatego warto suplementować je jednocześnie.

Chlorella i Spirulina

Chlorella i Spirulina – skład

Obie algi są niezwykle bogatym źródłem:

Zawierają w sobie rozmaite antyoksydanty, jak również niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT).

Spirulina znana jest przede wszystkim z bardzo wysokiej zawartości fikocyjaniny – barwnika odpowiedzialnego za jej kolor, ale i silnego antyoksydantu odpowiadającego za większość prozdrowotnych właściwości tej algi. Dodatkowo jest źródłem pełnowartościowego białka stanowiącego do 70% suchej masy, o stopniu wchłanialności takim samym jak białko pochodzenia zwierzęcego. Z kolei Chlorella słynie przede wszystkim z ponadprzeciętnej zawartości chlorofilu i beta-karotenu.

Chlorella i Spirulina – dlaczego warto?

Dlaczego zatem warto suplementować oba produkty jednocześnie? Ze względu na wysoką zawartość pełnowartościowego białka Spirulina jest idealnym suplementem dla wegan, wegetarian i osób aktywnych fizycznie. Poleca się ją pacjentom z problemami kardiologicznymi, neurologicznymi i z niedożywieniem. Nadaje się dla każdego, kto chce wesprzeć zdrowie w pełni naturalny sposób. Dotyczy to również dzieci. Wszystko dlatego, że udowodnione działanie Spiruliny obejmuje:

  • normalizację ciśnienia tętniczego i glikemii;
  • regulację trawienia, przeciwdziałanie zaparciom i bólom brzucha;
  • likwidację nadmiaru wolnych rodników tlenowych, a więc przeciwdziałanie stresowi oksydacyjnemu, będącemu czynnikiem ryzyka chorób cywilizacyjnych;
  • intensywne odżywienie organizmu;
  • poprawę odporności;
  • wyrównanie stężenia sodu i potasu we krwi oraz rozszerzanie naczyń krwionośnych.

Warto wspomnieć, że Spirulina zawiera więcej żelaza niż mięso wołowe, uznawane za jedno z najbogatszych źródeł tego pierwiastka. Z kolei Chlorella nie tylko spełnia wszystkie powyższe funkcje, potęgując ich znaczenie, ale dodatkowo:

  • oczyszcza organizm z toksyn i metali ciężkich;
  • wpływa korzystnie na procesy związane z krzepnięciem krwi;
  • poprawia kondycję skóry, włosów i paznokci;
  • przeciwdziała depresji, wahaniom nastroju, bezsenności, dodając energii i witalności;
  • poprawia płodność;
  • chroni oczy przed rozwojem zwyrodnienia plamki żółtej czy zaćmy.

Suplementując te algi jednocześnie, wspieramy więc kompleksowo cały organizm, dostarczając mu dokładnie tego, czego potrzebuje.

Chlorella i Spirulina bioalgi

Wiodącą marką na rynku oferującą obie te algi w najwyższej jakości jest marka bioalgi. W jej ofercie znaleźć można Spirulinę w proszku, Spirulinę w tabletkach oraz Chlorellę w tabletkach, które można dowolnie ze sobą łączyć (np. rano przyjmując Spirulinę, a wieczorem Chlorellę, jak również wykorzystując je do przygotowywania domowych kosmetyków). Bardzo dobrym produktem jest jednak połączenie obu tych alg, a więc Spirulina + Chlorella od bioalgi. W jednym produkcie zawierają się obie algi w formie tabletek. Połączenie w jednej tabletce zarówno Spiruliny, jak i Chlorelli, ma swoje uzasadnienie. Działanie tych dwóch alg mocno się różni, jednak obie doskonale się uzupełniają. Podczas gdy Chlorella oczyszcza organizm z toksyn, Spirulina działa osłaniająco i uodparniająco oraz dostarcza niezbędne składniki odżywcze.

Zobacz również: Oczyszczanie organizmu z toksyn – czy warto to robić?

Wystarczy przyjmować 6 tabletek suplementu diety dziennie, nawet długoterminowo. Suplementacja nie wiąże się z wystąpieniem działań ubocznych, choć przez pierwszych kilka dni obserwować można wypryski i biegunki, co jest naturalną reakcją organizmu na oczyszczanie się z toksyn (w związku z działaniem Chlorelli). Po kilku dniach objawy te samoistnie ustępują, sprawiając, że konsument odczuwa poprawę odporności i zdrowia ogólnego, pełnię energii oraz polepszenie kondycji skóry.



Polecane produkty:

Bibliografia

  1. Zdrojewicz Z., Bieżyński B., Krajewski P., Czy warto jeść algi?, Medycyna Rodzinna, 21/2018.
  2. Gumiela E., Szulińska M., Bogdański P., Wpływ suplementacji spiruliny na wybrane parametry antropometryczne i biochemiczne, Forum Zaburzeń Metabolicznych, 4/2013.
  3. Zdrojewicz Z., Idzior A., Kocjan O., Spirulina i błonnik witalny a leczenie otyłości, Medycyna Rodzinna, 1/2018.
  4. Lazur J., Szewczyk A., Jękot B., Muszyńska B., Suplementy diety zawierające Chlorella Vulgaris źródłem związków fenolowych i luteiny, XXIII Naukowy Zjazd Polskiego Towarzystwa Farmaceutycznego, Kraków 2017.
  5. Safi C., Zebib B., Merah O., Pontalier P., Vaca-Garcia C., Morphology, composition, production, processing and applications of Chlorella vulgaris: A review, Renewable and Sustainable Energy Reviews, 35/2014.

Może Cię zainteresować

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

0

Twój koszyk jest pusty

Brak produktów w koszyku.