Spirulina w tabletkach

Spirulina w tabletkach stosowana systematycznie jest w stanie dostarczyć do organizmu takich ilości wielu witamin i minerałów, które pokryją większość lub nawet całkowite dzienne zapotrzebowanie na nie. Dodatkowo jest źródłem antyoksydantów, błonnika pokarmowego i NNKT, przez co już od dawna zalicza się ją do grona superfoods, czyli żywności o niezwykle cennym składzie i potwierdzonych klinicznie, prozdrowotnych właściwościach.

Spirulina w tabletkach

Spirulina w tabletkach – co zawiera?

W składzie tej niezwykłej algi (zaliczanej do cyjanobakterii) znaleźć można:

Białka w niej obecne zawierają wszystkie niezbędne aminokwasy w odpowiednich proporcjach, a poziom białka w suchej masie produktu może sięgać do 70%. Z kolei biodostępność żelaza jest niemal 2-krotnie wyższa niż w porównaniu z większością mięs, gdyż pierwiastek ten wchodzi w kompleks z fikocyjaniną.

Spirulina w tabletkach – działanie

Spirulina działa silnie antyoksydacyjnie. Składniki w niej zawarte niszczą nadmiar wolnych rodników tlenowych w organizmie, które z kolei przyczyniają się do rozwoju wielu chorób i powodują starzenie się organizmu. Zauważono, że dzięki temu działa także przeciwnowotworowo. Jej systematyczne przyjmowanie obniża stężenie szkodliwej frakcji cholestetolu LDL oraz podnosi stężenie frakcji HDL o korzystnym działaniu. Dzięki temu może przyczyniać się do prewencji niektórych chorób układu krążenia, np. miażdżycy i nadciśnienia tętniczego. Jej korzystny wpływ na układ sercowo-naczyniowy został potwierdzony wieloma badaniami klinicznymi. Regularnie suplementowana Spirulina normalizuje ciśnienie tętnicze krwi, w największym stopniu poprzez wyrównanie stężenia sodu i potasu oraz rozszerzanie naczyń krwionośnych.

Spirulina wspiera naturalną mikroflorę jelit, dzięki czemu przyczynia się do profilaktyki otyłości i potęguje metabolizm. Dzięki zawartości błonnika zmniejsza nadmierny apetyt, może być więc sprzymierzeńcem w walce o zgrabną sylwetkę. Pozostałe potwierdzone właściwości Spiruliny:

  • wspomaga funkcjonowanie tkanki nerwowej, przyczyniając się do poprawy pamięci i koncentracji;
  • ochrona przed skutkami nadmiernego promieniowania UV;
  • profilaktyka osteoporozy i wzmacnianie kości ze względu na zawartość wapnia i fosforu;
  • regulacja glikemii.

To suplement diety dostarczający mnóstwa wartościowych związków odżywczych, dlatego bardzo dobrze nadaje się dla osób niedożywionych i z anemią, ale również dla każdego, kto chce w naturalny, bezpieczny sposób wzbogacić podstawową dietę.

Czy Spirulina w tabletkach jest bezpieczna?

Spirulina uznawana jest za jeden z najbezpieczniejszych suplementów diety. Ma całkowicie naturalne pochodzenie, a proces jej produkcji polega jedynie na oczyszczeniu zebranego surowca, a następnie sprasowaniu go (przy Spirulinie w tabletkach) lub sproszkowaniu (przy Spirulinie w proszku). Warto jednak sięgać wyłącznie po sprawdzone produkty, takie jak Spirulina bioalgi. Wyróżnia się przede wszystkim:

  • znanym i potwierdzonym pochodzeniem – alga tej firmy jest hodowana w czystych wodach Tajwanu, znanych z najwyższej czystości mikrobiologicznej i sporej zawartości minerałów;
  • wysokiej jakości produkcją – każdy etap jest starannie nadzorowany. Spirulina tej firmy posiada liczne certyfikaty jakości, m.in. certyfikaty: ISO 22000, HACCP ISO 22000 oraz GMP;
  • najlepszym skład potwierdzonym analizą mikrobiologiczną każdej partii.

Rekomenduje się suplementację długoterminową, podobnie jak zaleca się codzienne spożywanie warzyw i owoców. W przypadku naturalnych produktów wyłącznie systematyczność i dłuższy czas stosowania ma znaczenie.



Polecane produkty:

Bibliografia

  1. Zdrojewicz Z., Bieżyński B., Krajewski P., Czy warto jeść algi?, Medycyna Rodzinna, 21/2018.
  2. Gumiela E., Szulińska M., Bogdański P., Wpływ suplementacji spiruliny na wybrane parametry antropometryczne i biochemiczne, Forum Zaburzeń Metabolicznych, 4/2013.
  3. Zdrojewicz Z., Idzior A., Kocjan O., Spirulina i błonnik witalny a leczenie otyłości, Medycyna Rodzinna, 1/2018.
  4. Capelli B., Cysewski G., Potential health benefits of Spirulina microalgae, Nutrafoods, 9/2010.
  5. Fenert F., Zarzycki P., Charakterystyka wybranych właściwości leczniczych cyjanobakterii z rodzaju Arthrospira, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 2/2015.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

0

Twój koszyk jest pusty

Brak produktów w koszyku.