Sok z brzozy

Sok z brzozy (inaczej: oskoła) zaliczany jest do grona superfoods, czyli żywności o niezwykle bogatym składzie i udowodnionych właściwościach prozdrowotnych. Cieszy się tak dużą popularnością, że z powodzeniem znaleźć go można na półkach niemal wszystkich sklepów, co więcej – w wersji klasycznej oraz w rozmaitych smakach. Czym się wyróżnia ten niezwykły produkt?

Sok z brzozy

Sok z brzozy – charakterystyka

Historia soku z brzozy sięga w Polsce XIX wieku. Pozyskiwany był wówczas przez złamanie gałęzi lub wywiercenie otworu w pniu, a następnie wykonanie małego koryta lub rurki z drewna, przez które sok spływał do pojemników. Aktualnie w Polsce największy potencjał w zakresie pozyskiwania soku wykazuje brzoza brodawkowata.

Okres pobierania soku brzozowego wynosi najczęściej od 1 do 3 tygodni i przypada w Europie Środkowej na marzec. Na ograniczony dostęp do soku brzozowego wpływa jednak nie tylko krótki czas pozyskiwania, ale przede wszystkim jego niska trwałość. Produkt ten, przechowywany w temperaturze pokojowej, wskutek rozwoju drobnoustrojów mętnieje i przybiera zapach nieakceptowany przez konsumentów już po upływie około jednego dnia. Szybkiemu rozkładowi sprzyja zawartość aż do 0,5-1% cukrów prostych w składzie.

Sok z brzozy – skład

W składzie soku z brzozy wyróżnić należy przede wszystkim:

Tak niezwykły skład sprawia, że sok ten jest wykorzystywany zarówno celem wspierania zdrowia i samopoczucia, jak i jako środek pielęgnacyjny w kosmetologii.

Sok z brzozy – właściwości zdrowotne

Zawartość potasu w soku brzozowym jest stosunkowo niewielka, natomiast cynku i miedzi, a zwłaszcza manganu – wysoka, sytuując ten surowiec pośród najbogatszych znanych źródeł żywieniowych tych trzech składników mineralnych. Sok brzozowy może więc być stosowany nie tylko jako wartościowy środek spożywczy, ale także w leczeniu niedoborów miedzi, cynku i manganu. Udowodniono, że ma działanie przeciwgorączkowe i przeciwbólowe, co od dawna wykorzystywane jest w lecznictwie naturalnym. Można nakładać go na skórę w postaci okładów, jak również pić. Doskonale łagodzi bóle reumatyczne i zwyrodnieniowe, ale także bóle mięśni po ich przemęczeniu. Przyspiesza gojenie się ran.

Systematyczne picie soku z brzozy oczyszcza organizm i dodaje energii. Wspiera eliminację nadmiaru wody z organizmu, przeciwdziałając obrzękom i uzupełniając terapię chorób urologicznych przebiegających z tworzeniem się złogów w drogach moczowych (np. kamica nerkowa, dna moczanowa). Wykazano także, że produkt ten wzmacnia włosy i poprawia kondycję skóry. Łagodzi dolegliwości związane z zespołem jelita drażliwego i zaburzeniami trawienia innego pochodzenia.

Sok z brzozy – jak pić?

Sok z brzozy ma charakterystyczny, delikatny, lekko słodki smak. Świeży bardzo szybko się psuje, dlatego trzeba przechowywać go w lodówce i spożywać najlepiej w ciągu doby. Szacuje się, że maksymalna ilość wypijanego soku dziennie nie powinna przekraczać 450 ml, przy czym najlepiej rozdzielić tę wartość na 3 porcje. Nie jest to klasyczny napój taki jak woda czy sok, lecz po części produkt leczniczy wykorzystywany w medycynie alternatywnej. Ze względu na specyficzny skład nie zaleca się więc pić go w sposób długotrwały. Rekomendowany czas kuracji wynosi 2-3 tygodnie, po czym należy wykonać przerwę. Jeśli smak soku jest dla danej osoby nie do przyjęcia, można dodać do niego odrobinę miodu lub soku z cytryny.

Sok z brzozy – przeciwwskazania

Sok z brzozy nie powinien być pity w następujących przypadkach:

  • ciężka, zaawansowana lub nieustabilizowana niewydolność układu moczowego;
  • niedrożność dróg moczowych;
  • alergia na pyłki brzozy;
  • zaawansowane choroby wątroby.

Co istotne, dzieci i kobiety w ciąży mogą pić sok z brzozy, jeśli nie wykazują żadnych powyższych przeciwwskazań i zachowają zalecany limit dotyczący tego napoju.



Polecane produkty:

Bibliografia

  1. Bilek M., Pytko J., Dżugan M., Sosnowski S., Możliwość wydłużenia trwałości soku brzozowego poprzez sporządzanie napoju o polepszonych walorach smakowych i prozdrowotnych, Postępy Nauki i Technologii Przemysłu Rolno-Spożywczego, 4/2016.
  2. Kopeć S., Staniszewski P., Bilek M., Założenia metodyczne badań nad użytkowaniem soku brzozowego, Sylwan, 165/2021.
  3. Grabek-Lejko D., Kasprzyk I., Zaguła G., Puchalski C., The Bioactive and Mineral Compounds in Birch Sap,Collected in Different Types of Habitats, Baltic Forestry, 23/2017.

Może Cię zainteresować

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *